Skip to Content

LOS: Interview met Toekomststerk

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

In 2012 ontmoette ik Koen Weytingh in de Assenstraat, waar wij allebei onze toenmalige kantoren hadden. Ik mocht met hem optrekken in zijn ontwikkeling naar Toekomststerk, een adviesbureau voor interdisciplinaire gebiedsontwikkeling. Inmiddels is Koen verhuisd naar vmDavo en heeft zijn bedrijf uitgebouwd met allerlei vooruitstrevende en duurzame pioniers, waaronder Joost Kroes, Martijn Willems en Gerald Wiebing.

Toekomststerk staat voor duurzame concepten met als uitgangspunt de mensen, de bewoners van wijk, buurt en/of gebied. Ze geloven in anders denken, niet meelopen met de gevestigde orde, maar echt kijken wat bewoners nodig hebben en hoe alle instanties en natuurlijk de bewoners zelf dit kunnen verwezenlijken.

“Zo’n modern begrip als burgerparticipatie is iets dat van bovenhand opgelegd lijkt te worden. Maar er zit in de samenleving al voldoende bereidheid, je hoeft de bewoners alleen maar te volgen.

Wij willen de initiatieven die er nu al zijn helpen en ondersteunen hun doel te bereiken. Daarvoor zitten wij als steun voor de bewoners aan tafel bij een provincie en woningcorporatie. Het kan altijd anders, wel altijd met people, planet en profit in ogenschouw.

Wij geloven in met geld, geld maken, vanuit de menselijke maat. Positief kijken, er zitten heel veel mensen die heel veel kunnen en willen. Dat kunnen we in een collectief plaatsen, want in een grote groep heb je meer energie. Je hebt andere mensen nodig, dus we verbinden, sociaal en economisch. Dan zijn we bijvoorbeeld niet meer afhankelijk van een energie-aanbieder of een riolering. Er zijn andere manieren om duurzaam samen te wonen en leven. Als we de wensen en verwachtingen van bewoners in kaart brengen kunnen we effectief ondersteunen.”

Waar zijn jullie het momenteel mee bezig?

“We hebben Coöperatie Havenkwartier opgericht, het collectief van nieuwe bewoners van de wijk. Het collectief heeft tot doel het Havenkwartier duurzaam te ontwikkelen. We hebben een plan: de grijze silo is een bepalend wijk- en stadsaanzicht, maar ondertussen is het maar gewoon een toren waar vrij weinig mee te doen is. Stel, dat we de silo behangen met zonnepanelen en de coöperatie wordt energieleverancier. Alle bewoners en bedrijven van het Havenkwartier kunnen hun energie daar afnemen tegen een voordeliger tarief dan de huidige energieleveranciers. Dan kunnen die panelen samengevoegd worden met het jaarlijkse onderhoud aan de silo. En kunnen we de toren dan opslagplaats maken voor de overtollige energie? Of kunnen we de sluis erbij betrekken en zo waterenergie opwekken?

Een heel innovatief project waar wij in geloven, maar dat wel heel veel vragen oproepen. Vragen als: onder welke omstandigheden mag je een netwerk aanleggen? Is het haalbaar? En mag het eigenlijk wel? Daarvoor werken we samen met andere partijen, zoals Witteveen+Bos.”

Wat vinden jullie het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Het uitzicht en de chaos. We vinden het een ontspannen, goede sfeer en we hebben het gevoel dat we kunnen doen wat we willen. Er zijn geen vaste structuren, het biedt heel veel vrijheid, creativiteit en innovatie.

Het past heel goed bij wat we aan het doen zijn. Het is een broedplaats voor innovatie. Wij ontwikkelen hier creatieve concepten voor de rest van de stad. Ons kantoor is een laboratorium, het Havenkwartier het testgebied en Deventer is het doel. We willen wel een innovatiefonds om verder te ontwikkelen!”

Wie bewonderen jullie of wat brengt je inspiratie?

“Jan Rotmans, op het gebied van transitiemanagement: Hoe kun je op een heel andere manier tegen de business-case aankijken. Marjan Minnesma: Hoe kan je een energie transitie doen? Jos de Blok, hij heeft Buurtzorg opgezet en daarmee wijkverpleegkundigen hun zelfstandigheid teruggegeven. Onze klanten, de mensen die veel willen. De koplopers en pioniers. Mensen die hetzelfde denken. En we inspireren elkaar.”

Wie of wat gaan jullie bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Zoveel mogelijk. Alle ateliers.”

Aan wie geven jullie het stokje door?

“Timo Bralts, Egbert Scheffer en bij een volgende open dag Martijn Graat, coöperatie voorzitter.”

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 26 maart 2014