Skip to Content

Culture trail 2010

Deventer is een nieuw internationaal festival rijker! Een internationaal en multi-disciplinair 2-daags festival doet Deventer aan op maandag 14 en dinsdag 15 juni. Een reizend internationaal gezelschap van 18 muzikanten, kunstenaars, schrijvers, theatermakers, dansers komen in Deventer laten zien wat zij uit hun eigen cultuur meenemen en waarderen en vermengen met elkaar.

Het thema: Europa, mijn droom, heeft niets aan actualiteit ingeboet, nu landen toch vooral geneigd zijn om in tijden van crisis naar binnen te kijken in plaats van over de grenzen. Kunst is een laagdrempelige brug tussen verschillende mensen en culturen en onontbeerlijk voor samenwerking, integratie en ontwikkeling.

In Deventer wordt deze brug letterlijk geslagen door optredens te plannen in openbare gebouwen, bijvoorbeeld een lunchconcert in de hal van het stadhuis met middeleeuwse/ renaissance muziek van Grzergorz Tomaszweski (PL) op maandag 14 juni. ’s Avonds wordt deze klassieke muziek vermengd met experimentele soundscapes van Jeroen Diepenmaat en Rik Marsman. Maar ook het jeugdprogramma van Armin Pongs (D) in de openbare bibliotheek op dinsdag 15 juni is een goed voorbeeld. De overbruggingsfunctie van kunst wordt ook duidelijk door de internationale kunstenaars te combineren met lokale artiesten en kunstenaars; dit als korte improvisaties en experimenten, maar uiteraard ook om kennis en ervaring uit te wisselen en te netwerken. Deze unieke combinaties worden vertoond voor het publiek!

De optredens zijn zeer divers en voor een breed publiek interessant: Van pantomimetheater (Teatro Punto) tot rock/ funkbands (Make Waves, Vitamin 14; twee nieuwe lokale bands met een enorme potentie door te groeien!), van video’s en soundscapes (Mia Mia) tot klassieke middeleeuwse muziek (Grzergorz Tomaszewski)). Het avondprogramma is compact gehouden; juist zodat iedereen de diversiteit kan meemaken en proeven. Entree per avond is € 5,00.

Naast alle optredens is er een doorlopend programma met tentoonstellingen en presentaties. Deelnemende kunstenaars zijn: Bekir Smolski (BG), Patrick Mangnus (NL), Maaike Folmer (NL), Viorica Cernica (RO,NL), Lies Kortenhorst (NL), Teodora Ionescu (RO,NL), Joanna Kanik (PL, NL), Vincent Nijhof (NL), Tam Tam (NL). De stichting Netsib zal laten zien wat zij al eerder aan internationale festivals hebben gedaan.

Natuurlijk moet er ook tijd en ruimte zijn om met elkaar in gesprek te gaan. De afdeling Internationalisering organiseert een debat samen met Saxion Hogeschool Deventer, afdeling Studium Generale. In dit debat zal het gaan over idealen, visies op cultuur in Europa en wat de ambitie van Deventer hierin is, of kan worden!

Voor algemene informatie over Culture Trail 2010: www.europeanhouseofarts.org

Het festival start op maandag 14 juni om 10.00 uur!
Op maandagavond 14 juni zal het festival officieel worden geopend door de burgemeester van Deventer.

Toegang overdag: gratis
Toegang avondprogramma: 5 euro per avond

Het culture trail 2010 in Deventer wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Havenkwartier, Gemeente Deventer, Afdeling Internationalisering Gemeente Deventer, European House of Arts, Kunstenlab, Stichting Netsib, Openbare Bibliotheek Deventer en Studio Split Second, Saxion Hogeschool Deventer, afdeling Studium Generale.

Datum: 14 juni 2010 - 16 juni 2010
Tijd: 10:00 - 17:00
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda