Skip to Content

Havenkwartier genomineerd voor Gouden Piramide

De opdrachtgevers voor het Havenkwartier Deventer zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2015, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het thema van deze ronde is gebiedsontwikkeling.

Onder leiding van Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, heeft een jury uit 42 inzendingen vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2015, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Het thema van deze ronde is gebiedsontwikkeling.

Een aanvankelijk plan om het Havenkwartier met een traditioneel masterplan te herontwikkelen, trok de gemeente in 2006 in. Het gebied werd in handen gegeven van pakweg 300 kleine gebruikers en investeerders. Zo worden de kwaliteiten van het gebied, inclusief het erfgoed, optimaal benut voor bedrijven en woningen. Er is ruimte voor nieuwbouw (waaronder zelfbouw) en hergebruik van voormalige bedrijfsgebouwen.

Ontwerpen voor woon- en werkpanden in het Havenkwartier zijn gemaakt door onder meer We Love The City, Red Scape, JDWA, Studio Groen + Schild, MBVDA, Te Kiefte Architecten, Maurer United, Architects, DUS Architects, MuldersvandenBerk, I’M Architecten, Wenink + Holtkamp Architecten, Buro Duck, Studio DAT, MAKS Architecture & Urbanism, Studio Coenen, Atelier Architecten, HollandsZicht, Hoogte Twee Architecten en HollandsHuis.

De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De prijs is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 50.000, een trofee en een architectuurplaquette. In een publicatie worden de beste inzendingen gepresenteerd. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 21 november 2015.

In juni worden de genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury. Dan is het een hele poos stil want wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de publicatie en aan de Kunstuuruitzending. Zaterdag 21 november 2015 reikt de minister de Gouden Piramide 2015 uit aan de winnaar.

Gepubliceerd op: 13 mei 2015