Skip to Content

Transmissie

In het Havenkwartier in Deventer vindt van 1 maart t/m 13 april de manifestatie ‘TRANSMISSIE, technische kunst in het Havenkwartier’ plaats. Zes weken lang tonen exposities en aanvullende activiteiten dat er in veel kunstenaars een ingenieur schuilt. Vernuftige installaties laten letterlijk horen dat er muziek in techniek zit. Deventer bedrijven presenteren hun innovaties en bekende kunstenaars vertellen hun verhaal. Scholieren uit Deventer bouwen intussen een variant van het bekende kunstwerk ‘der Lauf der Dinge’. Het resultaat, een kettingreactie van bewegende voorwerpen, vormt de afsluiting van de manifestatie TRANSMISSIE. De laatste week van de tentoonstelling valt samen met de Deventer Week van de Techniek.

Opening TRANSMISSIE
De manifestatie wordt op vrijdag 29 februari om 20.00 feestelijk geopend door Carry Abbenhues, gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel en Gerrit Berkelder, wethouder Cultuur van de gemeente Deventer. Na het officiële gedeelte zal kunstenaar Der Wexel, door middel van zijn geluidsmachines, een verbinding leggen tussen de beide tentoonstellingen.

Expositie Gerrit van Bakel
In het vmDAVO-gebouw aan de Mr. De Boerlaan is een overzichtstentoonstelling van het werk en de denkwijze van Gerrit van Bakel (1943-1984) te zien. Deze kunstenaar zette vraagtekens bij dingen die vanzelfsprekend lijken en vond zijn antwoorden in de vorm van fraai afgewerkte technische installaties. Machines die bijvoorbeeld het overgangsmoment van de nachtelijke koude naar de warmere dag omzetten in een minimale beweging. Of het nu om robuuste stalen machines gaat of om een multiplex stoel, elk voorwerp is door Van Bakel met veel aandacht en vakmanschap gemaakt. De kunstwerken krijgen meer betekenis wanneer je met een koptelefoontje luistert naar wat Gerrit van Bakel er zelf over gezegd heeft.

Directe aanleiding voor deze tentoonstelling is de prestigieuze Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek die op 15 november 2007 postuum aan Gerrit van Bakel werd toegekend.

Expositie Machinerie
In de expositieruimte van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) bij de zwarte silo spreken de machines van vier verschillende kunstenaars tot de verbeelding. Ze hebben eenzelfde onderzoekende werkwijze als Gerrit van Bakel en gebruiken de techniek om zich uit te drukken.

Der Wexel brengt met zijn installatie ‘Schuring’ een ode aan het mechaniek. De installatie bestaat uit verschillende groeperingen van machineonderdelen die eruit zien als fragiele mini-fabriekjes. Alles beweegt en maakt geluid.

Reinier Kranendonk prikkelt de fantasie met zijn werk ‘Opblaaspop’; een brancard waarop een figuur ligt die uit niets dan schuimbellen bestaat. Zijn werk ‘Ruisluis’ is een ruimtelijke sculptuur die aan een irritant zoemende insect doet denken.

André Kodde vertaalde het roepingsvisioen van Ezechiël uit de bijbel in een vliegtuigachtige machine met grote raderwielen die bestuurd wordt door een visje: ‘Controlled by fish’ heet het.

De beelden van Jos Steenmeijer zien eruit als vernuftig ontworpen machines en doen denken aan antieke wetenschappelijke apparatuur.

Programma
In het activiteitenprogramma bij de exposities worden verschillende aspecten van het thema techniek en kunst op een inspirerende manier onder de aandacht gebracht.

TRANSMISSIE is mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Overijssel
Gemeente Deventer
Witteveen+Bos
Roto Smeets
Krehalon Industrie bv
Smurfit Kappa Zedek
Akzo Nobel Polymer Chemicals Deventer

Met dank aan:
Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED)
Stichting beheer kunstwerken Gerrit van Bakel

Datum: 1 maart 2008 - 14 april 2015
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda