Skip to Content

ACSH #12: John Dear Mowing Club, Sir Ian

Op goede vrijdag laat Esc.rec. je in een intieme setting kennis maken met twee uitermate getalenteerde singer/songwriters van eigen bodem.

Beeldend kunstenaar en singer/songwriter Melle de Boer (Den Haag) treedt solo en als groep op onder naam John Dear Mowing Club. Voor zijn optreden in het Havenkwartier neemt hij alleen zijn gitaar en een orgeltje mee. De Volkskrant over John Dear Mowing Club: “sinistere juweeltjes, rustend op een bedje van mooi verwoord mannenleed”. Zijn prettig knauwende voordracht doet soms denken aan de stem van Neil Young, terwijl zijn getormenteerde teksten meer doen denken aan het werk van het manisch depressieve songwriter genie Daniel Johnston. Dat laatste lijkt geen toeval. De Boer en Johnston kennen elkaar goed. Wanneer er gelegenheid voor is tourt John Dear Mowing Club als begeleidingsband en voorprogramma van Daniel Johnston. Op de in eigen beheer uitgebrachte cd+boek ‘Melleville’ staat het liedje ‘Devils’. Opgenomen met Daniel Johnston in zijn huis in Texas.

Sir Ian (Rotterdam) was recent al in Deventer voor een solo optreden. Bij de opening van de tentoonstelling van Hidde van Schie in het Kunstenlab. Een prachtig optreden en de eerste keer dat muziek echt goed tot zijn recht kwam in de akoestiek van het Kunstenlab. Helaas was er bijna niemand om ervan te genieten. Vandaar nu een herkansing in het Havenkwartier voor iedereen die dit optreden gemist heeft. Sir Ian is Bart Hoevenaars, ook bekend als zanger van de inmiddels ter ziele gegane band Mono. Bezoekers van Oerol festival vorig jaar hebben Sir Ian waarschijnlijk gehoord in het Hoornse Bos, waar hij elke dag twee keer optrad samen met Hidde van Schie. De songs van Sir Ian worden gedragen door harmonieuze melodieën, zonder zoet te worden. Zijn teksten zijn introspectief en de zangstem van Hoevenaars is bij vlagen indrukwekkend zuiver van klank. Kippenvel.