Skip to Content

LOS: Interview met Brendan Tangel

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Bijna tien jaar geleden verruilde ik het Arnhemse voor het Deventerse en streek neer in een van de atelierwoningen aan de Middelweg. Zes atelierwoningen in de straat zorgden voor een vijftal gelijkgezinde buren van wie Brendan Tangel er een was. Toen nog medisch illustrator, tegenwoordig tatoeëerder, schilder en tekenaar.

Brendan is sinds een paar weken neergestreken in zijn nieuwe studio aan Mr. H.F. de Boerlaan 151. Tijdens LOS zal Brendan zijn studio officieel openen.

Brendan tekent eigen ontwerpen die naar wens aangepast kunnen worden voor de klant. Verder is het mogelijk om persoonlijke ontwerpen te maken na overleg van iemands wensen en ideeën. Voorafgaand aan het ontwerpen en tatoeëren vinden altijd een of meerdere gesprekken plaats in de studio.

Brendan is geïnspireerd door de natuur en Japans kunst. Vogels, bloemen en insecten verschijnen vaak in de ontwerpen en dat is direct zichtbaar als ik zijn ruimte binnenkom. Een meer dan levensgrote tekening van een raaf hangt aan de muur. Wat een geweldig mooi ding. Allerlei rariteiten, zoals schedels en opgezette dieren, vullen de ruimte.

Waar ben je het meest trots op?

“Op Lou, mijn zoon en mijn grootste kunstwerk, en op het feit dat ik doe wat ik het leukst vind. Dat ik kan leven van het tekenen, schilderen en tatoeëren. Ik heb gevonden waar ik goed in ben en mijn bedrijf groeit gestaag, dat voelt goed.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Het is autonoom en er gebeurt van alles. En daar is ook plek voor. Je kan hier nog gewoon zijn, er is plek om te doen wat je wilt. Concerten, theater, er zijn heel veel mogelijkheden. Het voelt een beetje als familie, zelfde soort mensen, eensgezind. Het zou leuk zijn als Piknik (de buitenbar door Bart Folmer) weer terug kwam, of andere leuke evenementen. Ik kijk wel uit naar de zomer, dan is er ook meer activiteit.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Andere tatoeëerders. En natuur. Dingen die ik zie om me heen. Een fijne plek kan ook inspirerend zijn. Mijn werkruimte, studio, zoals het nu is. De verbouwing was minder leuk om te doen, maar nu ben ik vooral met mooie dingen bezig. En de mensen met wie ik werk. Susan Vervoort werkt bij me op vrijdag, ze is illustratrice en maakt mooie dingen. Menno Dijkgraaf ook, hij werkt op donderdag. Hij is een goede aanvulling op mijn talenten, hij is erg goed in script, teksten.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Gewoon rondlopen, ik heb mijn officiële opening die dag en mijn vierjarig bestaan. Je bent welkom om 14.00 voor een speciaal openingscadeau en live muziek door Drive By Wire!”

Aan wie geef je het stokje door?

Floor Coolsma, omdat ze dat verdient. Ze maakt erg mooie beelden, kijk ook op www.floorcoolsma.blogspot.nl. Maar Floor is geen Havenkwartierder en ik ken nog niet zoveel mensen in het Havenkwartier. Dus ga ik lekker rondlopen 5 april.

Meer weten over Brendan? Kijk dan op www.tangelart.com.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 14 maart 2014