Skip to Content

LOS: Interview met Aukje Grouwstra

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Aukje Grouwstra is beeldend kunstenaar, die met haar sculpturen en ingrepen de openbare ruimte leuker wil maken. In het Havenkwartier staat haar “Porte Parole”, een enorme keramieken luidspreker. Het is het eerste kunstwerk dat in de openbare ruimte van het Havenkwartier werd gezet. Ik heb het gemaakt in het Europees Keramiek Centrum (EKWC) in Den Bosch. Daar is alle kennis en materiaal aanwezig om zo’n idee uit te werken naar een uiteindelijk sculptuur. En daar gaat natuurlijk een heel proces aan vooraf: maquettes, technische tekeningen, 3D prints. Aukje werkt met de nieuwste technieken.

“Kom uit de architectuurhoek, ik had eigenlijk civiel ingenieur moeten worden. Ik houd van de spanning tussen vorm, techniek en ruimtelijkheid.“

Waar ben je het momenteel mee bezig?

“Ik ben bezig met een onderzoek naar autonome vormen en sculpturen voor de openbare ruimte. De schaalmodellen ben ik aan het uitwerken en wil ik aan de gevel van art-at-endhouse plaatsen als testcase. Naast bieden van schoonheid wil ik meer met de sculptuur bereiken. Wat doen licht en reflectie met zo’n sculptuur en gevel. De klassieke beeldhouwkunst, waaronder Bernini, is een inspiratiebron. Zijn beelden hebben krachtige vormen, het gaat mij met name op de gewaden vol kreukels en vouwen uit marmer gehakt. Ze lijken op zichzelf te staan en dat is hoe ik mijn sculpturen opbouw. Opgebouwd: met richting, schaduw, opwaartse energie en ritme. Dat wordt dan een spannend spel tussen licht en donker.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Ik vind het bijzonder dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan de beginfase. Die openheid en rauwheid toen in het gebied heb ik nodig om te ontwikkelen. Wij ‘pioniers’ hebben flink wat neergezet en de ruimte ingenomen. Dat heeft zoveel mooie dingen opgeleverd. Het is echt een plek geworden voor artistiek Deventer, onze ruimte voor kunst en cultuur.

Ik vind het heel fijn dat het Kunstenlab zich gaat vestigen in het Havenkwartier, zij weten wat het is om een autonoom kunstenaar te zijn. Dat hoef je niet aan ze uit te leggen.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“De klassieke beeldhouwkunst en civiele ingenieurstechnieken. Google anders eens op de vizierschuifstuwdam bij Hagenstein, ontworpen door civiel ingenieur Blokland en beeldhouwer Handorff. Ik zou dit zelf ook graag willen ontwerpen. Prachtig, dat spanningsveld tussen techniek, vormgeving en ruimtelijkheid.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Ik ben met name in mijn eigen ruimte. Jammer dat ik andere ateliers haast niet kan bezoeken. Ik wil even bij Harco langs. En ik heb heel veel zin om op het einde van de dag richting het plein te gaan, en met vrienden een biertje te drinken. Ik ga ook nog Space Cowboys bezoeken. Zij maken bijzondere werken in openbare ruimte.”

Wil je nog iets kwijt?

“Ja. Mijn wens is dat er in het Havenkwartier ruimte blijft voor het autonome. Voor het autonome denken, doen en de kunst.”

En dat hoop ik natuurlijk ook. Ik kende Aukje wel in het voorbijgaan, maar had geen idee wat ze zoal maakte. Na deze fijne kennismaking zal ik Aukje blijven volgen in haar zoektocht binnen onze beide liefde: keramiek, maar ook binnen alle projecten die ze samen met anderen doet, zoals www.kunstvanhiertotginder.nl. Meer informatie over Aukje vind je op www.aukjegrouwstra.nl en www.art-at-endhouse.nl.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 4 april 2014