Skip to Content

Deventer op stelten: TUIG

Dit jaar strijkt Deventer op Stelten voor het eerst ook neer in het Havenkwartier. En wel met één van de moosite voorstellingen in het programma. ‘Hellend Vlak’ van de Nederlandse theatergroep TUIG ging tijdens het festival Oerol op Terschelling in première. En nu staan ze met deze voorstelling al in Deventer voor de première op het vaste land.

Links vs. rechts, stad vs. dorp, Oost vs. West, zwart vs. wit, hard vs. zacht. Hebben harmonie en nuance nog bestaansrecht? In een tijd dat vooral grote woorden scoren in het openbaar debat, laat Tuig het publiek voorbij de polarisatie kijken. ‘Hellend Vlak’ is een lofzang op de nuance. Pas als je goed kijkt, zie je de vele grijstonen tussen zwart en wit. Pas als het geschreeuw stopt, hoor je hoe een fluistering de lucht doet trillen.

‘Hellend Vlak’ is het verhaal van een bijzondere tocht waarin drie personen de kracht van extremen ervaren. Op het eerste gezicht bewegen de personen zich op een vijf meter hoge blaasbalg, die continu in beweging is. In het midden zit een scharnier. Door het scharnieren ontstaat er het ene moment een vlakke vloer en het volgende een vloer met een steile wand. Dit vormt het landschap waarin en waarop de spelers hun tocht maken.

Rond dit veranderende landschap ligt een krans van orgelpijpen. Bijna onmerkbaar zullen deze geluiden het publiek meenemen van de hectiek naar de serene rust.

De spelers binden de strijd aan met extreme krachten tijdens hun queeste naar nuance. Wat begint als een kakofonie van beeld en geluid en een clash van uitersten, eindigt kwetsbaar en fijngevoelig. Aan het slot ligt de focus op het kleine en breekbare, dat wat ondergesneeuwd was geraakt.

TUIG is een groep jonge makers afkomstig uit verschillende kunstdisciplines met als artistieke spil beeldend kunstenaar Marc van Vliet. Hun voorstellingen staan voor een combinatie van muziek-beeld-theater en worden vormgegeven op de locaties waar zij spelen. Bij voorkeur locaties die zich lenen om te werken met hun grote objecten. Hier zoeken zij naar een natuurlijke ritme voor hun voorstellingen. Dit uit zich zowel in de authentieke materialen als de vorm van de muzikale beeldvoorstellingen.

Datum: 1 juli 2011 - 2 juli 2011
Tijd: 23:00 - 23:45
Entree: gratis!
Locatie: Havenkwartier

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda