Skip to Content

LOS: Interview met TamTam

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Gérard Schiphorst en Marije van der Sande richtten 35 jaar geleden objectentheater TamTam op. Zij bedenken, maken en spelen hun eigen voorstellingen.

“We maken al 35 jaar theater en kunst met en van gevonden voorwerpen. We zijn al een poos bezig met videoprojecties. We wekken dode dingen tot leven en we bezielen ze. Tijdens deze voorstelling bewegen we objecten onder een camera, het is een live animatiefilm. Alles kan een tot leven komen als je het goed beweegt. We zijn altijd met tien dingen tegelijkertijd bezig. We spelen voorstellingen die al klaar zijn, we zijn aan het repeteren wat we een poos niet gedaan hebben en we zijn bezig met nieuwe dingen en plannen maken wat we in de toekomst gaan doen. We hebben cross/over hoog in het vaandel: de combinatie tussen muziek, theater en beeldende kunst.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“We zijn net terug uit Spanje. We zijn tweeënhalve week op tournee geweest. Ons werk moet heel universeel zijn, omdat we zo’n divers publiek hebben. We werken zonder tekst, zodat iedereen zijn eigen verhaal kan maken in zijn eigen hoofd. Dat is een leidmotief in ons bedrijf, ons publiek moet altijd hard werken om onze voorstellingen te begrijpen en te weten waar het over gaat. Deze week spelen we voor de Deventer scholen met de voorstelling “Roestige spijkers en andere helden”. Deze voorstelling spelen we ook tijdens LOS.

We ontwikkelen ook cultuureducatie met kwaliteit voor kinderen bij een voorstelling. Wij doen bijna alles zelf, ook de verkoop. We spelen in schouwburgen, festivals, buitenland, we zitten dit jaar het meeste in het buitenland. En: we staan dit jaar weer op Oerol!”

Wat vinden jullie het allerleukste aan het Havenkwartier?

“We hebben veel samengewerkt met Havenkwartierders. Maaike Folmer heeft een achterdoek geschilderd, Margot Olde Loohuis heeft voor ons muziek ingezongen, een decor geschilderd en is kassajuf geweest, Maarten Heijkamp heeft de techniek van twee decors gebouwd. Femke Teussink maakt foto’s voor ons, zij is onze huisfotograaf. Brendan Tangel en Jeroen Diepenmaat hebben meegewerkt. Dat is ook het mooie van het Havenkwartier, dat het niet allemaal mensen zijn die hun eigen dingetje doen, dat zie je ook bij LOS. Dat er ineens weer zo’n ding ontstaat met samenwerkingen. En de diversiteit van de bewoners en gebruikers is fantastisch.

Wij waren de eersten die zich hier vestigden. Het mooie is dat we het hebben zien groeien, steeds meer mensen erbij zien komen. Het is constant in ontwikkeling, we zijn nu weer een nieuwe fase ingegaan.”

Wie bewonderen jullie of wat brengt je inspiratie?

“Kurt Schwitters en Alex van Warmerdam. Ko van den Bosch. Picasso. Wim Hofman, kinderboekenschrijver, dichter, schilder, multi-talent uit Vlissingen. Edward Kienholz, Jean Tinguely. En in Deventer: Floor Coolsma, zij maakt prachtig mooie dingen, zij gaat heel groot worden.”

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“We spelen vier voorstellingen, maar we willen absoluut naar de muziek ‘s avonds. We willen gewoon alles zien, maar weten niet niet of we er tijd voor hebben. We moeten de volgende dag ook weer een voorstelling in Drachten spelen, dus we zijn druk.”

Wil je nog iets kwijt?

“Wij doen hier Pop Up Nights. Op onze site kan je gratis vriend worden van TamTam, dan blijf je op de hoogte van ons aanbod.”

Na afloop van het interview vragen Marije en Gérard of ik nog twaalf minuten tijd heb. Ik krijg namelijk de generale repetitie van hun nieuwe voorstelling te zien! En echt: ga kijken zaterdag. Het is voor jong en oud (vanaf 6 jaar’) en het is meer dan de moeite waard! Alleen de muziek al. En meld je aan als vriend op www.tamtamtheater.nl. Komt dat zien, komt dat zien.

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 3 april 2014