Skip to Content

Theatergroep Plusleo speelt 10 WOORDEN

De nieuwe voorstelling van Theatergroep Plusleo in april 2015 is gebaseerd op de Dekaloog van de Poolse filmer Kieslowski. In 1990 maakte hij tien speelfilms in Polen, vlak na de val van het IJzeren Gordijn. Elk van de tien films is gebaseerd op een van de tien geboden uit het boek Exodus in de Bijbel. In de serie films wordt de inhoud van elk gebod tegen het licht van de actuele wereld gehouden. Zonder te oordelen toont de Dekaloog een tiental verhalen met elk vragen over moraal en norm. Kieslowski wil geen commentaar op de Bijbel of het Christendom leveren, maar zich verwonderen en afvragen; wat is van waarde?

Dit is ook het uitgangpunt voor de voorstelling 10 WOORDEN. Wat is van waarde? De tien geboden uit de Bijbel, de tien scenario’s van Kieslowski, actuele verhalen en vertellingen, rond tien woorden; vader, moeder, kind, rust, doden, scheiden, stelen, liefhebben, liegen, verlangen. Het zal een reidans van verhalen, mensen en gebeurtenissen zijn, die doorlopend vragen oproepen over waarde, ethiek en moraal.

De vorm van de voorstelling van 10 WOORDEN wordt een bijzondere onderneming. Opnieuw ensceneert Plusleo haar voorstelling niet in een theater maar op een locatie in Deventer. Deze keer zal het de grote lege hal van de Gamma aan de Olafstraat zijn. Er is geen podium en geen tribune. Bij de opvoering bewegen zowel acteurs als publiek met elkaar door de ruimte. Het publiek wordt in ieder geval niet weggestopt in het donkere gedeelte van een zaal. Anders dan in de gebruikelijke zaalopstelling kan bij 10 WOORDEN de kijkrichting van het publiek variëren, de focus is flexibel en variabel. Men hoeft niet persé een bepaalde kant op te kijken, maar de gebeurtenissen kunnen overal plaatsvinden.

Niet alleen op verschillende plaatsen zal veel te zien zijn maar ook gelijktijdig. Het spel van de acteurs wordt ondersteund en afgewisseld door digitaal beeld en geluid, stemmen, gezichten, verhalen van buiten. Het publiek komt ogen en oren te kort. Iedere theaterbezoeker zal een unieke voorstelling van zaken samenstellen met eigen zintuigen.

Spelers: Arjen Haayman, Garmène Savelkoel, Ilona Stijns, Jack Hamstra, Lex Rutgers, Lidy Vos.

Datum: 23 april 2015 - 27 april 2015
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: 10 euro
Locatie: Havenkwartier
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda