Skip to Content

Oranje Hoop

Van 12 t/m 21 december 2008 is een expositie van Tonio de Roover te zien in het Havenkwartier te Deventer. Deze Rotterdamse kunstenaar bouwt speciaal voor het Havenkwartier zijn sculpturale installatie ‘Oranje hoop’. De opening vindt plaats op 12 december om 19.00 uur.

Havenkwartier Deventer zal de serie tentoonstellingen van 2008 afsluiten met een installatie van Tonio de Roover. Het werk van de Roover balanceert op de grens van vormgeving, sculptuur en schilderkunst.

Tonio de Roover houdt zich bezig met de manier waarop de ‘vrije ruimte’ wordt gebruikt. Het achterlandschap van onbestemde, soms vergeten plekken in en rondom volkstuinen, polders, balkon en op straat, waar de normale wetten van de vormgeving niet gelden. Op organische wijze ontstaan hier bouwsels met een sober en functioneel karakter. Een met datgene wat voorhanden was getimmerd schap, hekje of tuinhuisje. Een gevonden stoel die naar de waterkant is gebracht voor bij het vissen. Of een afgedekte hoop zand. Dit landschap verandert snel. Door welvaart, nieuwe technieken, toenemende regelgeving op het gebied van volksgezondheid, ruimtelijke ordening en milieu doen nieuwe materialen en vormen hun intrede. Veel van deze veranderingen blijven onopgemerkt, maar niet voor Tonio de Roover.

Als een landschapsschilder legt hij onze tijd vast. In zijn materiaalgebruik vind je de spontane schoonheid van het dagelijkse leven terug. Duidelijk wordt dat het materiaal meer is dan dat het in eerste instantie oogt. Het toont hier al zijn schoonheid met al zijn eigenschappen en associaties. Toch is het hier getoonde werk geen letterlijke weergave van een landschap. Het werk gaat over de beleving van het landschap. De Roover laat de bezoeker vrij zijn eigen weg te vinden in deze poëtische omgeving.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Maarten Heijkamp, zelf werkzaam als kunstenaar in het havenkwartier, en is onderdeel van een reeks tentoonstellingen die deze herfst in het Havenkwartier te zien zijn.

Datum: 12 december 2008 - 21 december 2008
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda