Skip to Content

Tentoonstelling Requiem for Gray

‘Requiem for Gray’ is een kunstwerk voor en over Eileen Gray. Het is een installatie waarin Maurice Bogaert en Roald van Oosten de geschiedenis, herinneringen en architectuur van deze bijzondere architect en ontwerper laten samensmelten tot een nieuw verhaal.

Het verhaal begint in 1926 wanneer Eileen Gray de modernistische villa ‘E-1027’ bouwt aan de Côte d’Azur. De naam van de villa is een code bestaande uit de initialen van Eileen en haar geliefde. In tegenstelling tot sterarchitect Le Corbusier, die het huis als een kille woonmachine verbeeldde, ziet Eileen Gray het huis als een extensie van de mens en een spirituele plek met een eigen aura. Le Corbusier was diep onder de indruk van haar ontwerp en misschien zelfs geïntimideerd. Op een dag beschildert hij zonder haar toestemming de muren van haar villa, alsof hij zijn territorium meende te moeten afbakenen. Eileen Gray was woest. Nooit kreeg zij een excuus, maar Le Corbusier verbond wel voor altijd zijn naam aan haar werk. Recent is de villa gerenoveerd, inclusief de muurschilderingen.

De totaalinstallatie ‘Requiem for Gray’ van Maurice Bogaert en Roald van Oosten laat zich lezen als een gedemonteerde film; een ruimtelijk verhaal, dat bestaat uit sets, props, songs en geluidsontwerpen. Zo zie je reconstructies van delen van Gray’s gerenoveerde villa.

Lopend door de tentoonstellingsruimte word je als bezoeker uitgenodigd een reconstructie te maken van wat zich heeft afgespeeld. Het lijkt alsof je een feest hebt gemist. Alles voelt vers: alsof de verf net droog is en alle gasten net naar huis zijn. Lege glazen, confetti, een platenspeler die eindeloos ‘Eileen is the Sun’ uit de speakers laat schallen en er schittert een enorme discobal in de vorm van Gray’s villa. Eileen als de zon, in het hart van het universum, wordt in deze tentoonstelling even waar.

Opening
De tentoonstelling ‘Requiem for Gray’ wordt op zaterdag om 20.00 uur feestelijk geopend met een optreden van Wax&Wane, dat de requiem songs voor Gray zal uitvoeren. Wax&Wane speelt na dit Eileen Gray requiem een kleine selectie Cocteau Twins classics.

Datum: 20 mei 2023 - 2 juli 2023
Deur open: 13.00 uur uur
Tijd: 00:00
Entree: Gratis
Locatie: Kunstenlab
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda