Skip to Content

LOS: Interview met Harco Rutgers

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Zoals ik al eerder schreef kwam ik bijna tien jaar geleden in Deventer aan de Middelweg te wonen in een van de zes atelierwoningen. Harco Rutgers werd een van mijn nieuwe buurmannen. Harco is een alleskunner: hij is beeldend kunstenaar, vormgever, websitebouwer, hij heeft een platenlabel (Esc.rec.) en hij organiseert concerten. Daarbij doet hij ook de communicatie voor het Havenkwartier, coacht en adviseert kunstenaars, bedrijven en instellingen. En nog veel meer dingen… Harco heeft zijn atelier in het vmDavo gebouw aan Mr. H.F. de Boerlaan 151 en bouwt momenteel een podium om tijdens LOS (de open dag op 5 april) zijn eerste atelierconcert te organiseren.

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben er trots op dat ik door mij zeer gewaardeerde artiesten naar Deventer haal, die hier anders nooit waren gekomen, maar die wel ontzettend goed zijn. Dat het me lukt om veel verschillende dingen naast elkaar te doen op zo’n manier dat die elkaar over het algemeen versterken. Het is lastig kiezen, ik wil niet een ding noemen. Ik ben trots op het hele pakket.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Dat het een gebied is waar in principe heel veel mogelijk is. Dat het een gebied is waar ik al best lang heel fijn woon en werk, waar veel creatieve bedrijven waar ik persoonlijk iets mee heb elkaar versterken. Het heeft een lekkere rauwe sfeer die uitstraalt dat alles kan. Dat is niet altijd zo, maar die uitstraling heeft het wel en dat is op zich al een plus. Helaas is de vergunning van de publieksruimte in het vmDavo gebouw nu al een tijdje weg, sinds het vertrek van WILLIE, maar gelukkig verhuist het Kunstenlab in oktober naar deze ruimte. Zij houden dan o.a. een podiumruimte aan waar derden ook gebruik van kunnen maken. Interessant voor mij.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Mensen die ongeveer hetzelfde doen als ik, maar dan net weer even anders. Dat klinkt misschien raar. Rufus Ketting in Rotterdam bijvoorbeeld doet ook allerlei dingen naast elkaar en noemt zichzelf zodoende Homey Universalis. Ik bewonder mensen die het lukt zich staande te houden in de periferie van het kunst en cultuurveld, niet altijd de makkelijkste keuzes maken, commercieel gezien, maar het wel bolwerken. Peter Fengler, ook uit Rotterdam, is daar een goed voorbeeld van. Hij runt een podium met experimentele, minder toegankelijke muziek en performances en krijgt het bovendien voor elkaar dat gefinancierd te krijgen en mooie exclusieve uitgaven te maken. Hij biedt ruimte voor ‘moeilijke’ maar broodnodige kunstvormen.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Van 14.00 tot 20.00 uur zit ik in mijn eigen atelier, dan ben ik open en dan is hier voor het eerst een atelierconcert. Met twee korte live optredens van Het Langspeelorkest en een speciale editie van The Diamond Exchange. Collectief Tromgetroffel (Bart Folmer, Jeroen Diepenmaat, Twan Sallaerts en ik) draaien plaatjes voor elkaar. Bovendien kan je er culinair verwend worden door het microbuffet van Goestingjockey Jean Klare. Misschien loop ik tussendoor nog even de rest van het vmDavo gebouw door. Bij Studio Wonder zijn leuke dingen te doen, Brendan Tangel heeft een concert van Drive by Wire, en ‘s avonds ga ik naar DokH2O voor Halfway Station.”

Wil je nog iets kwijt?

“Wat een stomme vragen! Maar superleuk dat je dit doet, Monique.”

Aan wie geef je het stokje door?

“Camiel en Sander van Studio Wonder. Elio van Delta Beats. Albert en Paul van Spacecowboys en Aukje Grouwstra. Kom maar op!”

Kijk, het is natuurlijk dat ik Harco ontmoette op 7 juli 2004 en hij zo’n leuke vrouw heeft die hele mooie edelsmeedkunst maakt (kijk ook op www.kunstgoud.nl), anders zou ik echt wel beledigd zijn over mijn onvolprezen vragen. In plaats daarvan nodig ik Harco uit om van de zomer ons tienjarig jubileum te vieren. Op de volgende tien jaar!

Meer weten over Harco? Check dan www.harcorutgers.nl en www.escrec.com.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 17 maart 2014