Skip to Content

GRATIS EIEREN bij Art-at-Endhouse

Kom zaterdag 8 september tussen 12.00 – 15.00 uur en lever een handgeschreven eierrecept in (met naam en straat). Ontvang je benodigde eieren gratis. Mr. H.F. de Boerlaan 83 (hoek Industrieweg).

Precies 1161 spierwitte eieren staan opgesteld op 85 groene eiertrays in de voormalige snackbar op de hoek van de Mr. De Boerlaan en de Industrieweg. Ze vormen een zin: Men krijgt eerder een kip door het ei uit te broeden dan door het kapot te slaan.

Een licht ironisch commentaar van beeldend kunstenaar Loes ten Anscher op de huidige ontwikkelingen in Broedplaats Deventer. Op de buitengevel heeft zij samen met Aukje Grouwstra het kunstwerk van Sander Schoonbeek verrijkt met het echte citaat van Abraham Lincoln: We shall sooner have the bird by hatching the egg than by smashing it.

“Ik ben bezorgd over de ontwikkelingen, zoals die nu gebeuren in het Havenkwartier”, zegt beeldend kunstenaar Loes ten Anscher. “Het zo drastisch verhogen van de atelierhuren jaagt de kunstenaars, die de afgelopen jaren voor zulke goede initiatieven hebben gezorgd, de stad uit. En dat, voordat er goed geoogst kan worden van wat er in de broedplaats geïnvesteerd is.”

“Loes ten Anscher zat al een tijdje in m’n gedachten. Het leek mij passend haar juist nu te vragen”, legt Aukje Grouwstra, initiatiefnemer tentoonstellingsruimte ‘Art-at-Endhouse’ uit. “Loes haar pioniersgeest herken ik, dus toen zij dit werk voorstelde was ik direct enthousiast. En dat de uitspraak van Abraham Lincoln buiten op de Amerikaanse vlag aan de gevel moest komen was ook direct duidelijk. De wens van kunstenaar Sander Schoonbeek om met dit werk aan de haal te gaan komt zo ook uit. Het werk heeft de prachtige titel fading glory; hoe passend!”

“Het project is niet alleen een installatie , die van buitenaf te zien is”, zegt cultuurmakelaar Annemarie van der Vegt. “Voor het eerst worden ook Knutteldorpers betrokken bij een kunstproject van Art-at-Endhouse in het Havenkwartier. Zaterdag 8 september van 12.00 tot 15.00 worden de 1161 eieren gratis uitgedeeld aan iedereen, die de kunstenaar een handgeschreven recept met eieren kan geven. Kunst in mijn Buurt heeft dit onderdeel, waarbij het artistieke en het sociale samenkomen, mogelijk gemaakt.”

“Goed idee, de oproep kan mooi mee in het flyeren voor onze Klaverjasavond”, reageert Bram Emens, voorzitter Wijk 16. “En bij voldoende animo zou een mooi Eierreceptenboekje voor Knutteldorp een goed idee zijn.”

“Het is vooral een eerlijke ruil”, benadrukt Loes ten Anscher. “Voor mij een handgeschreven recept op papier, met vermelding van naam en straat. Voor de schrijver zoveel gratis eieren als er nodig zijn om het eigen recept 1 keer te kunnen maken. Gaan er 4 eieren in het recept, dan krijg je 4 eieren; gaan er dertig eieren in het recept, dan worden er dertig eieren gegeven. Zolang de voorraad strekt, natuurlijk…”. De handgeschreven recepten worden na 8 september geprojecteerd in de tentoonstellingsruimte van Art-at-Endhouse en eventueel opgenomen in het Eierreceptenboekje. Zo wordt Het Hele Eiereneten zichtbaar.

Kom zaterdag 8 september van 12.00 – 15.00 met uw handgeschreven favoriete eierrecept met daarop uw naam en straat naar Art-at-Endhouse, Mr. H.F. de Boerlaan 83 (hoek industrieweg) voor uw gratis eieren (zolang de voorraad strekt).

Gepubliceerd op: 3 september 2012