Skip to Content

SUR(E)FACE

Tentoonstelling met werken van Fikret Devedzic, en een beeldhouwbattle tussen Jasper van der Burgh en Sebiha Demir.

De gemeenschappelijk factor in de tentoonstelling is de onderwerpkeuze van de drie kunstenaars: Portretten en mensfiguren; een keuze direct gerelateerd aan de klassieke kunstvormen van tekenen, schilderen en beeldhouwen. De uitstraling van de huid van de werken verraadt dat er echter veel meer sluimert onder de zichtbare oppervlakte.

De tentoonstelling geeft een overzicht van werken van de laatste 5 jaar van de Deventer kunstenaar Fikret Devedzic. Een ware primeur voor Deventer: De meeste werken zijn nooit eerder getoond! Door het uitgebreide overzicht van de laatste periode ontstaat een brede context en een dialoog tussen de verschillende werken.

Jasper van der Burgh (Zwolle) en Sebiha Demir (Deventer) vullen de tentoonstelling aan met ruimtelijk werk op een heel speciale manier; zij gaan ter plekke een beeldhouwbattle aan! Op twee podia in de ruimte zullen zij ter plekke nieuw werk realiseren in een competitiestrijd die doet denken aan programma’s als Idols, Holland’s got talent, etc. Eerder werkten Jasper en Sebiha al samen aan nieuwe werken in het CBK Apeldoorn tijdens The Incident Room.

De werken van Fikret Devedzic zijn een combinatie tussen schilderen en experimenteel tekenen. Verschillende technieken worden gecombineerd met veel waardering voor de traditionele tekenvaardigheid. Grote voorbeelden voor Fikret zijn Käthe Kollwitz en James Ensor. Het vertrekpunt ligt altijd in de figuratie, maar door de zoektocht in het lijnenspel, decoratieve motieven, kleur en een enorme gelaagdheid, ontstaat er een extra abstracte laag in ieder werk. Zowel tekentechnisch als inhoudelijk ontstaat een dubbelheid. Net als bij het impressionisme is de voorstelling ontdaan van een star omlijnde eenzijdige realiteit. Fikret vraagt de toeschouwer in zijn zinderende tekeningen. een eigen standpunt te bepalen, richting te geven en inhoudelijk te voeden vanuit wat ze zien en beleven. Het is bijna onmogelijk visueel niet in zijn werk te blijven dwalen.

De ruimtelijke werken van Jasper en Sebiha gaan eveneens uit van de zichtbare werkelijkheid en traditioneel beeldhouwen; werken naar de natuur. Maar ook hier is de techniek moderner, bijvoorbeeld door het gebruik van purschuim; een snelle manier van beelden opbouwen en vormgeven met dezelfde tekenkwaliteiten en oppervlakkige huidkwaliteiten als het werk van Fikret Devedzic.

Feestelijke opening op vrijdagavond 14 oktober om 20.00uur met tevens de start van de beeldhouwbattle tussen Jasper en Sebiha.

Datum: 14 oktober 2011 - 30 november 2015
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: WILLIE

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda