Skip to Content

LOS: Interview met Franziska Faoro

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Franziska Faoro is industrieel ontwerper, afgestudeerd in 2006. Ze komt oorspronkelijk uit Duitsland en begon haar loopbaan bij GRO design in Eindhoven. Tot 2009 deed ze daar mee aan strategische design projecten voor Microsoft, Samsung, Panasonic en anderen. Bij Nokia Design in Londen, waar ze de volgende drie jaren werkte, leerde ze de andere kant van product ontwikkeling kennen en was verantwoordelijk voor haar ontwerpen van het eerste concept tot massafabricage. Eind 2012 heeft ze haar eigen ontwerp bureau, 6’4” design manufactory, in Deventer opgezet om voortaan aan eigen projecten te werken.

In 2007 is ze met haar afstudeer project ‘triops’ als tweede geëindigd voor de BraunPrize, een internationale design award met 900 aanmeldingen.

“Die tweede plek heb ik gewonnen voor het ontwikkelen van een robuuste camera met drie lenzen. De vormgeving van digitale camera’s is nog steeds hetzelfde als analoge camera’s van vroeger. Er is weinig ontwikkeling in vormgeving, wel in technologie. Dus heb ik research gedaan: mensen fotograferen omdat ze een moment zo waarderen dat ze het willen vastleggen. Maar als je dan achter de camera kruipt ben je geen onderdeel meer van het moment. Je beleeft alles door de lens. Kan dat niet anders en moet je perse op een knop drukken? Ik wilde het anders. Zo kwam ik op een camera uit die als eerste de beeldscherm unit apart heeft van opname unit. De camera heeft drie groothoeklenzen die samen een groot panoramabeeld maken. Je kan hem in de lucht gooien of met een geluid, zoals een vingerknip, aansturen om een foto met een 360 graad perspectief te maken.”

Waar ben je het momenteel mee bezig?

“Ik ben bezig met mijn studio op te zetten. Het was zo’n grote verbouwing, ik ben drie weken heel hard bezig geweest met klussen. Nu is het klaar en ben ik aan het inrichten. Het wordt een maakfabriek waar je met je handen werkt. Een echte design manufactuur, waar ik verschillende machines en technologieën gebruik om iets te maken. Mijn 3D studio kan in kleine oplages leveren. Ik heb hier mijn 3D printer, mini-draaibank, freesmachine, naaimachine, apparatuur om siliconenmallen te maken, en andere handige gereedschappen. Ik lever design handmade in Deventer, maar ik werk ook internationaal. En ik geef workshops: hoe bedien je de machines en de software en tips en trucs uit het ontwerpproces. Je moet wel weten hoe je er echt iets moois van kan maken.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Er zijn zoveel dingen, ik weet niet waar ik moet beginnen. De sfeer. De mensen die ik hier ontmoet heb. Het is zo makkelijk om hier contacten te maken. Zoveel creatieve mensen, ik ben blij dat ik deel ben van dit Havenkwartier. Ik ben trots op mijn plek in het hart van het Havenkwartier. Ook is het gaaf dat het fablab hier komt. Die hebben ook mooie machines. Ik fietste vanochtend langs het water, de zon, de sfeer. Lekkere koffie bij DokH2O. Iedereen helpt elkaar. Egbert en Jim maken mijn logo op de muur. We steunen elkaar, iedereen is er voor iedereen. Er is geen competitie, het is heel open. Dat waardeer ik ontzettend.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Ik ga vaak de stad in om even een moment rust te krijgen. De beste ideeën komen uit een uitgerust hoofd. Als ik even ga zitten en me niet onder druk zet, dan stromen de ideeën. Ik houd van nieuwe dingen ontdekken, van alles: door een onbekende stad wandelen, in de natuur, of je doet iets dat je nog nooit gedaan hebt. Ik laat de dingen gewoon gebeuren. Ik blijf improviseren, zodat het nooit saai wordt.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Ik wil heel graag alle buurmannen en buurvrouwen leren kennen, maar omdat ik mijn eigen opening heb van 14.00 tot 18.00 hoop ik iedereen ‘s avonds te ontmoeten bij DokH2O. Ik zal natuurlijk de mensen die bij mij op bezoek komen ook doorsturen naar de rest van het Havenkwartier.”

Wil je nog iets kwijt?

“Bubbels en brownies op zaterdag om 14.00 uur alhier. Ik vind het leuk als je komt. Ik ben drie weken geleden begonnen met verbouwen. En ik laat je graag zien wat ik met mijn ruimte heb gedaan.”

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 3 april 2014