Skip to Content

Europan 11, locatiebezoek Deventer

Planting Havenkwartier wint Europan 11 met een ontwerp voor Havenkwartier Deventer.

Erwin Schot, Bas Meijerman, Eloi Koster en Elmar Hammers hebben tijdens Europan Nederland de eerste prijs gewonnen met hun plan voor deelgebied ‘De Silo’s’ in het Havenkwartier. Henk Ovink, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte 14 december de namen van de nieuwe lichting talentvolle ontwerpers bekend tijdens de bijeenkomst voor jonge architecten en stedenbouwkundigen.

In zijn toelichting roemde Henk Ovink namens de jury het ontwerp vanwege “het gevoel voor het bijzondere karakter van het Havenkwartier. Vooral het idee om de silo te gebruiken als plek om groenten te kweken is innovatief, te meer omdat de constructie van de silo weinig ruimte laat voor andere concepten.”

Het plan sluit goed aan bij de kwaliteiten van het Havenkwartier en borduurt daar overduidelijk op voort. Het idee om bovenop de silo een restaurant te realiseren lijkt haalbaar. Het nieuwe woongebouw op poten is mooi gestileerd. Dat geldt overigens niet voor het deel studentenhuisvesting, dat het uitzicht vanaf het plein op het water belemmert. Ook zonder dit deel is de jury er van overtuigd dat het ontwerp zijn eigen karakter behoudt.

De silo is heringericht tot 126 kleine eenheden in de verticale schachten. Deze zijn bedoeld kleine initiatieven op het gebied van stadslandbouw. In het bovenste gedeelte zijn een uitkijkpunt en restaurant geprojecteerd. Het ontwerp laat het plein zoveel mogelijk in tact om ruimte te geven aan festivals, markten en parkeren.

Reactie Marc-Jan Ahne, wethouder economische zaken: “Dit ontwerp past uitstekend bij het eigenzinnige karakter van het Havenkwartier. Jonge ontwerpers krijgen nu de kans hun winnende plan te realiseren. Uitgangspunt is daarbij vooral de visie op het gebied en minder de nu voorgestelde architectonische uitwerking. Als gemeente hebben we beloofd ons best daarvoor te doen.”

Het volledige juryrapport is terug te vinden op de website van Europan Nederland.

Datum: 15 december 2011
Tijd: 14:00 - 16:30
Entree: gratis!
Locatie: Havenkwartier

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda