Skip to Content

Transmissie: Theo Jansen, Pierre Bastien

In het activiteitenprogramma van de TRANSMISSIE manifestatie worden verschillende aspecten van het thema techniek en kunst onder de aandacht gebracht in een inspirerende context. Met op vrijdag 14 maart een lezing van Theo Jansen en een optreden van Pierre Bastien.

De kunstenaar en Volkskrant-columnist Theo Jansen vertelt over de evolutie van zijn strandbeesten. Aan de hand van een model en videobeelden wordt duidelijk hoe een ingenieuze constructie van simpele elektrapijp tot leven komt.

Pierre Bastien is een franse componist/muzikant die al lange tijd bekend staat om zijn zelfgebouwde, mechanische orkesten. Hij trad een keer eerder op in Deventer (bij WILLIE in het IJsselhotel) en liet daar een onuitwisbare indruk achter bij het publiek.

Nog steeds componerend met een schroevendraaier heeft Pierre Bastien inmiddels een nieuw orkest ontwikkeld, gemaakt van zijn laatste geluidsinstallaties. De papieren drum, het papieren orgel en de papieren slangen combineren hun geluid met de melodieën van de draaiende fluiten en het roterende orgel. De percussie set is nu gecombineerd met een mechanische harmonium speller door twee grote tandwielen uit Meccano doos no 10.

De audiovisuele compositie opent met een close-up van de automatische platenspeler, welke een oude 7″ plaat samplet voor een dialoog met Pierre’s trompet. De video camera zal hierna een dozijn andere mechanische activiteiten volgen, zodat het publiek elk detail van dit sonische avontuur kan volgen via de schaalvergrotende projectie.

Gedurende het gehele optreden zal Pierre Bastien (afwisselend of tegelijkertijd) de rol op zich nemen van: de muzikant die meespeelt met zijn robots, de mechanicus die onderdelen en snelheden wisselt, de geluidstechnicus die de mix en volumeniveaus aanpast en de filmmaker die zorgt voor een muzikaal cinéma-várité.

Organisator: Havenkwartier, Cees Bakker, Harco Rutgers

Datum: 14 maart 2008
Tijd: 20:00 - 22:00
Entree: 5 euro
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda