Skip to Content

Klassiek met een Twist: Hydra Ensemble

Klassieke muziek, maar dan net even anders. Dat is ook dit jaar de opzet van de 2e editie van Klassiek met een Twist. Een gratis, laagdrempelig festival met kleine concerten, voorstellingen en een daverend slotconcert. De Perifeer is één van de programmeurs van dit festival, waardoor oa. Hydra Ensemble naar Deventer komt. Zij spelen twee keer een korte set van 20 minuten.

Hydra Ensemble is een elektro-akoestisch kwartet uit Rotterdam, met de Zwitserse celliste Nina Hitz, de Kroatische celliste Lucija Gregov, de Portugese contrabassist Gonçalo Almeida en de Nederlandse geluidskunstenaar Rutger Zuydervelt (aka Machinefabriek). De composities van dit vierkoppige ensemble komen voort uit collectieve improvisaties, waardoor een ingewikkelde lappendeken van melodische lijnen, textuurverkenningen en uitgestrekte drones ontstaat. Diepe, donkere en aanhoudende tonen en boventonen, de timbres en kleuren van de cello en de contrabas, een subtiel en nauwkeurig, maar vaak subversief en uitgebreid palet van elektronische geluiden. De sonische taal van het kwartet is net zo onheilspellend en majestueus als het veelkoppige Griekse mythische dier waarnaar ze vernoemd zijn. Alle stukken worden uitgevoerd met een indrukwekkende focus op detail.

In 2020, het eerste Covid-jaar, bracht dit internationale ensemble hun meeslepende debuutplaat ‘Voltas’ uit. Eindelijk kunnen ze die goed ontvangen plaat nu ook live aan een publiek voorstellen.

Inmiddels is ook de tweede plaat ‘Vistas’ een feit.

Voor de kinderen is er op Klassiek met een Twist een speciaal programma met een workshop en de muzikale voorstelling Assepoester. En verder op het programma: Mariana Soroka combineert klassiek met percussie, een Deventer editie van Maestro, vocaal ensemble Notre Damus, saxofonistenduo Di Alloro, fagottist Thomas Dulfer en het trio ‘De Vooruit’ laat een niet alledaagse combinatie van muziekinstrumenten horen: altviool, basklarinet en accordeon. Het slotconcert wordt verzorgd door Frommermann, het unieke close harmony ensemble uit Nederland.

De concerten vinden plaats op diverse locaties in het Havenkwartier. Vrije toegang. Vrije gift is welkom.

Klassiek met een Twist is een initiatief van Klassieke Muziek Deventer, een samenwerking van Deventer Schouwburg, De Perifeer, Kunstcircuit Deventer, Stichting Zaterdagmiddagconcerten Deventer, Stichting Bergkerkconcerten, Stichting Kamermuziek Deventer, Stichting Kapel op ’t Rijssel, Stichting Muziekkring Bathmen, Stichting Musora.

Klassiek met een Twist is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Erven Witteveen, Stichting Wesselings van Breemen, Jordenshofje, Deventer Cultuur Club.