Skip to Content

LOS festival 2016

Havenkwartier Deventer gaat voor de derde keer LOS. Met dit jaar nog meer kunstenaars, ondernemers, horeca en culturele organisaties én nieuwe locaties!

LOS is een bijzonder en intiem festival in dit prikkelende havengebied, waar de kracht van kunst, ambacht, cultuur en ondernemerschap is samengeperst op 20 hectare. Waar je op bezoek bent bij de Havenkwartierders thuis. Waar je een bijzonder programma treft op heel verschillende locaties in het Havenkwartier, met voor ieder wat wils: concerten, dj’s, kunst, ambachten, workshops, theater en eten & drinken.

Laat je om 13:00 verrassen door de spectaculaire opening van ArtEZtrada op het Havenplein. Geniet van lekkere dingen bij de Foodtrucks van Fooddock, op het Lazy Field en aan het havenplein. Verwonder je bij alle exposities en open ateliers, de vertellingen van Prins Franken, de theatervoorstellingen bij TAMTAM en het straattheater van Gajes en ArtEZtrada. Ga zelf aan de slag in workshops, bijvoorbeeld edelsmeden bij KunstGoud en Agatha Leerdam, moodboard maken bij NIK+Alice, drummen bij Deltabeats en je eigen video maken bij Bureau Beeldtaal. Bewegen kan bij Burnside, First Dutch Table Squennis Tournament en Bounz. Lekker shoppen bij pop-up shop Rijckdom, huiskamercafé Havn, La Bottega, Treet en Smartlab. Muziek vind je bij LOS in alle toonaarden, zowel door lokale als (inter)nationale artiesten, van hiphopband The Hidden Agenda en fijne singer/songwriters tot avontuurlijke concerten op spannende locaties. We feesten door tot in de avond met de soulvolle afrofunk grooves van 8-koppige live band KOFFIE bij zomerbar PIKNIK en de vetste Beats van de 90’s bij DOK H2O. En dit is nog maar een klein deel van het programma!

De meeste deuren zijn open van 13:00 – 18:00 uur. Daarnaast worden er op veel locaties extra activiteiten georganiseerd, die door kunnen lopen tot later in de avond. Bijzondere eet- en drinkgelegenheden zijn in het Havenkwartier ook ruimschoots voorhanden. Toegang is gratis!

Bereikbaarheid

* Het Havenkwartier is bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Deventer Station, buslijn 56 richting Borculo, halte Mr. de Boerplein; of buslijn 81 richting Zutphen, halte Teugseplein.
* Voor bezoekers die met de auto willen komen zijn er parkeermogelijkheden aan de Industrieweg, de Hanzeweg en bij de Rabobank parkeergarage. Het festivalterrein is voetgangersgebied.
* Fietsers kunnen hun fiets het best parkeren aan de randen van het festivalterrein, bijvoorbeeld op de Mr de Boerlaan. Parkeer je fiets niet tegen of naast een straatafzetting, ivm toegang nooddiensten.

Betaalmogelijkheden

Behalve de horecagelegenheden hebben veel LOS-deelnemers geen PIN-mogelijkheden. Wij raden je dus aan contant geld mee te nemen voor het geval je dat prachtige T-shirt, tekening, sieraad, cd/lp of andere uitgave of product toch meteen wil aanschaffen en meenemen.

Programma per locatie

De nummering correspondeert met de plattegrond. Dit programmaboekje (pdf) is tijdens LOS op alle locaties verkrijgbaar. Klik op de namen voor meer informatie.

LOS_PROGRAMMA_2016_FINAL_WE

1 FOODDOCK

Tussen de Zwarte en de Grijze silo verrijst tijdens LOS een Foodtruckfestival. Aan lange tafels kun je samen gezellig genieten van veel lekkers! In Fooddock verzorgen enkele foodondernemers workshops en gunnen hiermee bezoekers letterlijk een kijkje in hun keuken.

Openingstijden
12:00 – 22:00

Foodtrucks
12:00 – 21:00

Locatie
Fooddock (Zwarte Silo)


2 HET WATERHUIS & M.S. OOSTERKIM

In de haven wordt beroepsmatig gevaren, maar er zijn ook een paar mensen die hier op het water wonen. Ook zij varen regelmatig in de haven, maar dan in een klein bootje. Zo gaan ze zelfs bij elkaar op bezoek! Vandaag nemen de eigenaren van m.s. Oosterkim en van Het Waterhuis je mee in hun bootje om te ‘buurten’ in de eerste en tweede havenarm. Het tochtje gaat ook langs (niet door!) de sluis die de verbinding vormt met de IJssel. Opstapplaatsen: Het Waterhuis en m.s. Oosterkim.

Openingstijden
13:00 – 17:00

Locaties
Het Waterhuis
M.S. Oosterkim


3 CREATION IN FIRE AND METAL / SYMPHONY OF FIRE

In de Romney Loods met het groene dak en de roze deur laat kunstsmid Uwe Dobberstein overdag de geheimen van de smid zien door het smeden van een ijzeren masker. ’s Avonds doet hij samen met Peter de Man spannende experimenten met Symphony of Fire. Aanschouw de Neo, een bliksem apparaat dat muziek maakt met behulp van een miljoen volt.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Creation in Fire and Metal
Symphony of Fire


4 PIKNIK

PIKNIK start het zomerseizoen weer tijdens LOS! Met de muziek van KOFFIE, een mix van afrobeat, jazz, en 70’s funk. De volle sound en heerlijke grooves van Fela Kuti waren aanleiding voor KOFFIE om de afrobeat in te duiken.

KOFFIE speelde de afgelopen tijd al op vele festivals in Nederland, België, Hongarije en Zwitserland. De band weet vanaf het podium het publiek moeiteloos in beweging te brengen, met energieke songs en virtuoze solo’s. Het combineert de muzikale vibe van jazz en afrobeat met de publieksgerichte kwaliteit van pop; zeer overtuigend voor festivalpubliek.

Openingstijden
13:00 – 1:00

Optreden KOFFIE
19:00

Locatie
PIKNIK


5 BELLA MACCHINA / LA BOTTEGA

Bij La Bottega kun je Italiaanse delicatessen, wijn, koffie, aardewerk en nog veel meer leuke en lekkere producten kopen. Ook kun je in het gezellige espressocafé een heerlijke Illy koffie nuttigen met een Italiaanse lekkernij. Bij mooi weer wellicht een drankje op het terras! Op goed geluk kom je in de werkplaats van Bella Macchina nog een mooie Ferrari, Maserati, maar in ieder geval een mooie klassieke Alfa Romeo, tegen.

The Koalaz treden op in de garage van Bella Macchina, een prima locatie voor de lekkere combinatie van reggae, punk, ska, funk en surf die deze vier jonge honden met veel enthousiasme brengen.

Gedurende de dag vinden er Live Vinyl Recordings plaats door het Smartlab van de bands die tijdens LOS optreden. Deze opnames zijn vrij toegankelijk en vinden plaats bij Bella Macchina.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Optreden The Koalaz
13:30

Locatie
Bella Macchina
La Bottega


6 SPACECOWBOYS

Spacecowboys Albert Dedden & Paul Keizer, werkplaats voor kunst in de openbare ruimte en thuisbasis van de LucyGLXY. Tijdens LOS is de werkplaats open en zijn er verschillende grote objecten aanwezig en in productie, zoals TreeDogHouse voor het Landsherenkwartier, object Blossom voor Beelden in Leiden en renovatie van het beeld Orthus voor Museum MORE. Veel van onze werken zijn gemaakt voor een specifieke plek in de openbare ruimte, zoals een verkeersrotonde, de entree van een zwembad of een rustpunt in de binnenstad. In een heldere beeldtaal met strakke belijning creëren wij eigentijdse, mythologische figuren die veelal verwijzen naar de historie van een plek, of naar de functie van een gebouw of locatie. Emotie en beleving zijn voor ons belangrijke waarden in het werk. Sommige werken spelen vrij eenduidig in op een ‘feel good’ beleving van de kijker, terwijl andere werken juist een verontrusting veroorzaken omdat ze tegenstrijdige emoties oproepen.

The Hidden Agenda is een zeskoppige hiphopband die live een groovende mix van melodieuze rhymes, broeierige soul en beweeglijke beats brengt. Een warm onthaal in een bad van gevatte teksten, funky bass, jazzy sounds en relaxte beats waarin je je direct wil laten zakken.

Vertellingen en projecten van Prins Franken gaan uit van verhalen of zijn verhalen op zichzelf. Zijn verhalen hebben de prettige eigenschap dat ze ons kunnen vervoeren. Als ware tijdsmachines verplaatsen ze jong en oud naar andere werelden.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Optredens
14:00 Prins Franken
16:00 The Hidden Agenda

Locatie
Spacecowboys


7 KUNSTENLAB

Tentoonstelling ‘Construction Sight’
Ronald de Ceuster, Lies van Dam en Erik Sep

In ‘Construction Sight’ wordt geconstrueerd, gedeconstrueerd en opnieuw uitgevonden. Ronald de Ceuster maakt 3-dimensionale tekeningen waarvoor onder meer de structuren in wanden en vloeren van de tentoonstellingsruimte het uitgangspunt zijn. Hij betekent het bestaande en creëert daarmee zogenaamde ‘nabeelden’. Lies van Dam bouwt haar tekeningen letterlijk op door de ene potloodlijn na de andere te zetten. De ruimtes die zij tekent zijn herinneringen en dromen waarin zij (ver)dwaalt door warenhuizen, stations, magazijnen, zwembaden, trappenhuizen, liftschachten, ventilatiesystemen… Erik Sep schept in de rol van projectontwikkelaar zijn fictieve stad ‘Neurotopia’. Het is een parallelle wereld met vele dimensies die via ingenieuze afwater-systemen, lichtnetwerken, honinggraatstructuren en spiegeltegels tot leven worden gewekt.

Tentoonstelling ‘Tierig Welig’
Jojanneke Dekens

Architectuur, structuur, constructie, stedenbouw: allemaal woorden die bij Dekens veel vragen oproepen. Want waar is het groen? Waar mag de natuur zijn creaties de vrije loop laten gaan? Jojanneke Dekens gaat met haar installaties in de Kunstenlabsteeg en projectruimte een dialoog aan met het werk uit de tentoonstelling Construction Sight. Haar werk bestaat uit Bamboe-achtige planten. Ze groeien lukraak in de ruimte. Waaruit ze vandaan komen is niet duidelijk, maar ze willen maar een ding: naar buiten toe! Haar projecten documenteert ze nauwkeurig op haar blog, waar je als toeschouwer het werkproces van het begin tot einde kunt lezen.

Cello Fortress
Joost van Dongen

Cello Fortress is een unieke combinatie van een computergame en live muziek. Cellist Joost van Dongen verdedigt zijn fort met improvisaties op zijn cello . Zijn muziek stuurt de kanonnen aan en de dissonante noten activeren de vlammenwerpers. Het publiek wordt uitgedaagd het fort aan te vallen en gebruikt gamecontrollers om de tanks te bedienen.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Cello Fortress
13:30 – 16:30

Locatie
Kunstenlab


8 KUNSTWERK WATER

Het Havenkwartier groeit. Ook aan de overkant van de eerste Havenarm ontstaan veel nieuwe initiatieven. Daarmee wordt een fysieke verbinding tussen de gebiedsdelen steeds urgenter. Kunstenlab vroeg beeldend kunstenaar Roland Spitzer dit als uitgangspunt voor een tijdelijke kunstwerk te nemen. Het resultaat is te zien tijdens LOS!

Om 15:00 vertelt Prins Franken op deze locatie een verhaal. Vertellingen en projecten van Prins Franken gaan uit van verhalen of zijn verhalen op zichzelf.

Locatie
Havenplein


8 EXPEDITIE HAVENKWARTIER

Vandaag lopen er duizenden bezoekers rond tijdens Havenkwartier LOS en zijn (bijna) alle deuren open. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer! Wil je een speciaal voor jou op maat gemaakte Expeditie Havenkwartier? Met een bijzondere ontdekkingstocht, workshops, een bijzondere voorstelling, lekker eten of borrelen, varen of nog veel meer? Bij onze informatiestand midden op het Havenplein vertellen we je graag wat de mogelijkheden zijn en boek je je eigen Expeditie.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Havenplein


9 SMARTLAB

Het Smartlab is een innovatieve werkplaats voor makers. Je kunt er werken met 3D-printers, lasersnijder, draadbuiger, vinylrecorder, hittepers, vinylplotter en 3D-scanner. Er staan moderne computers waar je in 2D en 3D kunt ontwerpen. De werkplaats is geopend voor alle makers. Kunstenaars, architecten, ontwerpers, uitvinders, scholieren, studenten, profs, amateurs en anderen die alleen een onderdeel of bijzonder cadeau willen maken.

In het Smartlab kun je tijdens LOS voor een klein bedrag een ontwerp van Egbert.EGD, Houdbaar, Harco Rutgers of Brendan Tangel laten drukken op je eigen katoenen t-shirt, trui, romper of op een van de aanwezige linnen tassen. Verder organiseert het Smartlab die dag verschillende workshops, demonstraties, zijn er publiek toegankelijke live opnamesessies op de vinylrecorder met artiesten die tijdens LOS optreden in het Havenkwartier en kun je producten van het Smartlab kopen in het Kunstenlab café.

In het Smartlab kunnen kinderen (van peuter tot puber) tussen 14 en 16 uur een workshop volgen van Techniki waarbij je van oud speelgoed nieuwe technische creaties maakt.

– Techniki voor kleuters en peuters, een workshop techniek door kunstenaar Reinhart Voulon! In deze workshop maak je samen met je moeder/vader/opa/oma van oud speelgoed een nieuwe creatie die ook nog eens licht geeft. De workshop is tussen 14 en 16 uur en kinderen kunnen doorlopend aanschuiven. Bij drukte moet je even wachten.
– Techniki voor kinderen van 7 tot 12 jaar, door kunstenaar Reinhart Voulon. Je maakt onder begeleiding een bewegende creatie van oud speelgoed of een bouwwerk met verlichting. De workshop start om het half uur: vanaf 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en de laatste om 15.30 uur. Per workshop is er plek voor 10 kinderen.

Gedurende de dag vinden er Live Vinyl Recordings plaats door het Smartlab van de bands die tijdens LOS optreden. Dit zijn onder meer The Hidden Agenda, The Koalaz, DW Robertson (The Artist Formerly Known As Ergo Phizmiz) en Koffie. Daarnaast leggen we ook een van de verhalen van Prins Franken vast op langspeelplaat. De opnames zijn vrij toegankelijk en vinden plaats bij Bella Macchina, aan de overkant van de straat.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Kinderworkshops Techniki
14:00 – 16:00

Locatie
Smartlab


10 6'4'' DESIGN MANUFACTORY

De duivels zijn los! Ken je Hieronymus Bosch en zijn fantasierijke schilderijen vol van zeldzame monsters en fabeldieren? Dit jaar is het 500 jarige jubileum van zijn werk. Wat zal Hieronymus gemaakt hebben als hij een 3D printer gehad had?

Samen met het Smartlab en de Leeuwenkuil biedt 6’4” design manufactory weer nieuwe 3D workshops en cursussen aan. Deze keer draait zich alles om 3D duiveltjes en fantasiebeesten. Kom kijken naar een expositie van 3D duiveltjes en andere werken uit de 3D workshops van 6’4” design manufactory, als je het aandurft!

Openingstijden
13:30 – 15:00 en 16:00 – 17:30

Locatie
6’4” design manufactory


10 DELTABEATS STUDIO

Van vocalisten en songwriters tot bands, jingles en voice-overs. Alles wat met muziek en audio te maken heeft kan hier worden opgenomen en gemixt.

Heb jij altijd al een keertje willen drummen? Kom dan langs tijdens de open drumles bij Groove That Rhythm! Voor drumles in Deventer ben je bij Groove That Rhythm precies op het juiste adres. Je kunt er leren drummen, maar ook de drummer die al een tijdje bezig is, is hier helemaal op zijn plek. Jong of oud, het maakt niet uit, iedereen kan leren drummen!

In samenwerking met DeltaBeats laten we in een workshop ook zien hoe een opname drums eraan toe gaat!

Openingstijden
13:00 – 18:00

Masterclass Recording Drums
13:00 – 13:30
15:00 – 15:30
17:00 – 17:30

Open drumles
14:00 – 14:30
16:00 – 16:30

Locatie
Deltabeats Studio


10 EGBERT.EGD

Spuiterij.EGD & Knutselarij gaan LOS! In het atelier van Egbert.EGD kun je kennis maken met Shuk-Yee van de Knutselarij & Egbert zijn “Spuiterij”.EGD. Kinderen kunnen bij de Knutselarij met diverse gerecyclede materialen een bootje maken en deze in een mooi kleurtje spuiten in de Spuiterij. Daarna laten we de bootjes LOS in een “Mini-Haven-kwartiertje”.

Egbert.EGD is ondernemer in het creatieve vak en werkt in het Havenkwartier. Hij maakt met stencil art en spuitbussen schilderijen, verzorgd Street Art / Graffiti workshops voor volwassenen en kinderen. Het liefste is hij bezig met het doorvoeren van een huisstijl in een bedrijf, meestal in de vorm van een muurschildering en/of vormgeving van drukwerk.

De Knutselarij van Shuk-Yee Man zit aan de Brink in Deventer; “Maak iets moois, met je eigen handen. De meest prachtige materialen vind je overal om je heen. Je hoeft alleen maar met aandacht te kijken. Dan maak je zelf wat je wilt, echt!”

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13:30 – 14:30
15:00 – 16:00
16:30 – 17:30

Locatie
Egbert.EGD


10 ELI ZEGERS & ROLAND SPITZER

First dutch table squennis tournament tijdens LOS 2016. Table squennis is een gezonde mix uit tafel tennis en squash en vindt plaats in een Squenatorium: een halve tafeltennisplaat met drie muren eromheen en allerlei obstakels. De regels zijn bijna hetzelfde als bij tafeltennis. Let op, het is NIET fair!

Table Squennis, ook bekend als ‘The Game of the Gods’, werd in de ‘Scottish Sculpture Worshop’ (Aberdeenshire) in 2013 door de ‘Lightning Brothers’ uitgevonden. Sindsdien begon een succesverhaal met een worldwide playerbase (ruilspeelkaarten incl.). Nu, 2016, is het zover: De eerste Nederlandse table squennis kampioenschappen!

Benieuwd hoe het eruit ziet? Kom kijken dan!

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Eli Zegers
Roland Spitzer


10 HARCO RUTGERS / ESC.REC. / DE PERIFEER

Harco Rutgers is o.a. beeldend kunstenaar, vormgever, website ontwikkelaar, organisator van avontuurlijke concerten, eigenaar van platenlabel Esc.rec. en atelier-podium De Perifeer. Tijdens LOS zijn ieder jaar weer meerdere door hem geboekte acts te vinden op verschillende locaties in het Havenkwartier.

Op zijn eigen podium tref je componist/muzikant DW Robertson (The Artist Formerly Known As Ergo Phizmiz). Hij schrijft opera’s, maakt radio, doet onverteerbare avantgarde shit, maar kan ook uit de hoek komen met typisch Engelse, geniale popsongs en covert zo nu en dan hele albums om de tijd te doden (o.a. In Utero van Nirvana en Music for the Jilted Generation van The Prodigy, die op last van de advocatuur al snel weer offline moesten). Hij vliegt speciaal voor ons de Noordzee over om hier een reeks van vier korte optredens te geven, bestaande uit deconstructies en verlengingen van oude en nieuwe popmuziek, met behulp van lokaal aanwezig instrumentarium. Neem dus gerust een uitdagend instrument voor hem mee!

Openingstijden
13:00 – 18:00

Optredens DW Robertson
14:00 – 14:20
15:00 – 15:20
16:00 – 16:20
17:00 – 17:20

Locatie
Harco Rutgers
Esc.rec.
De Perifeer


10 KUNSTGOUD & AGATHA LEERDAM

Kom kijken bij de werkplaats van edelsmeden KunstGoud en Agatha Leerdam Sieraadontwerp of doe mee met de workshop. Je gaat dan aan de slag met Alpacazilver, om een (sleutel)hanger te zagen, vijlen en eventueel te polijsten of van een structuur te voorzien. Wil je meedoen? Geef je dan van tevoren op via info@kunstgoud.nl. Tijdens de workshops blijft de werkplaats open voor andere geïnteresseerden.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13:30 – 15:00
15:30 – 17:00
Van tevoren opgeven via info@kunstgoud.nl of op de dag zelf d.m.v. een inschrijfbrief. Meedoen vanaf 10 jaar, max. 8 personen. Kosten €15,00 p.p.

Locatie
KunstGoud
Agatha Leerdam


10 KUNSTUITLEEN, GALERIE EN LIJSTENMAKERIJ DEVENTER

Open huis bij de Kunstuitleen en Lijstenmakerij met demonstraties door schilderijrestaurator, kosteloos interieur-en-lichtadvies, kortingsacties en live muziek optredens.

Activiteiten:
* Schilderij-restaurator en fijnschilder Arnold Pieterse geeft demonstraties, kosteloze waardebepalingen van schilderijen van voor 1950 en vrijblijvend advies/prijsopgave voor reiniging en restauratie van vervuilde of beschadigde schilderijen.
* Licht- en interieuradviseuse Anneke Bulstra geeft vanaf 14 uur kosteloos tips & tricks op gebied van verlichting en interieurs. Daarnaast kun je een afspraak maken voor een intake voor een licht- of interieurplan.
* Wie tijdens LOS een in te lijsten object brengt bij onze Lijstenmakerij om later op afspraak een inlijsting uit te zoeken krijgt 10% korting. Op de dag zelf uitzoeken kan door drukte niet.
* Wie tijdens LOS lid wordt van de Kunstuitleen en meteen een kunstwerk uitzoekt, betaalt geen inschrijfkosten a € 12,50, betaalt pas huur in mei én krijgt een leuk welkomstpresentje.
* Gedurende de hele middag zijn er met tussenpozen optredens van een zangeres/gitariste (akoestisch/unplugged).

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Kunstuitleen Deventer


10 NIK + ALICE

NIK + Alice Instant Interieurontwerp combineren architectuur en bouwkundig advies met interieur- en kleuradvies. Nicoline van Scherpenberg is interieur- en kleuradviseur die zorgt voor inspirerende en leefbare interieurs. Alice Erkelens is architect/bouwkundig ingenieur en zeer ervaren in het maken van ontwerpen voor verbouwingen van bestaande panden.

NIK + Alice maken van jouw interieurwensen een aansprekend ontwerp. Wij zitten tijdens LOS voor je klaar in het vmDAVO gebouw op de 1e verdieping. Heb je een vraag voor ons op interieurgebied?
Neem de benodigde gegevens mee en we geven je een gratis instant ontwerpadvies op maat!

Van 14.00 tot 15.00 uur kun je met NIK + Alice een moodboard maken. Je krijgt daarmee een goed idee welke woonstijl, materialen en kleuren bij je passen. Meld je voor deelname van tevoren aan via nik@vanscherpernberg.net.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
14:00 – 15:00
Van tevoren aanmelden via nik@vanscherpernberg.net.

Locatie
NIK + Alice


11 TANGEL ART TATTOO

Tijdens LOS wordt er doorlopend live getatoeëerd of uitleg gegeven over de oorsprong van tatoeages.

Prins Franken vertelt hier als afsluiter om 17:00 uur een verhaal. Vertellingen en projecten van Prins Franken gaan uit van verhalen of zijn verhalen op zichzelf. Zijn verhalen hebben de prettige eigenschap dat ze ons kunnen vervoeren. Als ware tijdsmachines verplaatsen ze jong en oud naar andere werelden.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Prins Franken
17:00

Locatie
Tangel Art Tattoo


12 BUREAU BEELDTAAL FILMMAKERS

Bij Bureau Beeldtaal Filmmakers maak je je eigen film in 10 minuten! Tussen 13.30 en 14.30, en tussen 15.30 en 16.30 staan de camera’s op scherp. Tussendoor zijn we open voor een drankje en een praatje. Het team van Beeldtaal is aanwezig om je mee te nemen in de wereld van film, en dat niet alleen! We hebben een paar muzikanten aan boord die de dag muzikaal zullen omlijsten.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13:30 – 14:30
15:30 – 16:30

Locatie
Bureau Beeldtaal Filmmakers


13 HET WEP

Het Wep, webdesign & webdevelopment houdt open huis en opent het nieuwe pand in de Kofferfabriek. Ter gelegenheid van de opening spelen Dirk van Coevorden (zang/gitaar) en Klaas Vermeulen (mondharmonica) American songs.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Het Wep


14 HOUDBAAR

Houdbaar is een ontwerpstudio voor visuele communicatie. Passie, tomeloze gedrevenheid en een gezonde dosis eigenzinnigheid zorgen voor verrassende concepten en bijzondere oplossingen. Voor een brede doelgroep ontwerpen wij grafische- en interactieve projecten en denken na hoe identiteiten zijn door te voeren in het interieur. Helder, creatief en direct. Houdbaar. Onbeperkt.

We zijn lid van de Bno, de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Binnen de beroepsvereniging vormen we samen met drie creatieve collega’s de spil achter het platform BOOOST, de afdeling oost van de Bno.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Houdbaar


15 SITESTORM

Sitestorm gooit haar deuren open! Na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe naam. Om 13:00 uur presenteren wij onze nieuwe huisstijl en nieuwe website. Je bent van harte welkom om deze (voor ons) speciale dag te komen vieren! Loop gerust binnen en bekijk ons prachtige, nieuwe pand onder het genot van een drankje en een hapje.

In Lazy Field, de gezamenlijke tuin achter ons pand, is een heerlijk plek om tot rust te komen met een drankje en een hapje. Klets met de buurt en ontdek alle diversi- en creativiteit van het Havenkwartier!

Openingstijden
13:00 – 17:30

Locatie
Sitestorm


34 HUISKAMERCAFÉ HAVN

Huiskamercafé Havn aan het Havenplein 6 is gevestigd in de oude Kofferfabriek en biedt wat je nodig hebt tijdens een dynamisch evenement als LOS: een flinke dosis energie! Verse sapjes, hartige happen en voor de zoetekauwen onder ons huisgemaakte taarten en snoeperijen. Alles vers en biologisch. Vergeet niet rond te kijken tussen de tweedehands kleding, draai een plaatje en nestel je je in de keuken of huiskamer, waar je die leuke stoel of dat kastje van Stok + Peet scoort. Kortom; een inspirerende, vrolijke en vooral heerlijke beleving!

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Havenplein 6


16 DOK H2O

Een verrassende locatie waar je direct bij binnenkomst wordt meegenomen in de wereld van DOK H2O. Hier geniet je van een uitgebreide lunch of daghap met oorspronkelijke smaken of beleef je uitgesproken evenementen. Want ook een feest of partij krijgt zijn eigen allure in deze oude opslagloods met onalledaagse inrichting.

Tijdens LOS kun je overdag genieten van live muziek van Bram van Langen, tijdens verschillende sessies verspreid over de middag. Bram is een singer/songwriter uit Amsterdam. Zijn liedjes nemen je mee op reis langs ontmoetingen en vreemde landen, laten soms een zweem van maatschappijkritiek laten zien, maar zijn vooral dromerig en melancholisch.

Aan het begin van de avond, bouwen wij alles even om voor de vette dansavond 90’s Beats! Zweten op platen uit de oude doos, gepresenteerd door een stel toffe gasten achter de dj-booth. Gegarandeerd genieten!

Openingstijden
11:00 – 19:00
21:00 – 2:00

Optredens Bram van Langen
14:00
15:30
17:00

90’s Beats
21:00 – 2:00

Locatie
DOK H2O


17 THEATERSCHIP / HUIS VD AMATEURKUNST

Dansschool Create en het Deventer Symfonisch Orkest, beide gebruikers van het Huis voor de Amateurkunst, zorgen tijdens LOS samen met leerlingen van de theaterschool voor een vol programma.

Create is de Urban dansschool van Deventer waar extra aandacht wordt besteed aan emoties en beleving tijdens het dansen. Tijdens LOS presenteren 3 groepen met drie verschillende stijlen zich; Riddim Roots, Hiphop en Fusion Dance.

Het Deventer Symfonisch Orkest is een echt Deventers orkest, opgericht in 1921. Ze spelen klassieke en ook lichte muziek. Tijdens de openbare repetitie laten ze zien hoe ze repeteren en wat er komt kijken bij het samen muziek maken in zo’n grote groep.

Het Theaterschip beschikt over de theaterzaal het Huis voor de Amateurkunst, heeft een Theaterschool en is onder andere organisator van Festival Havenwerk. Jongeren van de Theaterschool presenteren tijdens LOS een vertelling in de vorm van een modern sprookje, met livemuziek van het Deventer Symfonisch Orkest.

DSO & het Theaterschip presenteren: Else’s Wereld
Leeftijd: Alle leeftijden

Else en haar moeder zijn op zoek naar hun volgende vakantiebestemming. Moeder wil elke zomer naar de zon, de zee en het strand. Dit jaar is Else toe aan iets anders. Iets nieuws. Iets spannends. Op het moment, toen ze het net op had gegeven om haar moeder over te halen, zag ze iets vreemds op de grond liggen. Toen ze dichterbij kwam zag ze het. Een snoepjes spoor. Net als bij Hans en Grietje. Ze dacht geen seconde na, en ging op pad…

Openingstijden
13:00 – 18:00

Programma
13:30 – 13:45 Create dans
14:30 – 14:45 Theaterschip & DSO
14:45 – 15:30 Openbare repetitie DSO
15:45 – 16:00 Theaterschip & DSO
16:15 – 16:30 Create dans
17:15 – 17:30 Create dans

Locatie
Theaterschip / Huis voor de Amateurkunst


18 LAZY FIELD

Lazy Field, in de buurttuin van het Havenkwartier is (bij mooi weer) de plek voor totale ontspanning. Broodjes bakken, muziekje, op een picknickkleedje heerlijk relaxen en genieten van eigengemaakte vruchtenlimonades of een hapje. Even helemaal niks.

Openingstijden
13:00 – 17:00

Locatie
Buurttuin


19 FEMKE TEUSSINK FOTOGRAFIE

Expositie ‘Eigen Werk’ te zien in de studio en speciaal voor LOS: 5-minutenportret, zwart/wit, voor €15,00. De foto krijg je digitaal toegestuurd.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Femke Teussink


20 PRAKTIJK VOOR KIND EN COMMUNICATIE

Kom een kijkje nemen in Praktijk voor Kind en Communicatie (het huis aan de Mr. H.F. de Boerlaan met het opschrift DROMER, SLAPER, WAKER). De praktijk (WAKER) en het dakterras (DROMER) zijn open voor publiek.

Francisca Felix, logopediste, behandelt in haar praktijk kinderen die moeite hebben met taal, spraak of communicatie, onder andere door de kinderen voor te lezen uit prentenboeken. Tijdens LOS leest ze in haar praktijk prentenboeken voor, voor jong en oud. Tussendoor zingt ze intieme liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Voorstellingen
13:30 – 13:45
14:30 – 14:45
15:30 – 15:45

Locatie
Praktijk voor Kind en Communicatie


21 3 DAGEN RIJCKDOM

3 daagse pop-up shop met kleine kunstwerken, sieraden, papierwaren en woonaccessoires gemaakt door lokale kunstenaars en ontwerpers. Meer informatie over het concept en de deelnemers: www.rijckdom.com.

Openingstijden
Vrijdag 15 april 12:00 – 17:00
Zaterdag 16 april 12:00 – 18:00
Zondag 17 april 12:00 – 17:00

Locatie
Scheepvaartstraat 6L


22 TAMTAM OBJEKTENTHEATER

Theatergroep Hardhout: Rust, Reinheid en Regelmaat
Een inleiding van A tot Z voor het vinden van de knop voor jouw gedachtenstop. Heb je ook zo’n stress? Heb jij het gevoel dat je leven constant aan je voorbij gaat? Zou jij dolgraag even een pauze in willen lassen, even een momentje voor jezelf, even stoom afblazen, even tot jezelf willen komen? Dan is hier de oplossing. Een mini-cursus voor de moderne mens. Een beeldende performance over de zoektocht naar de drie R-en. Concept en spel: Josje Eijkenboom en Robin Kisjes.

Ana Arensburg: If I Had A Hammer
1 persoons minivoorstelling van de Argentijnse poppenspeelster Ana Arensburg. Voor 1 euro zit u gegarandeerd op de eerste rij bij deze bijzondere miniatuurvoorstelling van de Argentijnse poppenspeelster Ana Arensburg. If I Had A Hammer is dan ook een voorstelling voor één kijker tegelijk in een ‘lambe-lambe’ kijkdoostheatertje zoals die in Zuid Amerika populair zijn. De voorstelling duurt zo’n 2 minuten en neemt de kijker mee in de wereld van timmerman Hugo die in zijn atelier iets speciaals bouwt.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Rust, Reinheid en Regelmaat
13:30 – 13:45
14:30 – 14:45
15:30 – 15:45
16:30 – 16:45
17:30 – 17:45

If I Had A Hammer
12:00 – 18:00

Locatie
TAMTAM objektentheater


23 VERGADERLOCATIE DEVENTER / VENDICUM

Altijd al gedroomd om dj te zijn en de dansvloer in extase te brengen? Of wil je draaien op een feestje, en je weet niet hoe? Neem dan deel aan de dj-Masterclass! Deze dj-Masterclass leert je in een uur de principes van mixen, BPM, breaks en toonsoorten. BPM staat voor Beats Per Minute, oftewel het aantal ‘slagen per minuut’. Eerst krijg je een korte uitleg van de begrippen en wat ‘theorie’ over dansmuziek en het mixen ervan. DJseipie doet het je een keer voor en dan mag je zelf 2 dansnummers mixen. Daarom kunnen er maar maximaal 10 mensen deelnemen aan deze workshop, zodat iedereen achter de digitale draaitafel kan staan en eventjes dj kan zijn.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13:30 – 14:30
15:00 – 16:00
16:30 – 17:30

Locatie
Vergaderlocatie Deventer
Vendicum


24 LOODS570

Deze werkplek voor 20 professionals rondom het thema ruimtelijke ontwikkeling heeft open huis.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Loods570


25 STUDIO 113

Studio 113 presenteert een Mini Graffiti Jam & Art Expo in de tuin van Studio 113 aan Mr. H.F. de Boerlaan 113. Graffiti artiesten uit Nederland maken daar live graffitikunst. Binnen bij Studio 113 vind je een Art Expo & open atelier, waar kunstenaars en creatieve ondernemers die in het pand gevestigd zijn hun werk exposeren. Met werk van onder andere: Jimki, Something cool on the way, K581, Click Rick Photography & Paper-Plane.

In de tuin van Studio 113 zijn er doorlopend muzikale optredens van Gwandoya en New Deventer Collective.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Optredens
13:00 – 15:00 Gwandoya
15:00 – 16:00 New Deventer Collective
16:00 – 18:00 Gwandoya

Locatie
Studio 113


26 ATELIER OOSTZEE

Expositie met 12 kunstenaars op het thema ‘Havenkwartier’: Willemien van Gurp, Harry Schomacher, Gea Zieverink, Carla Drupsteen, Gijs Batelaan, Sophia de Vries, Anna Feddema, Tineke van den Eerenbeemd, Frans Kwakkenbos, Jeanette Hoekstra en Siebe Domeijer.

Teken je mee aan de ‘Waterlijn’? Door samen met elke bezoeker een golvende lijn op 10 meter papier te zetten, ontstaat er een boeiend beeld. Of werk je liever aan vlaggen, die beschilderd worden door alle kinderen van 4 tot 94 jaar, en daarna zullen wapperen in de Oostzeestraat? Ben je toe aan nieuwe kunst in huis? Neem dan kunst mee om te ruilen in de Kunstruilkast; de Kunst van het Ruilen & het Ruilen van Kunst.

José, Jan en Anja treden een aantal malen op in het atelier met muziek.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Activiteiten
Expositie, Waterlijn, Kunst ruilen
14:00 – 14:30 Vlaggen maken
16:00 – 16:30 Vlaggen maken

Locatie
Willemien van Gurp
Harry Schomaker


27 TREET

Creatief met hout en staal, dat is wat TREET Deventer doet! Treet werkt met alle soorten hout: Eiken, Azobe, Vuren, Steigerhout, Pallethout, Hardhout of zelfs gezaagde bomen. Heb je een leuk idee voor stoere (industriële) meubels van deze houtsoorten? Daag Berry Pannekoek uit met jouw leuke meubel ideeën, of het nu een tafel, bank, bed, kast of iets anders is. Alles wordt op maat gemaakt!

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Treet


28 ELISE VAN DER LINDEN & DIRK ZEGEL

In de expositie Duoversum, tonen beeldend kunstenaars Elise van der Linden en Dirk Zegel nieuwe kunstwerken in hun atelier. Onderzoek naar verbeelding van complexe fenomenen binnen de natuur en wetenschap, resulteerde in opengewerkte, architectonische sculpturen. Deze objecten, die hoofdzakelijk uit gips bestaan, lijken een relatie aan te gaan met de architectuur van hun zelfgebouwde atelier.

Het werk van Zegel toont zich op het eerste oog solide en degelijk, maar herbergt een fragiele binnenstructuur. Het werk van Van der Linden is meer toegespitst op lichtval en lijnen in de ruimte die de werken ijl en dromerig maken.

De expositie is tijdens het LOS festival te zien en daarna is de expositie nog 5 zondagen geopend van 17 april tot en met 15 mei, van 14:00 tot 17:00.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Elise van der Linden
Dirk Zegel


28 MEELVANMONIQUE

Meelvanmonique is een werkplaats voor creatieve strategieën. Meel helpt je jouw persoonlijke en/of zakelijke dromen waar te maken. Tijdens LOS ben je welkom om jouw parel te ontdekken aan de hand van de korte workshop: Ontdek je Talent! Ben er op tijd bij: er is per workshop plaats voor slechts vier deelnemers.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00

Locatie
MeelvanMonique


28 THE SINGING BODY COMPANY / THE SINGING WALLS

Kom een Awareness Through the Body opdrachtkaartje halen en beleef zowel de wereld als LOS onvermoed rijkgeschakeerd. Maak kennis met mijn ‘wandjuwelen’ (decoraties in lemen muren en leemkachels) en zie hoe ik er ter plekke eentje maak.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
The Singing Body Company


29 DE KOOPMAN

Tekst, beeld en sfeer. Dat is wat wij als bedrijven in het voormalige Koopmans pand aan de Scheepvaartstraat bieden tijdens LOS. De fameuze dichtmachine van Stephan van Gestel is nieuw leven ingeblazen en maakt verrassende teksten. Op grote borden creëren we een decoratie die een blijvende plaats krijgt.

Red Leaf Hill stond hier op het programma, maar kan helaas niet optreden omdat zij nog onvoldoende hersteld is van een auto ongeluk. Gelukkig wordt ze vervangen door Meryl & a Bit of Yellow; dromerige liedjes met de kracht van Johnny Cash en het frisse van Regina Spektor. Dirk van Coevorden (zang/gitaar) en Klaas Vermeulen (mondharmonica) spelen American songs. Zelf draaien we tussendoor leuke plaatjes. Hapjes en drankjes doen de rest.

Uiteraard laten de bedrijven in ‘De Koopman’ iets van zichzelf zien. Maak kennis met M2uur van Freekje Vervoord, met de tekstbureaus van Bert-Jan van Weeren en Eric Boekel, en met fotograaf Martijn van Bronswijk. En neem een kijkje bij apparaten-tovenaar Stephan van Gestel.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Optredens
14:00 Dirk van Coevorden / Klaas Vermeulen
16:00 Meryl & a Bit of Yellow
17:00 Meryl & a Bit of Yellow

Locatie
Eric Boekel Tekst & Communicatie
Expotief
M2uur bv
tekst en van weeren


30 AUKJE GROUWSTRA

Sinds 2001 werk ik als beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper binnen mijn eigen onderneming, voorheen Baufrau en studioGROUW genaamd. De laatste jaren werk ik ook als omgevingsmanager in het publieke domein in Deventer en in Den Haag.

Doelen in abstracte lange lijnen uitzetten en dit binnen concrete stappen bereiken met alle spelers binnen complexe projecten in de openbare ruimte, is mijn werkgebied. Procesbegeleiding, contact met mensen en de verschillende talen spreken geeft mij energie.

De drive om autonoom werk te scheppen is er constant, voor mij is dat mijn motor. Mijn laatste werk laat zich het best omschrijven in termen als: richting, vouwen, ritme… Veelal werk ik deze abstracte kunstvormen uit in klei. Dit voorjaar werk ik vormen uit in brons bij Beeldenstorm te Eindhoven. Een geweldige werkplaats voor metaal, glas en kunststof. Tijdens LOS kun je het eindresultaat bekijken in mijn atelier.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Locatie
Aukje Grouwstra


31 THEATER GAJES

Stap jij ook in de wondere wereld van Theater Gajes die niemand onberoerd laat? Theater Gajes is Buitentheater op hoog niveau. Zij verbindt spektakel met inhoud, rauwe beelden met poëzie, muzikaliteit met lawaai. In al haar activiteiten neem Theater Gajes zo veel mogelijk mensen mee in haar creatieve wereld. Kortom: Theater Gajes verbindt!

Theater Gajes komt met een lopende theateract in het noordgedeelte van het Havenkwartier. Vanaf de loods van TAMTAM objektentheater tot aan de afslag richting Burnside. In en rond een lopende bar kun je je aansluiten bij het vriendschapsfeestje van Johnny de barman. Hij zal je trakteren op speciaal bereide cocktails en je kunt dansen op muziek die je bijna vergeten was.

In de Gajesloods kun je deelnemen aan een workshop ‘Hoe val ik op in grote open ruimtes?’ Een hilarische workshop waarin gebruik wordt gemaakt alle theatrale mogelijkheden. Je eigen stem en lijf natuurlijk maar ook stelten, grote objecten, effecten en subtiele slimmigheidjes die Theater Gajes ter beschikking heeft.

Openingstijden
13:00 – 18:00

Workshops
13.00 – 14:00
14.30 – 15:30
16.00 – 17:00

Voorstelling Parosolo
Doorlopend

Locatie
Theater Gajes


32 BOUNZ / SKI PROMOTION DEVENTER

Wil je lekker een uur losgaan op 32 trampolines? Of wil je liever dodgeball leren spelen? Of zoek je een goede plek voor een leuk vrijgezellenfeest? Kom dan naar Bounz.

Tijdens LOS kun je onze trainingen proberen, onder leiding van een professionele trainer. Je maakt kennis met deze nieuwe dynamische trainingen, zoals BodyBounz, BootcampBounz, Trickz en Dodgeball. Ieder 15 minuten een andere training. Kom kennis maken!

Openingstijden
10:00 – 18:00

Activiteiten
Intro Bounz, elk kwartier van 13:00 – 18:00

Locatie
Bounz Deventer
Ski Promotion Deventer


33 BURNSIDE

Burnside is de ontmoetingsplek voor alle boardsports fanaten. De winkel staat vol met mooie spullen voor wakeboarders, snowboarders, skateboarders en bmx-ers. Achter de winkel vind je een indoor skatepark waar skaters en bmx-ers helemaal los kunnen gaan. Met de vele evenementen gedurende het hele jaar is er altijd wat te doen. Aan de haven, achter het skatepark, hebben we een eigen juweel van een backyard bowl gebouwd met een mooi uitzicht op het Havenkwartier.

Openingstijden
10:00 – 18:00

Locatie
Burnside


- ARTEZTRADA (STRAATTHEATER VOORSTELLINGEN)

Straattheater van ArtEZtrada. Negen studenten van de afdeling theater van ArtEZ in Zwolle werkten anderhalve maand keihard om een uitgebreid straattheaterprogramma te ontwikkelen speciaal voor LOS. Onder de naam ArtEZtrada verbazen, ontroeren en vermaken ze door het hele Havenkwartier het publiek met bijzondere acts. Om 13:00 uur openen ze het festival op het Havenplein.

Studenten: Jesper Dijkstra, Liza Slootman, Mette Bunskoek, Elza Lotte Diderik, Manouk Hattenberg, Lars Kajuiter, Tanja van Laar, Chris Hillen, Marleen Stein.

Voorstellingen
13:00 Spectaculaire opening op Havenplein.

Huid – Een bewegingsvoorstelling.
13:20 – 13:40
13:50 – 14:10
14:20 – 14:40

Gluren (op het plein voor TAMTAM) – Andere werelden, gevangen in hokjes.
Doorlopend

Het Vlot (Water) – Een vlot dat vlot water maakt.
13:40 – 14:10
14:20 – 14:50
15:30 – 16:00
16:50 – 17:20

Ik beteken Iets In Deze Wereld (Koopmans) – Een pretentieuze postmoderne performance.
15:00 – 15:20
17:30 – 17:50

Oliver (Lazy garden, binnentuin) – Oliver zet zijn beste beentje voor.
13:30 – 13:50
14:20 – 14:40
15:30 – 15:50
16:20 – 16:40

Kast (Rijdend) – Een rijdende voorstelling rondom een veelzijdige kast.
15:40 – 16:00
16:10 – 16:30
16:40 – 17:00

Interventie – TOPGEHEIM
13:00 – 14:50
15:30 – 17:20


- GRIJZE SILO

De Grijze silo, baken van het Havenkwartier, zet de deuren open. De architecten van Studio Groen+Schild laten hun plannen zien voor de herbestemming van de Begane Grond. Het industriële karakter van de silo is de inspiratie voor het ontwerp van hun nieuwe werkruimte.

Openingstijden
13:00 – 18:00

LOS wordt financieel ondersteund door: Havenkwartier Deventer, Gemeente Deventer, Deventer Cultuur Club en WijDeventer.

Datum: 16 april 2016
Tijd: 13:00
Entree: gratis!
Locatie: Havenkwartier
Facebook Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda