Skip to Content

Parallel Counterpart in Art-at-Endhouse

Het interieur van Art-at-Endhouse wordt gebruikt als bronmateriaal in een door Harco Rutgers speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkeld audiografisch werk. Door aanwezige beeldelementen (zoals deur- en raampartijen, radiatoren en de enorme scheur in de muur) te bespelen en aan te vullen met doelgerichte manipulaties, accenten en effecten, ontstaat een rijke textuur die zich middels software laat lezen als een partituur.

De software zorgt ervoor dat we de grafische eigenschappen van de ruimte kunnen vastleggen en beluisteren als een compositie. Beeld wordt audio. Audio wordt beeld. Je kijkt naar geluid en luistert naar wat je ziet. Deze intensieve zintuiglijke verwevenheid zorgt voor een complex werkproces, waarin gezocht wordt naar het ultieme spanningsveld tussen autonomie en symbiose.

De waarneming van deze installatie is gelaagd en niet direct volledig toegankelijk. De lagen zijn parallelle werelden, met ieder hun eigen wetmatigheden en benadering van de werkelijkheid. Hoewel afzonderlijk leesbaar, zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaar. Het zijn op zichzelf staande residuen geworden, die zinspelen op hun parallelle tegenhanger.

Parallel Counterpart is 24 uur per dag te zien door de ramen van Art-at-Endhouse en te streamen of downloaden via een link op de gevel. Let op: hoewel het gebruik van een smartphone voor de hand ligt, is de geluidskwaliteit hiervan niet optimaal. Om alle details tot hun recht te laten komen is het aan te raden een goede koptelefoon te gebruiken of thuis te luisteren.

Harco Rutgers is beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Havenkwartier Deventer. “De concepten die aan de basis staan van mijn werk kunnen abstract of juist heel concreet zijn, maar ontspringen altijd aan een persoonlijke fascinatie. Om mezelf te verrassen, open ik voorzichtig allerlei deuren tegelijk, op zoek naar nieuwe lagen van betekenis. Ik maak in dit proces nauwelijks onderscheid tussen verschillende disciplines en maak gebruik van snijvlakken tussen beeldende kunst, vormgeving, muziek, taal en nieuwe media.”

Datum: 30 oktober 2013 - 17 november 2013
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: Art-at-Endhouse
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda