Skip to Content

Onze zending: Nieuwe missiedagen bij Sint Willie

Feestelijke opening op vrijdag 9 december om 20.00 uur met een optreden van de dichter Maarten Das. De tentoonstelling wordt ingezegend door emeritus pastor R.M.Pragt.

Deelnemende kunstenaars: Loes ten Anscher, Yael Bonekamp, Jeroen Diepenmaat, Pier van Dijk, Margreet Hajee, Theo Harmelink, Jeanette Hoekstra, Astrid van Loo, Patrick Mangnus, Rob Philip, Snodevormgevers, Sophia Wening.

De laatste tijd is de katholieke kerk overwegend negatief in het nieuws. In deze tentoonstelling zijn de hiërarchische organisatiestructuur, aflatencultuur, relikwieën, heiligverklaringen, biecht en sexuele moraal net zo zwaarwegend als respect, traditie, normen en waarden, hoop en sociale hulpvaardigheid.

De twaalf deelnemende kunstenaars hebben zich laten inspireren door verschillende facetten van de rooms-katholieke kerk en het katholieke geloof met de daarbij behorende rijke beeldtaal, die in al zijn ambiguïteit diepgeworteld is in onze cultuur. Het is deze iconografie, die de ruggengraat vormt van vele meesterwerken door de eeuwen heen tot en met de hedendaagse kunst en kan gezien worden als de spil van de hele westerse kunst en cultuur.

Onze zending: Nieuwe missiedagen is een samentrekking tussen de gereformeerde Nederlandse houding en de sociale, evangelische expansiedrift van de oude katholieke missie. De titel is een mooie metafoor voor de kunst in deze tijden van verandering en het elan dat de kunstenaars moeten uitdragen naar buiten in een maatschappij die verhard en mensen van elkaar vervreemd.

De tentoonstelling bevat zeer veel nieuwe werken van veel kunstenaars uit Deventer, aangevuld met pracht (en praal) uit Hengelo, Enschede en Eindhoven. Zeker voor de maand december een (verkoop)tentoonstelling die je niet mag missen; zonder zending en missie geen kerstfeest!

Maarten Das:
“er is geen woord op mijn tong, of, zie, Here, Gij kent het volkomen” (psalm 139,4)

Op dit moment werkt Maarten aan een bundel geïnspireerd door het leven van Franciscus van Assisi, die hij wil vormgeven als een hedendaags getijdenboek. Voor deze bundel ontving hij het C.C.S. Crone-stipendium van de gemeente Utrecht.

Voorafgaand aan de opening op vrijdag 9 december kan vanaf 17.00 uur een avondmaal in stijl genuttigd worden! Tijdens de tentoonstelling is er ruimte om kerkdiensten te volgen met koffie en een warm gesprek achteraf.

Op maandag 26 december, de laatste dag van de tentoonstelling is er van 15:00 uur – 18:00 uur een workshop Jezus Versieren door Loes ten Anscher.

Datum: 9 december 2011 - 26 december 2011
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: WILLIE
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda