Skip to Content

IJsbeer van autobanden

Van 17 t/m 26 oktober 2008 is een expositie van Abel Heijkamp te zien in het Havenkwartier te Deventer. In deze tentoonstelling staat de totstandkoming van zijn werk, betonnen beelden in de publieke ruimte, centraal. De opening vindt plaats op 16 oktober om 19.00 uur.

Aanleiding van deze expositie is het onlangs geplaatste beeld ‘ijsbeer van autobanden’ op de rotonde aan de Aartshertogenlaan in Den Bosch. Na ruim een jaar overleggen met gemeentes, musea, beeldentuinen en zelfs dierentuinen was de zoektocht naar de ideale locatie voor het beeld nog steeds niet geslaagd. Abel besloot zijn beeld te doneren aan de actiegroep Acting Forward, die het beeld vervolgens eigenhandig in de publieke ruimte heeft geplaatst. Het 5000 kilo wegende betonnen beeld stelt een ijsbeer voor die een olievat gooit naar passerende auto’s en wil daarmee aandacht vragen voor de klimaatverandering. “De ijsbeer is hier naartoe gekomen omdat zijn natuurlijke habitat aan het verdwijnen is”.

In de tentoonstelling zijn diverse foto’s, correspondenties en videobeelden te zien die de totstandkoming van het werk tonen. Ook is er werk te zien van andere beelden die door de actiegroep in de publieke ruimte zijn geplaatst. De verschillende manieren waarop zijn kunstwerken geïnterpreteerd kunnen worden, zijn uiteengezet in deze tentoonstelling: het beeld als esthetisch object, als actiemiddel/ boodschapper, als beproeving, het beeld en de media en de relatie met de kunstwereld.

Abel Heijkamp wil met zijn werk verwarring zaaien en discussie ontlokken over onderwerpen als globalisering, klimaatverandering en armoede. Actiegroep Acting Forward plaatst de sculpturen van Abel in een passende context in de publieke ruimte. Middels persverklaringen probeert de actiegroep uit te leggen waarom voor plaatsing van het beeld is gekozen op een specifieke plek en de (politieke) relevantie erachter te benadrukken. Kunst, activisme en kritiek gaan hand in hand bij het werk van Abel.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Maarten Heijkamp, zelf werkzaam als kunstenaar in het havenkwartier, en is onderdeel van een reeks tentoonstellingen die deze herfst in het Havenkwartier te zien zijn.

Data:
Opening: 16 okt 19.00u
Openingstijden: vrij 17, za 18, zo 19, vrij 24, za 25, zo 26 oktober 13-17u

Datum: 16 oktober 2008 - 28 oktober 2008
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda