Skip to Content

LOS: Interview met Femke Teussink

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Stel je voor: je bent fotografe en je verhuist van het pittoreske Deventer naar Amsterdam, je verlaat je dagelijkse netwerk en verhuist naar een stad waar je bijna niemand kent. Wat doe je dan? Femke pakte haar gitaar en begon met schrijven van liedjes. En, alsof het allemaal nog niet genoeg is, treedt ze daar tijdens Havenkwartier LOS ook mee op.

“Toen ik in Amsterdam ging wonen, vier jaar geleden, had ik best veel tijd. Mijn sociale leven zat in Deventer en niet daar. Ik heb altijd geschreven en ik heb een gitaar. Dus ben ik liedjes gaan schrijven. Het is niet zo anders als foto’s maken. Ik ben dan ook aan het creëren. Ik vind het te gek dat mijn werk bekeken wordt, maar ik ben me er niet zo bewust van. De zes grote doeken bij het nieuwe stadskantoor vielen wel op, die hebben veel mensen zien hangen.”

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Op dit moment werk ik aan een nieuwe serie foto’s met de werktitel “Nudes”. Hiervoor heb ik een heel goed model waar ik de vorm van het lichaam mee aan het onderzoeken ben. Fotografie is echt mijn ding, daar kan ik creatief maar ook zakelijk in zijn. Ik loop een tijdje met een idee rond. Dan gaat het zich vormen in mijn hoofd. Ik probeer mezelf uit te dagen, ik dwing mezelf tot constante vernieuwing. Verandering is lastig in jezelf. Probeer het maar eens. Je hebt een gewoonte aangeleerd in tien seconden, maar het duurt tien jaar om af te leren. De verhuizing was ook zo’n ding, compleet “out of my comfort zone”. Daar begin ik nu echt de vruchten van te plukken, vooral in mezelf. Ik zal niet zo snel uit Deventer weggaan, ik vind het fijn om hier te werken, dit is de basis waar ik naar terug kan gaan. Amsterdam is dubbel. Het voelt niet als thuis, maar er gebeuren wel allemaal dingen. Muziek, nieuw sociaal netwerk, vrienden, nieuwe mogelijkheden.

Vroeger voelden de mogelijkheden groter, nu ben ik me bewust dat ik gewoon moet werken, ik moet wat doen. Als ik wat doe, wat maak, dan kan ik me ontwikkelen. Dan pas kan er iets ontstaan. Ik vind het fijn als mensen het zien, als het opvalt. Ik ben altijd aan het zoeken, tot vervelens toe. Soms zijn dingen ook toeval. Je kunt heel veel sturen, maar ook heel veel niet.

Nu in de muziek is alles nieuw, het voelt soms een beetje puberaal. Ik werk zoals het ontstaat, daarna zie ik wel wat ik ermee doe. Ik kan daar geen doel stellen, daar laat mijn creativiteit zich niet in vatten. Ik weet niet hoe serieus ik me hierin neem. Ik moet het gewoon doen, ook al ik kom al mijn oude onzekerheden weer tegen.

Ik heb geleerd door mijn liedjes dat ik fouten mag maken en ik ben minder bang geworden. Het kan gewoon ook eens niet lukken. Daar ben ik wel sterker van geworden, ik heb mijn ziel en zaligheid erin durven leggen.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Veilige creatieve omgeving. Ik voel me hier thuis. Dat heb ik niet zo snel ergens. Ik wil hier ook niet weg. Mijn studio blijft hier. En ik vind het heel leuk om in het oosten te werken. Ik werk voor o.a. Deventer Ziekenhuis en provincie Overijssel. De cultuur van Overijssel past bij mij. Ik ben hier begonnen met mijn bedrijf en ik weet hier waar het om draait. De communicatie vind ik hier makkelijker, echter. Zonder poespas. Nuchter.

Er zitten hier veel mensen die weten hoe ze een goed feestje moeten organiseren op het culturele vlak, exposities, concerten enzovoort. Harco Rutgers, Wonderboys, om er maar een paar te noemen want het zijn er natuurlijk veel meer. Dat zijn wel mensen die goed kunnen laten zien wat hier gebeurt. Ik doe altijd maar een beetje mee, zonder dat ik weet wat er speelt. Ik ben wel heel blij dat ik er onderdeel van ben. Ik vind dat er hier heel veel te gekke mensen zitten. Inspirerend. Eigen manier van leven.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Op dit moment volg ik Vivianne Sassen, een jonge fotografe, die momenteel in een sneltreinvaart grote dingen aan het neerzetten is. Ze heeft een krachtige eigen stijl, die nog steeds ontwikkelt, die heel intrigerend blijkt. Dat is een naam die je tegenwoordig naast Erwin Olaf kan zetten. En ik vind het heel leuk dat ik haar af en toe gewoon tegenkom bij het Fotolab in Amsterdam. Anton Corbijn bewonder ik, vooral zijn vroegere werk en nieuwelingen, zoals Aisha Zeijpveld, zij maakt o.a. de covers voor het Volkskrant magazine.”

Wat ga jij allemaal doen tijdens de open dag op 5 april?

“Ik vind spannend dat mensen in mijn studio kunnen komen waar ik normaliter foto’s maak, maar waar ik nu liedjes ga zingen. Mijn optreden is van 14.00 tot 15.00 uur en daarna ga ik het wel ervaren. Ik ga zoals altijd gewoon rondlopen, ik weet meestal niet wat er allemaal te doen is. Ik ben benieuwd naar het avondprogramma. Weer eens een ouderwets leuk feestje!”

Wil je nog iets kwijt?

“Dok H2O heeft hele lekkere latte macchiato en de mensen zijn heel lief. Ik kom hier graag. Het is te gek dat er naast mijn studio zo’n gave plek zit. Ze doen het goed. Wat typ je snel en dat met twee vingers!”

Dat vat ik dan maar op als een compliment.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 27 maart 2014