Skip to Content

Over het Havenkwartier

Welkom in het Havenkwartier! Op dit oude industrieterrein wordt geëxperimenteerd met de openbare ruimte en een ongewoon bestemmingsplan. Dit biedt ruimte voor bijzondere ontwikkelingen: of het nu gaat om bouwen, wonen, werken, evenementen, kunst, cultuur of horeca. Het Havenkwartier is een gebied waar flink wordt gesleuteld en ontwikkeld en wordt gezaagd aan bestaande poten en huisjes.

Ruim 90 ondernemers en organisaties en enkele tientallen bewoners vormen de vaste kern van het gebied. Daarnaast vinden er heel veel activiteiten plaats: van tentoonstellingen tot avontuurlijke concerten, van streekmarkten tot festivals, van workshops tot theatervoorstellingen. Het is een gebied vol karakter en dat bouw je niet in één dag, karakter moet groeien.

Het Havenkwartier bestaat inmiddels bijna 100 jaar. Wat eens als ambitieus plan begon met het graven van enkele havenarmen in een buitendijks weidegebied, is nu een creatieve hotspot op loopafstand van de binnenstad. Landelijk gezien is het een voorbeeld van succesvolle uitnodigingsplanologie. De afgelopen eeuw toont een interessante geschiedenis over de opkomst en teloorgang van havengebonden industrie, van graan en postzegels, van werkplaats en broedplaats, van pioniers en bouwers, van drastische ontwikkelplannen en economische crises, én van de kansen die dit alles heeft geboden voor waar we vandaag staan. De enige constante factor in die 100 jaar is de haven als ankerpunt.

Meer weten over de geschiedenis van het Havenkwartier? Lees dan hier verder…