Skip to Content

Verf!

Een tentoonstelling van Loes Enklaar en Peter Hekkert. Na een spetterend oud&nieuw gaat Willie van start met een zeer verrassende duo-tentoonstelling!

‘Verf!’ is een op het eerste oog wildvreemde combinatie van twee uitersten; De enige overeenkomst tussen de kunstenaars lijkt haast geografisch gekozen: Beiden wonen en werken al jaren met plezier in Deventer.

De zachte gedempte kleuren en introverte uitstraling en beheersing in de schilderijen van Loes Enklaar hangen naast de expressieve verfstreken en kleurige contrasten van Peter Hekkert waarvoor de doeken haast te klein lijken en de verf er aan alle kanten af wil.

Niet alleen de manier van werken, maar ook de onderwerpkeuze is verschillend. Loes schildert niet bestaande mensen. De afgebeelde personen roepen meer een sfeer op dan dat zij individuen met een verhaal uitbeelden. Hierdoor heeft Loes een voorkeur voor jonge mensen als onderwerp, omdat een ouder gezicht al te veel vertelt. Geen duidelijke definieerbare ruimte, geen herkenbaar uitgebreid decor en ook geen symbolen die kunnen worden geduid. De kaalheid en het gebrek aan details zorgen ervoor dat de kijker het verhaal zelf moet invullen.

Honden en vogels vormen het onderwerp van de laatste werken van Peter, omdat hij een hond heeft om mee te wandelen, en tijdens die wandelingen dode vogels vindt (de buizerd, de aalscholver en de fazant komt voor 6 euro van de poelier). Als hij toevallig een olifant had gehad, zouden er misschien schilderijen van olifanten hebben gehangen. Peter wil tekeer kunnen gaan tijdens het schilderproces; alles kan en alles mag. Er zijn geen regels, geen wetmatigheden, alleen de wil.

De schijnbare tegenstrijdigheid van deze tentoonstelling dringt zich langzaam aan de bezoeker op. Worden er door de paradoxale combinaties nieuwe verhalen verteld? Zijn de overeenkomsten gezocht op kleur, op formaat? De tweede en misschien belangrijkste overeenkomst in deze tentoonstelling is de waardering die de kunstenaars voor elkaars werk hebben.

Voorbij de voorstelling ligt het gebiedende werkwoord ‘ Verf!’. Maar vanzelfsprekend gaat het ook om het zelfstandig naamwoord: De materie waarmee gewerkt wordt… En om de verwarring compleet te maken: De politiek zet de mens te kijk en negeert het dier. (De) kunst doet het tegenovergestelde; het omarmt het dier en toont de mens.

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 6 januari om 20.00uur door actrice/ zangeres Kathenka Woudenberg. Aansluitend draaien de jongens van de Platenfabriek fijne muziek om nog eens dansend de tentoonstelling te bezichtigen en het nieuwe jaar goed te beginnen!

Datum: 6 januari 2012 - 6 februari 2012
Tijd: wisselende (openings)tijden, zie beschrijving of website organisator
Entree: gratis!
Locatie: WILLIE
Website organisator

Voeg toe aan je agenda (iCal/.ics)
Voeg toe aan je Google agenda