Skip to Content

LOS: Interview met Spacecowboys

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Albert Dedden en Paul Keizer, de Space cowboys, hebben vorig jaar het pand waar ze al acht jaar in zitten kunnen kopen en zitten dus midden in een verbouwing. Maar wat voor een verbouwing! Het eerste dat opvalt is een grote pelletkachel midden in de ruimte, gekoppeld aan de CV zodat het hele pand behaaglijk warm is. Alle enkel glas wordt vervangen door thermopane, op de bovenverdieping is een grote woon/werkkeuken gecreëerd. Handig, want op 5 april ben je welkom om aan te schuiven voor hamburgers en pasta. En dan kan je ook direct hun pand bewonderen dat ze veelal zelf onder handen nemen!

“We willen het pand laten zoals het is en haar haar eigenheid laten behouden. Onze stempel komt er sowieso wel op. De Lucy Galaxy, het zusje van eenkamerhotel Lucy in the Sky, komt bovenop het dak. En we willen onze zichtbaarheid vanaf de Mr. H.F. de Boerlaan vergroten door de entree goed te markeren.

Als we aan het werk zijn hebben we altijd de loodsdeur aan de zijkant open. Dat gaat aan de voorkant ook gebeuren. Ons werk manifesteert zich in de openbare ruimte, wijzelf en het proces van conceptontwikkeling tot productie moet ook zichtbaar zijn. Dus maken we de drempel zo laag mogelijk en zijn we heel benaderbaar. Het publiek vindt dat prettig. Dat zie je ook op onze website, je ziet hoe we werken.

In dat kader is zo’n open dag perfect, dat past heel goed bij ons. Je creëert een sociale context, dat is goed voor de buurt. Samenwerken met andere ondernemers in het gebied is niet alleen belangrijk voor het delen van kennis en vaardigheden, maar het gaat ook om “noaberschap”.

We delen onze kennis en kunde, die openheid is voor ons logisch. Als we kennis delen krijgen we ook weer kennis terug. Als we ons openstellen komen er ook dingen naar ons toe. Er gebeurt dan meer, dan als we alles geheim zouden willen houden. En we hebben natuurlijk een eigen handschrift, anders dan anderen met wie we onze kennis delen.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“Wij maken grote monumentale beelden voor openbare ruimte. Dat doen we al sinds 2000 samen. Wij zijn in staat om elkaar te voeden. Albert heeft een goed vormgevoel en de detaillering doet Paul, maar het idee ontwikkelen en maken doen we samen. We hebben een eerste idee, dat is vaak een groot verschil met het uiteindelijke werk en daar maken we, op redelijk groot formaat, modellen van.

Afgelopen jaar hebben we voor Burgers Zoo in Arnhem een heel groot beeldmerk gemaakt dat bij de entree staat. Dat beeldmerk, een diergroep bestaande uit een gorilla, een giraffe en een neushoorn, is nu de meest gefotografeerde toeristentrekpleister van Arnhem. Alle kinderen klimmen er op. We hebben de dieren vrij donker gepatineerd en waar het aangeraakt wordt begint het te glanzen. De hoorn van de neushoorn glanst nu helemaal.”

Wat vinden jullie het allerleukste aan het Havenkwartier?

“De rommeligheid. En het is werkende haven, nu met alle bewoners, kunstenaars en ondernemers wordt de dynamiek alleen maar meer. Het is een goede mix van wonen, werken en bedrijvigheid. Er is genoeg ruimte en mogelijkheden. Het zou mooi zijn als er ook studentenhuisvesting komt. Dat is dan weer een andere gebruiksmanier. Ook zitten we te springen op de komst van het Kunstenlab. En we vinden het water ongelofelijk fijn.”

Wie bewonderen jullie of wat brengt je inspiratie?

“We bewonderen Mieke Conijn van het Kunstenlab. Zij weet zoveel en ze weet zoveel voor elkaar te krijgen. We hebben heel veel respect voor haar.”

Wie of wat gaan jullie bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“We gaan overal naar binnen lopen, maar we zijn zelf ook druk. We bakken bio hamburgers en tussen 18.00 en 20.00 zijn we pastarestaurant met een optreden van John Dear Mowing Club. ’s Avonds gaan we naar Halfway Station en overdag bezoeken we TamTam. Kim heeft een rondvaart, ook dat vinden we leuk.”

Wil je nog iets kwijt?

“We hopen op goed weer en veel mensen. We verwachten dat het op een goede manier uit de hand gaat lopen.”

Het was erg leuk om de mannen van Space Cowboys te leren kennen. Ik kende ze niet, dacht ik. Maar ineens is me wel opgevallen dat half Deventer volstaat met hun fantastische werk. Neem eens een kijkje op www.artics.nl en ga op ontdekkingsreis door Deventer!

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 2 april 2014