Skip to Content

Mapping human thoughts: full colour

Bérénice Staiger maakt tekeningen op groot formaat. Met dit medium is het ontstaansproces goed te achterhalen, want het verband tussen het denk en het maakproces is volgens haar duidelijk te zien in een tekening. ‘Ik maak geen schetsen maar begin direkt op de drager van het kunstwerk.’

Het ontstaanproces is in verschillende fases op te splitsen.

Fase 1: mindmapping
In het begin mag alles op het lege vel papier getekent en geschreven worden. Naast elkaar maar ook over elkaar heen staan verf en kleur lagen, woorden en strukturen. In het begin lijkt het geheel nog onsamenhangend en zonder onderling verband. Juist door de overdaad aan informatie drigt zich de volgende stap van het ontstaansproces op.

Fase 2: selectie en keuzes
Door afstand te nemen en naar het werk te kijken kan de kunstenaares bepalen wat blijven wat verdwijnen moet, wat naar de achtergrond en wat naar de voorgrond mag.

Fase 3: tekenen
De laatste fase is de uitvoerende fase. De verschillende delen worden zo bewerkt zodat het één geheel kan vormen. Zij werkt met verschillende materialen en combineert deze, zoals potlood, waterverf, acrylverf, houtskool viltstiften en pastelkrijt.

In de tekeningen vind men figuren die aan silhoueten van mensen doen denken, deze staan symbool voor de mens. De overdaad aan informatie om het figuur heen zijn de in kaart gebrachte gedachtes van de menselijke geest. De binnenkant de inhoud van het menselijke brein lijkt in deze werken naarbuiten gekeerd en op deze manier is zichtbaar gemaakt wat normaal verborgen blijft.

Bérénice Staiger is in 2002 afgestuurd op de AKI (ArtEZ) Enschede bij de afdeeling beeldhouwen. Naar haar studie heeft zij zich verdiept in het tekenen. In 2009 heeft zij een Masteropleiding tekenen afgerond aan een van de weinige opleidingen gespecialiseerd in Tekenen het Wimbledon College of Art in Londen. Na haar studie in Londen is zij naar Rotterdam verhuisd, een stad met een arbeidersmentaliteit en ruimte voor nieuwe kunstinitiatieven.

Berenice’s tekeningen zijn bij Art-at-Endhouse te zien tijdens de maand november en december 2011.

Datum: 1 november 2011 - 31 december 2011
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: Art-at-Endhouse
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda