Skip to Content

Een nieuwe Foyer voor het Theaterschip

Het is de buurtbewoners natuurlijk al lang opgevallen, bij het Theaterschip wordt druk gebouwd. Het frame van de nieuwe foyer staat er al. En zo open als het nu nog is, zal het ook blijven. Natuurlijk komt er nog wel een glazen pui in, maar transparantie blijft een belangrijk kenmerk. Tine Zevenhuizen sprak met Milou Brouwer. Zij is projectleider en verantwoordelijk voor cultuureducatie en marketing bij het Theaterschip.

Functie

De nieuwe aanbouw krijgt niet uitsluitend de functie van foyer waar je je kopje koffie kunt halen als er een voorstelling is. Het wordt een volledig multifunctionele ruimte.
Voor de jongeren die bij het theaterschip lessen volgen krijgt het de functie van huiskamer. Hier kunnen ze ook buiten de theaterlessen om naar toe om een praatje te maken, even gezellig na te kletsen, maar ook bijvoorbeeld om hun huiswerk te maken of een spreekbeurt te oefenen. Er zal altijd iemand van de vaste staf aanwezig zijn waarbij ze met hun vragen terechtkunnen. En omdat die rouleren, leren ze zo ook iedereen kennen. Bijkomend voordeel: ze kunnen zo op een heel natuurlijke manier hun zegje kwijt over alles wat er binnen het theaterschip speelt en hun ideeën daarover. De ervaring leert, aldus Milou, dat vragenlijsten en ideeënbussen bij jongeren niet zoveel opleveren.

Voor de zes jonge theatermakers die steeds een half jaar bij het Theaterschip werkzaam zijn en jongeren die projecten volgen bij het Theaterschip gaat de ruimte bovendien fungeren als extra werkplek en voor het personeel als aanvullende kantoorruimte. En tot slot gaat het dienen als etalage. Ook buiten openingstijden zullen hier video’s te zien zijn van voorstellingen.

Impressie

De foto’s geven een indruk hoe de nieuwe foyer eruit komt te zien. De nieuwe aanbouw moet letterlijk en figuurlijk voor transparantie gaan zorgen. Zodat het iedereen die er langsloopt duidelijk zal zijn dat er iets te doen is bij het Theaterschip. Die transparantie zorgt er ook voor dat het oude gebouw altijd zichtbaar blijft. Bovendien sluit het aan bij de glazen gevel van Valencia en het open frame van Punt De ‘kubus’ op het dak blijft open. Het idee is om tussen de ribben ervan een ruimtelijke weergave van het Theaterschip-logo te hangen. Dit plan stuit echter op technische problemen, waardoor het nog niet helemaal zeker is of dit door kan gaan.

Opening

De nieuwe foyer wordt feestelijk geopend op 24 september, tegelijk met de opening van het nieuwe theaterseizoen en de lancering van de nieuw website van het Theaterschip.
Deze datum is nog onder een klein voorbehoud, maar houd je brievenbus in de gaten, want ook de buurt wordt hiervoor uitgenodigd.

De foyer wordt gebouwd met steun van de verhuurder, gemeente Deventer. Het is ontworpen door JDW Architects en wordt gebouwd door PHB Deventer.

Tekst: Tine Zevenhuizen

Gepubliceerd op: 29 mei 2022