Skip to Content

Sexy wonen in het Havenkwartier

Maarten Hanekamp en Bert ter Horst, twee kersverse buren in het Havenkwartier:

“Doorgaans is voor je huis zitten met een biertje een beetje jammer. Maar hier kan het. Met je buren rondom een kampvuur in de gezamenlijke binnentuin, Dok H2O, PIKNIK en Fooddock om de hoek en zwemmen in de haven. Het Havenkwartier is dé plek voor eigengereide zelfbouwers om te wonen in Deventer.

Je kiest je woning niet uit een boekje, hier ontwerp je ‘m zelf. En de weg naar het eindresultaat is er een van leren en doorzetten, met je droomhuis als ultieme doel. Je kunt wel een aannemer hebben, maar je blijft zelf opdrachtgever en verantwoordelijk voor een magnifiek en fabuleus eindresultaat. Daarna ben je een jaar moe en tevreden. Dat je vervolgens even geen geld overhoud voor een bank neem je op de koop toe.

Het Havenkwartier prikkelt. Het gebied is continu in beweging en als bewoner zit je er middenin. Om je heen schiet de architectuur uit de grond. En dat terwijl binnenvaartschepen dagelijks aanmeren en er af en toe een grote vrachtauto over het plein rijdt. Het blijft een verrassend en rauw gebied met veel leuke activiteiten. Dat trekt mensen. Het is dan ook wel even wennen wanneer op zondag stadsgenoten verwonderd bij je naar binnen loeren en onderzoekend je voorgevel betasten. Maar dat is waarschijnlijk het enige nadeel van sexy wonen in een split-level huis met uitzicht op de haven.”

Er wordt momenteel nog volop gebouwd in het Havenkwartier om plaats te bieden aan nieuwe buren, die hun eigen huis zelf bouwen zoals Maarten en Bert hebben gedaan, of gaan wonen/werken in verbouwde panden, zoals de Kofferfabriek, de Energiefabriek en de Grijze Silo.

Naast ‘nieuwe’ bewoners kent het Havenkwartier ook ‘oude’ bewoners die al langere tijd met veel plezier in dit rauwe havengebied wonen (en werken). Hieronder bevindt zich een (steeds kleiner wordend) groepje pioniers, die zeer betrokken is bij het Havenkwartier en in de afgelopen jaren de transformatie van het gebied van dichtbij heeft meegemaakt.