Skip to Content

Twee exposities

In het Havenkwartier zijn van 24 april t/m 10 mei in het vm DAVO gebouw twee exposities te zien. ‘Loodzwaar Steengoed’ en ‘1 van x’.

Loodzwaar Steengoed

Miguel Peres dos Santos heeft de laatste jaren video en audiovisueel installatie werk gemaakt. Waaronder multimedia performances met acteurs en musici geregisseerd. Voor deze expositie toont hij ruimtelijk werk dat sterk verbonden is met de basisconcepten van beeldhouwkunst. Schaal, materie en vorm staan centraal in deze nieuwe installatie. Deze is te zien in de kleine zaal in de expositieruimte van het voormalige DAVO gebouw.

Baufrau laat ‘Ode aan de Oude IJsbaan Deventer’ zien. Op de plek van de roemruchte ijsbaan van Deventer wil zij een monument maken. Een herinnering aan onze eerste wedstrijd ijsbaan van Nederland, maar ook de plek waar ooit Ard & Keesie furore maakten. Naast de hoogbouw architectuur in het toekomstige projectplan Park Zandweerd, wil zij mensen er aan herinneren wat deze plek ooit heeft betekend voor Deventer. Voor dit monument heeft Baufrau 3 maand als artist in residency in het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) te Den Bosch gewerkt. Uit deze periode worden beeldend werk èn onderzoeksresultaten getoond.

1 van x

Mathijs Lieshout heeft een voorkeur voor modulair bouwen. Het lukt hem echter maar zelden een werkelijk geslaagde module te maken. Zijn bouwsels vertonen hoogstens sporen van een oorspronkelijk enthousiast opgezet systeem waar vervolgens verscheidene andere systemen overheen gelegd werden en uiteindelijk vooral bruislijm, tie-wraps en duct-tape de dienst uit maken. Zijn verlangen naar orde en standaardisatie lijkt wel doorkruist te worden door een even grote hang naar chaos en diversiteit.

In het Havenkwartier gaat Lieshout bouwen aan een werk waarin bovengenoemd fenomeen volop uitgebuit wordt. 1 van x is een voorstudie voor het project Babylonië waarin Lieshout zal samenwerken met Toine Klaassen. Babylonië is de toren van Babel volgens Klaassen en Lieshout. In deze versie van het verhaal van Babel die schatplichtig is aan Constants Nieuw Babylon wordt de spraakverwarring positief gewaardeerd. Babylonië wordt een project over de lastig te trekken grens tussen orde en chaos, het gelijktijdig verlangen naar veel en weinig ballast en is een ode aan verzamelwoede en ordenen.

In het Havenkwartier verschijnt de eerste proto-module van Klaassens en Lieshouts torenconstructie: één module van een nog nader te bepalen totaal. Als bouwmateriaal neemt Lieshout al het (rest)materiaal van ruim een jaar afgebroken installaties mee. Hiermee zal hij zoals gebruikelijk in zijn favoriete schaal voor modellen werken: 1:1.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Maarten Heijkamp, zelf werkzaam als kunstenaar in het Havenkwartier, en is onderdeel van een reeks tentoonstellingen die in het Havenkwartier te zien zijn

Datum: 24 april 2009 - 11 mei 2009
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: vmDAVO publieksruimte

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda