Skip to Content

Afterparty – A Future Flashback

De tentoonstelling is het feest op de vooruitgangsgedachte van de bel epoque. Het tijdsperk van 1890 – 1914, waarin de optimistische vooruitgangsgedachte hoogtij viert. Is dat feest nu voorbij, of is het juist aan ons om het feest net te laten beginnen? We blikken terug en op hetzelfde moment vooruit. Is het de kater na de afterparty, of vallen we midden in het vrolijk feestgedruis, …of is het een deja-vu?

De deelnemende kunstenaars reflecteren hierop vanuit hun eigen visie en disciplines. Maaike Folmer (Deventer) laat nieuwe computerprints zien die vanuit een collagetechniek zijn opgebouwd en nieuwe stedelijke landschappen en voorwerpen weergeven. De link met de hedendaagse beeldcultuur en het commentaar hierop druipt van de dubbelzinnigheid. De esthetische vormgeving en strakke manier van afdrukken versterkt deze vraag.

De objecten, installaties, tekeningen en schilderijen van Teodora Ionescu (Roemenië, Deventer) belichten vooral het isolement van het individu in de samenleving en de moeilijkheid om echt te communiceren. Alles met een romantische touch en een fijnzinnig materiaalgevoel.

Theo Tomson zal speciaal voor deze tentoonstelling een installatie maken, gebaseerd op de plek en de ruimte. Improvisatie speelt en belangrijke rol in zijn werk, alsook zijn materiaalkeuze. Zo maakte hij bijvoorbeeld voor de watertoren in Zwolle een tijdelijk groots monument in de binnenruimte met afzetlint dat de grootsheid en diepte van die ruimte benadrukte en daardoor ook de nietigheid van de beschouwer met een zeer dubbelzinnige materiaalkeuze.

Van Melle Smets komt een “genuine souvenir” uit de voorbeeldstad van de 20e eeuwse hoogtijdagen, Detroit. Het werk van Melle kenmerkt zich door onderzoeken in de openbare ruimte, voornamelijk de snelwegcultuur en alle vragen, problemen en non-ruimtes die daarbij horen. Misschien bikt hij tijdens zijn meerdaagse fietstocht door Detroit wel een stukje asfalt uit de eerste snelweg ter wereld!

De tentoonstelling is gekoppeld aan de experimentele theateropvoering “A Measure of Time” door Teodora Ionescu, Rikkert Achtereekte en Jeroen Traanman.

 

Datum: 24 juni 2011 - 10 juli 2011
Deur open: 13:00 uur
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda