Skip to Content

BOOOST – GRAPHIC NOVELS

BOOOST organiseert een avond over de literaire waarde van de ‘De Graphic novel’ in Kunstenlab. Voor deze avond heeft BOOOST twee sprekers uitgenodigd: Aimee de Jongh, animator, stripauteur en illustrator en Sigge Stegeman, stripuitgever onder de naam Soul food comics. De host van de avond is Hans Pols, tekstschrijver, vertaler en redacteur.

De term ‘graphic novel’ wordt wel eens schamper gebezigd in de stripwereld – waarom immers zo’n pretentieus buitenlands woord voor iets wat gewoon “strip” is? In de praktijk associëren veel mensen het woord “strip” met Donald Duck of Dirk-Jan… alleen de kinderstrip dus. Terwijl er zoveel meer is binnen het genre: avonturenstrips, educatieve strips, literaire strip… Onlangs verscheen ‘Graphic Novels op de leeslijst’ van Stripmaker des Vaderlands. Een gids die aantoont dat strips ‘ook best literaire waarde hebben’. Een actueel onderwerp dus waarmee je prima een avond mee kunt vullen.

Aimee de Jongh
Haar serie Snippers stond van 2011 tot 2017 in dagblad Metro en het album ‘De terugkeer van de wespendief’ is vertaald uitgebracht in meerdere landen en verfilmd voor televisie. Daarnaast maakt ze animaties voor het televisieprogramma De Wereld Draait Door. In Europe’s Waiting Room (2017) schetst zij de situatie van vluchtelingen op Lesbos. Een unieke inkijk op het dagelijkse leven in een opvangkamp. Afgelopen jaar verscheen haar laatste graphic novel ‘Bloesems in de Herfst’ bij de Franse uitgeverij Dargaud.

Sigge Stegeman
Soul food comics is een jonge uitgeverij van graphic novels die niet alleen stripliefhebbers aanspreken, maar iedereen die op zoek is naar een goed boek. Zij richten zich op actuele thema’s en persoonlijke verhalen die de lezer weten te raken en laten zien dat een goed verhaal niet gebonden is aan een specifiek medium. Met titels als Supercrash, Irmina, La casa en Totem hebben ze in korte tijd een enthousiast publiek aan zich weten te binden.

Hans Pols is een ingewijde in de Nederlandse stripcultuur. Zo was hij tien jaar lang redacteur van Zozolala en is hij een vaste medewerker van Zone 5300 en de Boekenkrant. Hij heeft tientallen strips vertaald en bespreekt maandelijks interessante nieuwe stripboeken op zijn blog. Hans was voorzitter van de BNS en is bestuurslid van de stichtingen aaStrips (@stripmaker des Vaderlands) en Debutantenfonds Beeldverhaal (SDB)

‘Graphic novels’ is een bijeenkomst van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers i.s.m. Kunstenlab Podium

Datum: 31 januari 2019
Deur open: 19:00 uur
Tijd: 19:30 - 22:30
Entree: gratis!
Locatie: Kunstenlab
Website organisator
Facebook Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda