Skip to Content

PERIFEST

PERIFEST is het eerste mini-festival van De Perifeer! De voornaamste aanleiding voor dit festival is nogal pragmatisch; een steeds langer wordende wachtlijst van zeer gewaardeerde artiesten en te weinig beschikbare data om ze allemaal te boeken.

Bundeling van een aantal van deze artiesten levert de inhoud voor dit mini-festival. Maar met Michel Banabila, Kasper van Hoek, Spoelstra, Vinkepeezer (aka Ivo Bol), Jeroen Diepenmaat, Rinus van Alebeek, Petrichor en Matthias König aka Snackbar in de line-up nauwelijks mini te noemen eigenlijk… Vandaar dat er om voldoende ruimte te bieden wordt samengewerkt met de inpandige buren van Kunstenlab, waar op dat moment toevallig ook een door De Perifeer samengestelde Instruments Make Play tentoonstelling plaatsvindt (hierover later meer).

MICHEL BANABILA

Componist, producer en geluidskunstaar Michel Banabila brengt muziek uit sinds 1983, heeft de scores voor talloze films, documentaires, videokunst, theaterstukken en choreografieën geproduceerd en werkte samen met een lange, indrukwekkende lijst artiesten. Banabila mengt verschillende disciplines en muziekstijlen, en gebruikt elementen en invloeden uit jazz, elektronische muziek, klassiek en wereldmuziek. Zijn muziek is hierdoor vaak moeilijk te categoriseren, maar voor zijn optreden op PERIFEST richt hij zich met name op experimentele ambient en electronische improv.

KASPER VAN HOEK

Kasper van Hoek is geluidskunstenaar, schrijver en boekhouder. Bij PERIFEST presenteert hij ‘Geen Sinecure’, zijn nieuwe boek. Het is een liefdevol cynisch boek dat gaat over ergernissen, de liefde en opvallende gebeurtenissen. Er komen mensen in voor, en meeuwen en katten. Ook druiven, augurken en bier. Goocheltrucs, álles! In zijn teksten doet hij een poging om met scherpe observaties, humor en onverwachte invalshoeken greep te krijgen op het dagelijks leven.

SPOELSTRA

Spoelstra is een ‘avant-garde-noise-math-rock-electro-muzikant’. Zelf omschrijft hij zijn muziek als een extreme manier van songwriting. Zijn songs steken complex in elkaar en zijn albums zijn thematisch van aard. In zijn optreden bij PERIFEST staat zijn album ‘West Side Story Winner Of Ten Academy Awards’ centraal; zijn eigen alternatieve kijk op de soundtrack van West Side Story. Van de originelen laat hij geen spaan heel en hij brengt met gitaar en allerhande elektronica geheel eigen versies. Dat levert een onnavolgbaar, weergaloos album op, waar het genre- en grenzeloos genieten is van geniale invallen.

VINKEPEEZER + JEROEN DIEPENMAAT

Vinkepeezer (aka Ivo Bol) componeert en treedt op met gevonden geluiden en fragmenten van oude lp’s, die hij bewerkt met samplers, hersengolven, lichtsensoren en planten. Op zijn ‘Ode aan Latijs Amerika’ LP interpreteert Vinkepeezer een unieke collectie Latijns-Amerikaanse 78 toerenplaten. De 78 toerenplaten zijn in de jaren 50-60 verzameld door Lucas de Ruyter van Steveninck, die als gezagsvoerder bij KLM vaak naar Latijns-Amerika reisde. Op zijn reizen kocht hij grammofoonplaten en fotografeerde hij de mensen die hij tegenkwam. Kunstenaar Pieter Bijwaard, zijn schoonzoon, stelde een prachtig fotoboek samen dat bij deze LP hoort.

Bij de live optredens waarin Vinkepeezer deze plaat presenteert, nodigt hij steeds lokale geluidskunstenaars of muzikanten uit om ook iets te doen met de samples, de muziek uit de collectie of het medium LP. In Deventer is dit  Jeroen Diepenmaat; een beeldend kunstenaar, met een voorliefde voor geluid. Diepenmaat maakt divers werk, maar wel telkens met de volgende trefwoorden in het achterhoofd: poëtisch, subtiel, klein, aandacht, geluid, vinyl, traag, focus, tijd. Een uitermate geschikte keuze voor dit project en een met regelmaat terugkerende artiest in het programma van De Perifeer.

RINUS VAN ALEBEEK (+ PETRICHOR EN STAALPLAAT)

De in Berlijn gevestigde Rinus van Alebeek is een gevierd lo-fi geluidsgoochelaar. Hij treedt op met verschillende cassettespelers en cassettebandjes met eigen opnamen en gevonden tapes. De voorbereiding voor zijn concert bestaat uit de keuze van de bandjes en de cassettespelers. Het optreden volgt live vervolgens een intuïtief pad, waarbij Van Alebeek meerdere bandjes tegelijkertijd afspeelt. Het eindresultaat heeft diepte en perspectief en overstijgt daarmee de vorm van een collage.

Rinus van Alebeek is samen met platenlabel Staalplaat en de Deventer uitgeverij Petrichor verantwoordelijk voor een serie uitgaven onder de naam ‘Kantoor’. Deze uitgaven handelen over gevonden geluid en gaan vergezeld van een cassette. Als alles meezit wordt de derde editie van ‘Kantoor’ tijdens PERIFEST gepresenteerd!

MATTHIAS KÖNIG AKA SNACKBAR

Beeldend kunstenaar Matthias König bouwt aan zijn alter ego Snackbar, waarmee hij optreedt. Bovendien organiseert hij net als meneer De Perifeer concerten in zijn eigen atelierruimte in Den Haag. Veel kenmerken van zijn beeldend werk zijn ook duidelijk in zijn muziek terug te vinden; gedeconstrueerde folklore, elektronische beat- en space-exploraties, buitenaardse geluiden, gedichten… De optredens hebben een sterk beeldend aspect en zijn over het algemeen wild, dansbaar, aandoenlijk, aantrekkelijk, vervelend, meeslepend en treiterend tegelijk. Muziek die je doet grijnzen en je voorstellingsvermogen aanzet.

Op dit moment werkt Snackbar aan een LP als soundtrack voor een kunstenaarsboek. Deze gelimiteerde en zeer arbeidsintensieve uitgave -waarin het beeldende werk en de muziek van Matthias König worden verenigd-  wordt begin 2020 uitgebracht door het aan De Perifeer gelieerde platenlabel Esc.rec. en het is waarschijnlijk dat we tijdens PERIFEST een voorproefje kunnen verwachten… De perfecte locatie, want de plannen voor deze samenwerking zijn precies hier ontstaan tijdens de afsluiting van het Next Step programma van Kunstenlab.

INSTRUMENTS MAKE PLAY EXPO

Van 19 oktober t/m 1 december is er in Kunstenlab een door De Perifeer georganiseerde Instruments Make Play tentoonstelling te zien, met een installatie van Cathy van Eck, gloednieuw papierwerk van Paper Ensemble, en nieuwe ReFunct Media en ReFunct Modular installaties van Benjamin Gaulon, Tom Verbruggen (TokTek), Gijs Gieskes en Karl Klomp. Deze expo pak je dus meteen even mee tijdens PERIFEST!

UNDERBELLY SHOP

Underbelly, de mobiele en online winkel gespecialiseerd in bijzondere muziek, komt met een speciale selectie platen, CDs en tapes, evenals boeken en tijdschriften over geluidskunst, electronische muziek, impro, noise en zelfbouw van muziekinstrumenten. Voor verzoeknummers mail even naar shop@underbelly.nu en Mariëtte neemt het gewoon voor je mee.

SOEP VAN MAGDA!

Omdat PERIFEST om 15 uur aftrapt met het eerste optreden en doorloopt tot ongeveer 22:30 uur, bieden we een maaltijd aan. Niet zomaar een maaltijd, maar de veelgeprezen maaltijdsoepen van Magda, die oa. ook tot grote tevredenheid maaltijden voor de artiesten in De Perifeer verzorgt! Dit keer maakt ze goulash en harira (vegetarische Marokkaanse soep), met brood en boter. Als je mee wilt eten, koop dan van tevoren de speciale entreeticket inclusief maaltijd (is maar 5 euro extra), zodat Magda weet hoeveel soep ze moet maken. Let op: de verkoop van deze ‘soepticket’ stopt al op 2 november.

CASH!

LET OP! Er kan niet worden gepind bij PERIFEST. Dus neem voldoende cash mee voor entree, drankjes en de prachtige uitgaven die je er kan kopen. De soepmaaltijd kan alleen in de online voorverkoop besteld en betaald worden.

PERIFEST wordt financieel ondersteund door Jeannette Hollaar Fonds en Deventer Cultuur Club.

Datum: 3 november 2019
Deur open: 13:00 uur
Tijd: 15:00
Entree: €10 voorverkoop (excl. maaltijd), €15 voorverkoop (incl. maaltijd), €15 aan de deur (excl. maaltijd) (bestel tickets)
Locatie: De Perifeer
Website organisator
Facebook Event

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda