Skip to Content

Transmissie: uitvindersavond

Vrijdagavond 28 maart vindt de Uitvindersavond plaats. Op deze avond presenteren drie spraakmakende kunstenaars in een rondetafel gesprek hun werk: Joost Conijn, Daan Roosegaarde en Jean Klare. Verder treedt ‘Let’s make things derange’ op.

Presentaties en met elkaar in gesprek
Joost Conijn, Daan Roosegaarde en Jean Klare: alle drie de kunstenaars maken op hun geheel eigen wijze gebruik van techniek in hun werk, als medium, als uitdaging, of als metafoor voor bedrijfskundige processen. Naast een korte presentatie van hun eigen werk gaan deze spraakmakende kunstenaars met elkaar in gesprek over hun beweegredenen, hun fascinatie voor techniek en de mate waarin ze samenwerken met het bedrijfsleven in de realisering van hun werk.

Dit laatste deel vindt plaats onder de bezielende leiding van gespreksleidster Annemarie Johannes, die o.a. voor Ontwikkelings-maatschappij Oost-Nederland innovateam leidt, waarbij mensen uit het bedrijfsleven samen met creatieven werken aan innovatieve oplossingen.

Joost Conijn verwierf bekendheid met zijn films over o.a zijn zelfgebouwde vliegtuig en zijn houten auto. Ook bouwde hij in de woestijn in Marokko een hek dat automatisch opent voor naderende auto’s, ontwierp hij een achteruittrapfiets, zijn eigen vliegtuig en een houten, op hout gestookte auto. Niet alleen zoekt Conijn de grens op tussen kunst en technologie, ook reist hij in de door hem gebouwde voertuigen en maakt daar dan weer filmopnamen van. Conijn was winnaar van de Charlotte Kohler prijs 2000 en de Cobra Kunstprijs Amstelveen in 2005. Ook was hij genomineerd voor de Prix de Rome 2005.

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) studeerde aan de Academie voor Kunsten in Enschede en het Berlage Instituut, een Postgraduate Laboratory of Architecture in Rotterdam. Roosegaarde’s werk exploreert de dynamische relatie tussen architectuur, mensen en nieuwe media. In zijn sculpturen ontmoeten virtualiteit en materie elkaar, door het gebruik van technologie en diverse media. Een belangrijk onderdeel van het werk is de fysieke interactie tussen bezoeker en (publieke) ruimte. Roosegaarde’s ruimtelijk werk is al op vele plekken in binnen- en buitenland tentoongesteld. Momenteel ontwikkelt hij een serie interactieve sculpturen in samenwerking met softwareprogrammeurs en materiaalfabrikanten. De installaties zijn autonome objecten met het doel ze te implementeren in openbare ruimte en architectuur.

Jean Klare (Eelde, 1969) is grafisch ontwerper en kunstenaar. Samen met Louise van Swaaij publiceerde hij in 2000 ‘Atlas van de Belevingswereld’, een denkbeeldige cartografie van het menselijk bestaan. Hij maakt in opdracht van bedrijven en organisaties imaginaire cartografieën van complexe situaties of ontwikkelingen, bijvoorbeeld voor het creëren van draagvlak, het openen en structureren van een gesprek of het genereren van een gemeenschappelijk perspectief.
In zijn atelier in het Havenkwartier werkt hij aan een tweede project dat niet op basis van kaarten, maar op basis van technologie het bestaan hanteerbaar maakt.

Let’s Make Things Derange bestaat uit Rik Marsman en Jeroen Diepenmaat. Zij gebruiken gemanipuleerde instrumenten om hun klanklandschappen vorm mee te geven, zoals zelfgebouwde platenspelers, machinale gitaren, getweakte speelgoedinstrumenten en gemutileerd slagwerk. De verkenning van geluid, ritme, klank en harmonie liggen ten grondslag aan hun optredens.
Organisator: Havenkwartier

Datum: 28 maart 2008
Tijd: 20:00 - 22:00
Entree: 5 euro
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda