Skip to Content

Ateliergesprek ‘Leesbaar Landschap/Kunst en de biografie van het landschap’

Atelier Overijssel organiseert i.s.m. Kunstenlab een ateliergesprek over het thema ‘Leesbaar Landschap/Kunst en de biografie van het landschap’. Tijdens het gesprek wordt ingegaan op de vraag op welke manier kunst een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de omgeving en de leefbaarheid. In de hedendaagse kunst kun je een stroming onderscheiden die probeert de biografie van het landschap zichtbaar en beleefbaar te maken. Kunstenaars onderzoeken de fysieke en mentale aspecten van het landschap, onderdelen van de identiteit. Zij zoomen in op een bepaald aspect en maken dit door middel van een kunstwerk/ingreep voor een groter publiek zichtbaar. Deze aanpak geeft verhalen een plek en plekken een verhaal, en vormt daarmee een startpunt voor heroverweging van de eigen band met deze verhalen, met deze plekken.

Sprekers
Sjoerd Cusveller, stedenbouwkundige en jarenlang programmaleider Cultuur & Ruimte bij de provincie Overijssel, is verbinder van ruimte, cultuur en geschiedenis: ‘De kunsten spelen een hoofdrol bij het dramatiseren van de plek, bij het verknopen van de plek en de verhalen. Het ontwerpen van ankerplaatsen is het ontwerpen van de schakels tussen het fysieke landschap en het mentale landschap.’

Jeroen van Westen, beeldend kunstenaar, beschouwt het landschap als een leesbaar fysiek geheugen van de wisselwerking tussen natuur en cultuur. Hij observeert en onderzoekt die wisselwerking om dit -lokale- culturele geheugen actief in te kunnen zetten bij beleving van het landschap en als basis bij het werken aan actuele veranderingen van het landschap.

Datum: 12 juni 2015
Tijd: 15:00 - 17:00
Entree: gratis!
Locatie: Kunstenlab

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda