Skip to Content

Lezing Jonas Staal

In het kader van Overijssel viert 75 jaar vrijheid presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer: Bang voor Kunst, een programma over kunst en politiek, (zelf)censuur en artistieke vrijheid. Dit programma stond in 2020 al op de planning, maar is vanwege corona in aangepaste vorm verplaatst naar 2021 en bestaat uit een tentoonstelling, een panelgesprek, twee lezingen, een optreden en een podcast.

Kunstenlab nodigt kunstenaar Jonas Staal uit om op zondag 13 juni een lezing te geven over ‘kunst en macht’. De aanleiding is zijn publicatie Propaganda Art in the 21st Century. Hierin toont Jonas Staal aan dat er een voortdurende wisselwerking is tussen macht en kunst. Verschillende machtsstructuren creëren de voorwaarden voor verschillende kunstvormen, terwijl kunst tegelijkertijd bijdraagt aan het visualiseren, communiceren en legitimeren van macht. Macht en kunst zijn niet hetzelfde, maar moeten volgens de kunstenaar niet los van elkaar worden bekeken.

Jonas Staal (1981) onderzoekt in zijn beeldende praktijk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. Om zijn ideeën onder de aandacht te brengen en te verspreiden organiseert hij publieksevenementen, geënsceneerde debatten, shows of discussies, die het midden houden tussen theater, performance en installaties. Zijn projecten krijgen internationaal aandacht en waren onder meer te zien op de Berlin Biënnale en de Bienal de São Paulo.

Een beperkt aantal mensen kan hierbij aanwezig zijn. Reserveer tijdig via info@kunstenlab.nl ovv ‘lezing Jonas Staal’. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 17u. Als dit niet lukt kan je ook meekijken via de livestream.

Complete programma Bang voor Kunst

24 april t/m 13 juni – tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab
19 mei – panelgesprek Bang voor Hiphop in Burgerweeshuis
30 mei – lezing John Heymans + concert Kraftformer in Kunstenlab
13 juni – lezing Jonas Staal in Kunstenlab

Er worden drie Bang voor Kunst podcasts gepubliceerd, in de periode van 5 april t/m 6 mei.