Skip to Content

Kunst & Cultuur

Het Havenkwartier is de thuishaven van kunstenaars, theatergroepen, vormgevers en andere creatieve professionals en diverse culturele organisaties. Het resultaat: steeds meer bijzondere activiteiten en een verrassend breed cultureel aanbod voor zowel de toevallige bezoeker als voor de doorgewinterde kunstkenner. Het oude, industriële havengebied prikkelt de verbeelding. De oude havens, loodsen en silo’s zijn een ideale setting voor interactie, innovatie, productie en presentatie. Het Havenkwartier als vrijplaats, het dynamische en spannende broertje van de binnenstad.

Wat is er te doen?

Zo zijn er in het Kunstenlab dagelijks spannende tentoonstellingen te zien van hedendaagse beeldende kunst. In de Kunstuitleen kun je niet alleen kunst kijken maar ook mee naar huis nemen. Bij DOK H2O is het podium bijna wekelijks bezet door een breed scala aan muzikanten, met als vaste gasten Soulclap, ComedyDokters en Sixties Alive. Wanneer TAMTAM Objektentheater niet ergens in het buitenland optreedt, kun je in hun werkplaats regelmatig genieten van poëtische theatervoorstellingen. Het Huis voor de Amateurkunst is de thuisbasis voor een aantal amateur theater-, dans- en muziekgroepen. De Perifeer is het kleinste podium van Deventer. Harco Rutgers zorgt hier voor een avontuurlijk programma van kunst, muziek, performance en experiment. Zomerbar PIKNIK verhoogt ons terrasplezier aan de kade door het organiseren van bijzondere activiteiten en het boeken van sfeerverhogende bands en DJ’s. Bij het Kunstenlab-podium trekken de Catch-avonden elke keer volle zalen met creatieve ondernemers die interessante verhalen en concepten delen. En ook bij Fooddock is elke week wat bijzonders te beleven, met natuurlijk altijd eten als vertrekpunt. Innovatie en kennis delen staan centraal in het Smartlab. Bij deze digitale werkplaats kun je onder meer gebruikmaken van 3D printers, lasersnijder, vinylplotter en andere geavanceerde apparatuur.

Buiten deze openbare culturele podia staat bij veel kunstenaars de deur van hun atelier gewoon open. Zo kun je eens binnenkijken bij (edel)smeden, beeldhouwers, street-artists, meubelmakers. En raak je geïnspireerd, dan kun je bij een flink aantal van hen workshops volgen. Of je laat je bij Tangel Art voorzien van een fraaie tattoo.

Festivals

Het Havenkwartier kent ook een aantal grotere, terugkerende evenementen. Festival Havenwerk (eind mei) is een talentenfestival voor jongeren met topacts uit binnen- en buitenland, georganiseerd door het Theaterschip. Dockhouse is een heerlijk feelgood house festival, wat jaarlijks terugkeert aan de havenkade. En ook het Rariteitenkabinet festival is inmiddels een vaste waarde in het Havenkwartier, met een zeer eigenzinnige en brede programmering. Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Havenkwartier LOS!’ in april zijn allerlei locaties in het Havenkwartier tijdelijk podium voor verrassende theatervoorstellingen, dichters, bandjes en kunstenaars. We zetten dan onze deuren wagenwijd open en iedereen is van harte welkom om een kijkje in de keuken te komen nemen.

En dat is nog niet alles! Naast de min of meer vaste activiteiten kan je in het Havenkwartier dan weer eens verrast worden door klassieke Loodsconcerten (met een twist), avontuurlijke geluidskunst, alternatieve vuurwerkshows, pop-up stores en tangomiddagen, dan weer door lezingen, pop-up theatervoorstellingen, Sauna Sundays, dancebattles en Hete Havens.

Kijk op de agenda of meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de vele activiteiten in het Havenkwartier.

Zelf iets organiseren?

Niet alleen de Havenkwartierders organiseren hier culturele activiteiten; binnen en buiten is er volop gelegenheid voor anderen om activiteiten te organiseren in dit levendige gebied. Wil je zelf wat doen? Bekijk hier de mogelijkheden.