Skip to Content

52°14′50″ N | 6°10′12″ E

Authentiek met volop rauwe elementen uit een ruig verleden: het Havenkwartier is misschien wel de meest creatieve woon- & werkwijk in Deventer. Op de kades waar binnenvaartschepen ooit hun ladingen losten, vind je nog altijd de 51 meter hoge Grijze Silo. Alleen nu met een unieke woning on top. De naastgelegen en iets lagere Zwarte Silo werd in 2012 herbestemd tot waanzinnig restaurant. En dat is nog maar het begin.

Stoer wonen

Via het aangrenzende Havenplein, waar een oude kofferfabriek en bodenloods getransformeerd zijn tot woon- en werkruimtes, loop je richting de nieuwbouw. Elk huis is anders. Net als de bewoners. De meesten zijn nog van de eerste generatie: pioniers die hun woning met behulp van een architect, zelf vormgaven. Het resultaat? Eigenzinnige woningen, ruige gevels en niet eerder bedachte plattegronden. Met – vanaf de rooftopterrassen – views van soms wel 360 graden.

Van nul tot zeventig+

Kinderen lopen vanuit de eigen achtertuin vanzelf de gezamenlijke binnentuin in. Met vlinders en bloeiende struiken. Om te ontdekken of om hutten te bouwen. Tegelijkertijd is het een perfecte plek voor een koffie in de ochtendzon of een biertje met een buurman. Bewoners ontmoeten elkaar ook op de terrassen aan de kades of bij een van de relaxte hangouts. Eigenlijk is elke leeftijd en levensfase wel vertegenwoordigd. Zeker nu ook zo’n 140 studenten hun intrek hebben genomen in ’t Kwartier.

Bij de buren

Het NS-station, (basis)scholen en andere voorzieningen zijn dichtbij. Lopend sta je in ongeveer tien minuten op de historische warenmarkt op de Brink. Voor je weekendboodschappen kun je overigens ook bij de buren terecht. Bij La Bottega bijvoorbeeld voor Italiaanse wijn en hapjes. Je lokale zuivel, groente en brood, afkomstig van de beste adressen, haal je wekelijks af bij het Koffiecafé. Natuurlijk is er ook Koffie-To-Go met – als je wilt – iets lekkers.

Proefslapen?

Wil je de bijzondere vibe zelf meemaken? Overweeg je een woning te kopen? Kom een nachtje proefslapen. In de futuristisch ogende LucyGLXY bijvoorbeeld. De glanzende, grijze buitenkant herbergt een luxueuze hotelkamer. Of in Het Waterhuis. Vandaaruit heb je fantastisch zicht op het dagelijks aan- en afmeren van de binnenvaartschepen. Vergeet je zwemkleding niet!

Kijk bij de veel gestelde vragen voor meer informatie over wonen in het Havenkwartier