Skip to Content

Tentoonstelling ‘Een choreografie in het donker’ | Aimée Zito Lema

Aimée Zito Lema maakt installaties, video’s en performances. Ze gebruikt veelal fotografisch materiaal uit persoonlijke en historische archieven. Haar werk gaat over herinneringen die van generatie op generatie worden doorgegeven; omdat ze in het lijf besloten liggen of als verhaal of nieuwsbericht worden gedeeld. Daarbij stelt ze indringende vragen: wie schrijft onze geschiedenis en wat betekent dat voor ons als samenleving en individu?

De kunstenaar toont in de verduisterde tentoonstellingsruimte een installatie die bestaat uit
foto’s, video’s, waterbassins en lampen. Het uitgangspunt voor dit nieuwe werk zijn persoonlijke en historische foto’s die over elkaar heen zijn afgedrukt en zo een nieuw beeld creëren.

Om de analoge afdrukken te maken transformeerde Zito Lema haar studio tot doka. Hier belichtte zij levensgroot fotogevoelig papier met beelden. Sommigen komen uit een historisch archief uit haar vaderland Argentinië en tonen mensen die opstonden tegen het regime tijdens de Argentijnse militaire junta. Anderen komen uit haar persoonlijk archief: foto’s van het huis waar de kunstenaar is opgegroeid en van haar eigen kinderen. Zito Lema bedekte haar lichaam met het papier en belichtte het met de verschillende beeldlagen. Door direct op het lichaam te drukken hebben sommige details van de beelden zich verstopt in de holtes en tekenen anderen zich scherper af waar het lichaam gespannen is. Het laat je als toe-schouwer stil staan bij de geschiedenis(sen) die we belichamen en dat wat we doorgeven.

Datum: 23 maart 2024 - 5 mei 2024
Deur open: 13:00 uur
Tijd: 00:00
Entree: Gratis
Locatie: Kunstenlab
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda