Skip to Content

LOS: Interview met Elise van der Linden

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Elise van der Linden bijt het spits af. Zij heeft haar atelier op Mr. H.F. de Boerlaan 107 (ik ook, dus we zijn nieuwe buren). Samen met Dirk Zegel heeft ze een fantastisch atelier weten te bouwen. Gigantisch groot met ontzettend veel mogelijkheden. Mijn mond viel letterlijk open toen ik mocht zien wat zij hier hebben neergezet. Ze hebben op twee niveaus kleinere werkplaatsjes in een oude loods gebouwd, met een grote open ruimte in het midden, alsof het een binnenplaats is, deze wordt begrenst met twee wenteltrappen.

Elise is beeldend kunstenaar en maakt onder andere video-installaties. Haar werken zijn als bewegende schilderijen die soms de ruimte inkomen. Ze studeerde in 2006 af aan ArtEZ Zwolle en is momenteel bezig met afstuderen aan de docentenopleiding om jongeren te begeleiden in kunst en nieuwe media zoals video animaties. Jongeren zijn onbevangen en dynamisch, dat geeft haar energie.

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben nu bezig met mijn scriptie over Turner en de industriële revolutie. Technische veranderingen: wat doet dat met ons mensen? Mijn fascinatie voor techniek stop ik in mijn experimenten met gips en metaaldraad. Dat is iets heel anders dan wat mensen van me gewend zijn.”

Nu ben ik nogal nieuwsgierig aangelegd en vraag of Elise wat kan laten zien. En serieus: wat een machtig mooie installaties bouwt ze. Heel fragiel, industrieel, droomachtig, spookachtig. Het zijn een soort ruimtes van de ziel. Ruimtes die laten zien dat je geen controle op je leven hebt, je zakt zo door de vloer. Haar werken zijn een soort verhalen die afspelen in je hoofd. Eigenlijk nog steeds video, maar nu anders.

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“De mensen, eigenlijk. Iedereen benut zijn vrijheid zoveel mogelijk en dat lukt ook. Diversiteit en vrijheid. Iedereen gaat zijn gangetje, maar de wisselwerking is ook heel belangrijk. Fijn ook zo’n open dag op 5 april, dat er weer een groepje mensen op staat die er energie in stopt.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Allerlei kleine dingen die ik om me heen zie. Veranderingen in techniek vind ik heel spannend, hoe de tijd verandert en wat dat voor invloed heeft op mensen. Er ontstaan nieuwe gedragsregels en afspraken. Wat gaat er komen, hebben we nog wel controle op ons eigen leven? Ook ga ik regelmatig met Dirk op werkreis naar spooksteden in Duitsland. Van die verlaten panden waar de natuur en de tijd zich in hebben gemengd. Ook dat zijn een soort droomwerkelijkheden.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

Femke Teussink, de zingende fotografe.

Wil je nog iets kwijt?

“Wij zijn een heel bijzonder atelier aan het bouwen, het is nog niet af, maar daar krijg je een sneak preview van. Kom maar kijken naar ons werk en atelier. We presenteren video en ruimtelijk werk.”

Aan wie geef je het stokje door?

“Tam Tam, die relatie gaat al heel lang terug. Ik ken ze sinds mijn 14de.”

Heb ik even mazzel met zulke bijzondere buren! De energie en creativiteit die ik zoek heb ik al direct gevonden. Kijk voor meer informatie over Elise op www.elisevanderlinden.eu.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 12 maart 2014