Skip to Content

KOMPLOT: Jon Doe One + Nobuka

Twee concerten in Burgerweeshuis en van beide artiesten wordt op deze dag een nieuwe LP uitgebracht door het aan De Perifeer gelieerde Esc.rec. label. Twee albumpresentaties van Jon Doe One en Nobuka, die de verbeelding prikkelen in meditatieve en filmische sfeerstukken.

Jon Doe One

Je kan Hannes d’Hoine oa. kennen als de bassist van DAAU. Met zijn soloproject Jon Doe One onderzoekt d’Hoine de spanning tussen mens en machine en creëert hij een raamwerk waarbinnen vrij geïmproviseerd kan worden.

Op zijn derde plaat, ‘Sol Invictus’ is het instrumentarium bewust beperkt gehouden. Naast een synth en elektronisch vervormde bas, kiest hij in de vier uitgesponnen soundscapes uitsluitend voor blaasinstrumenten; de basklarinet en baritonsax van Hanne De Backer en de serpent (een uit de renaissance daterende voorloper van de tuba) van Berlinde Deman.

‘Sol Invictus’ is een ode aan het licht in deze donkere coronaperiode. Net als laaghangende mistbanken heeft de muziek iets contourloos en ongrijpbaars. Het zijn eerder sfeerstukken dan uitgesproken composities en het repetitieve en trance-achtige karakter doet je als luisteraar je tijdsbesef verliezen. De muziek prikkelt de verbeelding, zonder dat je er een etiket op kunt kleven.

Dit concert vindt plaats in een installatie van cinematograaf Stijn Grupping, waarbij licht in verschillende vormen wordt gereflecteerd en gestuurd door de trillingen in de muziek.

Nobuka

Nobuka maakt experimentele, lo-fi elektronische muziek gebaseerd op field recordings, analoge apparatuur en samples. Live brengt hij zijn publiek in meditatieve sferen met filmische ambient soundscapes.

Zijn nieuwste album Reiko, wat op deze avond wordt gepresenteerd, is een muzikaal en visueel experiment. Een verkenning van de collectieve en individuele menselijke geest. Een project dat een album, een website en een Augmented Reality app omvat. Op dit conceptuele album wordt oa. samengewerkt met Machinefabriek, Michel Banabila en Marina Tadic.

Nobuka speelde begin 2020 een intieme en zeer goed ontvangen show in De Perifeer. Dit nog relatief jonge project van Michel van Collenburg heeft zich in de hierop volgende coronaperiode indrukwekkend snel ontwikkeld met oa. een aantal zeer fraaie releases en een uitverkocht Doornroosje tot gevolg.

KOMPLOT is een nieuwe samenwerking tussen poppodium Burgerweeshuis en De Perifeer. Deze editie is in Burgerweeshuis.