Skip to Content

Festival De Oriënt in De Perifeer – Anne van Oostrum

Het tweede Festival De Oriënt is van 16 t/m 25 september 2016 in Deventer. Nieuw is het weekend ‘De Oriënt in het Havenkwartier’ op 24/25 september en De Perifeer is één van de nieuwe locaties.

Anne van Oostrum is fluitist (nay), arabist en etnomusicoloog. In De Perifeer geeft ze een introductie in de Arabische muziek, met daarbij video- en geluidsvoorbeelden.

In haar lezing maak je kennis met de belangrijkste genres van de Arabische muziek. Steden als Cairo, Bagdad en Damascus in het Oostelijk deel van de Arabische wereld, en ook Rabat, Fez, Constantine en Tunis in het Westen, zijn al eeuwenlang centra voor de Arabische traditionele kunstmuziek. Diverse poëziegenres worden van oudsher tot op de dag van vandaag gezongen, vertolkt en begeleid door een klein kamermuziekensemble. De samenstelling van een dergelijk gezelschap, de instrumenten en de compositievormen zullen in de lezing worden belicht. Ook krijg je uitleg over het Arabische toonsysteem (‘maqam’) en de kenmerkende ritmische patronen. Behalve de traditonele kunstmuziek kent de Arabische wereld andere genres, zoals de rijke volksmuziek, de muziek van de Soefi’s, de mystici van de Islam, de moderne kunstmuziek en de popmuziek.

Mooi aansluitend op deze lezing treedt Hesen Kanjo op in Fooddock. Bekijk facebook.com/FestivalDeOrient voor het complete programma.

Datum: 24 september 2016
Deur open: 15:30 uur
Tijd: 16:00 - 17:30
Entree: 5 euro (reserveer plaatsen)
Locatie: De Perifeer
Facebook Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda