Skip to Content

LOS: Interview met Bruisende Blikken

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Toen ik me drie jaar geleden oriënteerde om mijn bedrijf op te starten heb ik wel eens gegoogled naar Egbert Scheffer. Allicht is het je wel eens opgevallen: heel Deventer is beplakt met stickers met .EGD erop. .EGD: Egbert Grafische Decoraties. Dat vond ik wel indrukwekkend: heel Deventer denkt nu regelmatig aan Egbert. En ik ben nog steeds onder de indruk als ik zijn atelier in de Davo aan Mr. H.F. de Boerlaan 151 binnenkom. Het bruist er van de energie!

Egbert(.EGD) Scheffer en Jim Kievit (Jimki), werken sinds kort samen als collectief onder de naam Bruisende Blikken. Samen verzorgen ze live painting, vormgeving en geven ze street art en graffiti workshops voor grote groepen van soms wel 120 personen bij o.a bedrijven, op festivals en evenementen.

Ze zijn elkaar tegengekomen bij De Hip, waar Egbert zijn Atelier.EGD had voordat De Hip er in kwam. Tijdens de verbouwing plaatste de eigenaar een grote houten schutting om het pand en daar hebben ze samen met een paar vrienden een muzikale muurschildering op gezet.

Deze eerste samenwerking verliep prima en toen kwam het project Straatgeheim: een groep creatieve mensen die samen met kinderen een heel gaaf en geheim kunstproject hebben gedaan in Deventer. Daarna hebben ze voor het eerst samen grote workshops gedaan. Ze hebben een open en bruisende blik van nature, vandaar de naam Bruisende Blikken.

Waar zijn jullie het meest trots op?

“We zijn trots op onze samenwerking tot nu toe. We vonden het Straatgeheimproject heel gaaf. Daarna deden we op Have A Nice Day Festival live painting. Maar ook samen een workshop voor 75 mensen. Het is heel gaaf om mensen creatief te laten zijn. We werken bij zulke grote groepen op locatie bij de bedrijven. Mensen maken zulke mooie dingen en ze zijn er dan zelf nog het meest verbaasd over. Daar zijn ze dan trots op, dat enthousiasme is zo gaaf. Op de Bruisende Blikken website vind je allerlei foto –en video materiaal van wat we doen. Het is teveel om op te noemen.”

Wat vinden jullie het allerleukste aan het Havenkwartier?

“De creatieve broedplaats, variëteit aan creatieve ondernemers, gave projecten, zoals Lucy in The Sky: het eenkamerhotel. Het sluit naadloos aan bij ons collectief. Allerlei mensen met dezelfde manier van werken en leven. Dingen doen die je leuk vindt. Daar staan we achter, nu kunnen we hier vol passie en enthousiasme in ons werk duiken.”

Wie bewonderen jullie of wat brengt jullie inspiratie?

“Straatkunst en pop art. Esscher: zijn grafische kunst is zo mooi. Delta, een kunstenaar uit Amsterdam met een graffiti achtergrond, we bewonderen zijn lijnenspel en vormen.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Wij willen graag bij iedereen langs, even kijken. Toen dit idee op tafel kwam, vonden we het zo gaaf. We wisten helemaal niet wat er allemaal gebeurd in het Havenkwartier. Nu kunnen we allemaal achter de deuren kijken, wat doen al onze buren zoal? Hier halen we ook inspiratie uit, uit alle creatieve mensen om ons heen. We krijgen nu al veel leuke reacties op ons atelier, dat willen we iedereen laten ervaren.

Tijdens Havenkwartier LOS! (de open dag op 5 april) organiseren we voor kinderen en volwassenen een korte graffiti street art workshop. Je gaat naar huis met je eigen kunstwerk. Jouw creativiteit en helemaal zelf gedaan. Dit keer gratis en voor niks. Hoe koel is dat? Ook onze street art schilderijen zijn te bezichtigen in een kleine expositie. Oftewel we hebben open atelier!”

Wil je nog iets kwijt?

“Kom kijken wat we doen, doe mee aan een workshop en werp een blik in ons bruisend atelier!”

Aan wie geef je het stokje door?

“Timo Bralt van Bestwerk over Lucy in the sky. En Studio Wonder!”

Kijk voor meer info over
– Bruisende Blikken op www.bruisendeblikken.nl
– Egbert.EGD op www.egbertegd.nl
– Jimki op www.jimki.nl

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 19 maart 2014