Skip to Content

Havenkwartier in de schijnwerpers bij Europan 11

Het Havenkwartier Deventer, deelgebied ‘De Silo’s’ is een van de zes Nederlandse Europan 11 prijsvraaglocaties. Voor het Havenkwartier zijn zestig plannen ingediend.

Uit de 275 inzendingen die Europan Nederland in totaal ontving voor de zes Nederlandse prijsvraaglocaties koos de jury zes eersteprijswinnaars, zes tweedeprijswinnaars en zeven bijzondere vermeldingen. Henk Ovink, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt de namen van deze nieuwe lichting talentvolle ontwerpers op 14 december bekend.

De kop van het Havenkwartier in Deventer, met de beeldbepalende zwarte en de grijze silo’s, is één van de zes Nederlandse locaties van Europan 2011. Herontwikkeling van de grijze silo en het bijbehorende Elevatorgebouw op de kade en nieuwbouwmogelijkheden op de kade vormden de opgave voor Europan. Alle Europese, jonge architecten tot veertig jaar mochten voor de kop van het Havenkwartier een plan indienen. In principe wordt het winnende ontwerp ook uitgevoerd. De gemeente is eigenaar van de silo’s. Voor het Havenkwartier zijn zestig plannen ingediend. Daarmee laat Deventer alleen het Franse Toulouse voor zich.

De silo’s zijn geen officiële monumenten, maar zitten wel ‘in het hoofd’ van de Deventenaren. Daarom is gekozen voor behoud en hergebruik van deze gebouwen. De opgave richtte zich op de transformatie van de ‘Hoge of Grijze Silo’ – waarbij sloop niet aan de orde is – en nieuwbouw op de kade als hedendaagse uitbreiding van het industriële ensemble. Het programma richt zich op gemengd gebruik: innovatie & productie, cultuur, uitgaan en wonen. De gemeente heeft gekozen voor een stapsgewijze transformatie van het Havenkwartier; bestaande industriële en maritieme functies worden niet wegggeduwd, maar versterkt en aangevuld.

Van 18 januari tot en met 19 februari 2012 is een tentoonstelling van de ontwerpen voor het Havenkwartier Deventer, deelgebied de silo’s te zien bij architectuurcentrum Rondeel.

Gepubliceerd op: 14 december 2011