Skip to Content

PERIFEST 2022

PERIFEST is het eigen mini-festival van De Perifeer, wat na de eerste succesvolle editie eigenlijk jaarlijks zou gaan plaatsvinden, maar vanwege corona 2 jaar langer op zich heeft laten wachten. Dit jaar is PERIFEST terug!

Op het programma van deze tweede editie staan weer een aantal bijzondere premières, projecten, optredens en een tentoonstelling. Net als de vorige editie speelt het festival zich af bij de inpandige buren van Kunstenlab én (covid volente) in De Perifeer zelf.

De line-up vind je hieronder. Tijdschema volgt later, maar beter kom je gewoon op tijd en blijf je tot het eind. ALLES in het programma is de moeite waard en we zorgen ervoor dat je ook echt ALLES kunt zien. Het kan zijn dat start- en eindtijd nog een beetje worden aangepast op de dan geldende coronaregels.

de Amygdala sonates (première)

‘de Amygdala sonates’ bestaan uit acht sonates, elk gekoppeld aan een psychische stoornis. Componist Hansko Visser (Plan Kruutntoone, Asvogel in Orgelpark) benadert deze stoornissen als een eigenheid of strategie van een persoon om niet onder te gaan in de normaliteit van onze maatschappij. In deze strategieën zijn mensen hun uiterste zelf, maar kunnen ze ook vastlopen. De sonates worden ingebed in een grotere verhaallijn van muziek geschreven bij tekstfragmenten van Vsevolod Garsjin. Hierin komt de hoofdpersoon terecht in zowel een ander realiteit, als in een gekkenhuis in Rusland, in de roerige tweede helft van de 19e eeuw.

Componist Hansko Visser, danser Dennis Alexander Schmitz en pianist Reinier van Houdt zullen nauw samenwerken in het vormgeven van de compositie. Muziek en dans zijn zowel leidend als volgend. De sonates zijn voor piano, baritongitaar, percussie-idiofoon, gruis en een danser. Gruis staat hier voor field recordings en andere opgenomen en of gespeelde geluiden, geleverd door een selectie van muzikanten en kunstenaars (zoals Ivica Kosavic, Giorgio Alloatti or Giulia Deval). Tijdens een optreden wordt dit gruis live toegevoegd en bespeeld door de pianist. In de stukken die de verhaallijn ondersteunen speelt Bas Alblas (ook Plan Kruutntoone) bas en contrabas. Er wordt nog naar een hoboist mv gezocht!

De Amygdala sonates worden tijdens PERIFEST voor het eerst uitgevoerd.

Able Noise

Alex en George’s experimentele baritongitaar- en drumduo Able Noise komt uit Den Haag en Athene. Door het gebruik van stemmen, tapes en alternatieve manieren om hun instrumenten te bespelen, creëren ze een minimale en visuele muzikale performance. In liveconcerten wordt hun muziek vooral gevormd door de lichamelijkheid van hun spel, de akoestische en esthetische eigenschappen van de ruimte en de dynamiek tussen henzelf en het publiek.

Vorig jaar speelde Able Noise o.a. op Rewire festival, maar moest hun concert in De Perifeer helaas gecanceld worden vanwege corona. Nu pakken ze je alsnog bij de strot tijdens PERIFEST.

Ibelisse Guardia Ferragutti

Geboren in Bolivia, opgegroeid in Brazilië, studeerde Ibelisse Guardia Ferragutti achttien jaar lang klassieke piano en tien jaar hedendaagse dans voordat ze in 2006 afstudeerde aan de Theaterschool in Amsterdam. Sindsdien heeft ze verschillende projecten geïnitieerd en maakt(e) ze deel uit van een groot aantal samenwerkingen, waarin ze haar interdisciplinaire en vormveranderende kwaliteiten als performer, muzikant, zanger, componist, fysiek speler en maker integreert. De laatste 6 jaar heeft ze haar kunstwerken gewijd aan het snijvlak van postkolonialisme, ecologie en earth-based spirituele praktijken.

Veel van de uiteenlopende samenwerkingsprojecten waarbij Ibelisse is betrokken staan hoog op de verlanglijst bij De Perifeer (ze was al eens eerder in Deventer met The Paper Ensemble), maar tijdens PERIFEST komt ze solo met een optreden voor synth en stem.

Lydia Wierenga

Lydia Wierenga presenteert haar project en boek ‘A6 murals worldwide’ in een korte tentoonstelling die van 16 t/m 20 maart te zien is in Kunstenlab.

Gedurende het jaar 2019 schilderde Lydia Wierenga zwarte muurschilderingen op A4 formaat de hoek om bij mensen thuis door heel Nederland. In 2020 zette ze dit project voort; via Instagram nodigde ze kunstenaars over de hele wereld uit om haar muurschildering in of op een hoek in hun eigen huis aan te brengen, maar nu op A6 formaat; het formaat van een ansichtkaart. Al deze muurschilderingen en de betreffende kunstenaars werden door Lydia samengebracht in een boek: A6 murals worldwide. Haar volgende stap was het starten van een fysieke kunstruimte: OFF HOOK. In augustus 2021 opende OFF HOOK haar deuren: een nieuw kunstenaarsinitiatief in Groningen voor hedendaagse kunst en tentoonstellingen.

Tijdens PERIFEST is Lydia Wierenga aanwezig en is haar boek ‘A6 murals worldwide’ gesigneerd verkrijgbaar.

The Unsung Dream (première)

De uitgave ‘The Unsung Dream’ van Reinhold Bogaard is gebaseerd op een gevonden bandopname met populaire klassieke muziek. Van deze found footage is het gedeelte dat het meest opvalt afkomstig uit de tenorsolo ‘Du bist die Welt für mich’ van Richard Taubers operette ‘Der Singender Traum’.

De opgenomen band werd een paar meter verderop naar een tweede bandrecorder gestuurd, die de opname afspeelt en deze weer terugvoert naar de opname. Met iedere herhaling van deze feedback loop worden fouten en vervorming geaccentueerd. Uit meerdere opgenomen variaties zijn vijf tracks geselecteerd voor deze uitgave. Maar track twee werd bovendien gecombineerd en opnieuw gemixt met digitale videobeelden. Deze ‘Winterreise’ wordt tijdens Perifest voor het eerst op groot scherm getoond.

The Unsung Dream is uitgegeven als dubbelcassette in een oplage van 42 en op PERIFEST start de verkoop.

Underbelly

Underbelly – de pop-upwinkel van Mariëtte Groot – brengt een prachtige gecureerde selectie platen, boeken, tijdschriften en instrumenten mee naar PERIFEST. Voor verzoeknummers uit haar online catalogus, mail even naar shop@underbelly.nu en Mariëtte neemt het gewoon voor je mee.

***LET OP*** We houden ons tijdens PERIFEST aan alle geldende coronaregels. Maar we weten nu nog niet precies wat die regels gaan zijn. Daarom verkopen we de tickets in twee etappes. De 1e etappe is nu van start; met deze tickets mag je naar binnen als de 1,5 meter regel van kracht is. De 2e etappe gaat van start zodra de 1e etappe is uitverkocht; met deze tickets mag je alleen naar binnen als de 1,5 meter niet gehandhaafd wordt. Er is geen prijsverschil in de tickets van beide etappes, maar er zijn uiteraard veel minder 1e etappe tickets dan 2e etappe tickets. Wees er dus op tijd bij! Als je ticket vanwege de geldende coronaregels onbruikbaar blijkt, krijg je je geld terug.

PERIFEST wordt mede mogelijk gemaakt door Kunstenlab en Gemeente Deventer.

Datum: 19 maart 2022
Deur open: 14:30 uur
Tijd: 15:00
Entree: €18 voorverkoop, €20 aan de deur (bestel tickets)
Locatie: Havenkwartier
Website organisator
Facebook Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda