Skip to Content

LOS: Interview met Uwe Dobberstein

In het kader van Havenkwartier Deventer gaat LOS! (de open dag op 5 april) en om de Havenkwartierders beter te leren kennen interview ik, Monique van Meel, aankomende weken een aantal creatieve ondernemers die zich hebben gevestigd in het Havenkwartier.

Achterin het Havenkwartier staat een golfplaten halfronde koepel met levensgroot de tekst “Creation in metal and fire” op de zijgevel. Mijn eerste associatie als ik voor de deur sta is het liedje “What is he building in there” van Tom Waits.

Uwe Dobberstein is een artisan, hij is geen kunstenaar en geen vakman. Hij werkt met metaal en vuur. Vuur in allerlei vormen, chemische reacties, bliksem, zichtbare energie. Hij is momenteel bezig met een hekwerk in opdracht, maar hij maakt ook graag sieraden. Uwe is heel lang geleden begonnen in Lonneker bij een boerenkunstsmid. Een echte vakman bij wie Uwe de basis heeft geleerd.

Eenmaal verhuisd naar Deventer ontmoette hij Willem, de grootste smid in de buurt, die werkte voor bijvoorbeeld paleis het Loo en Holland Amerika lijn. Hij maakte heel mooi werk, was een echte inspiratie. Hij is overleden en Uwe heeft de werkplaats overgenomen drie jaar geleden. Uwe zet de traditie van het smeden voort, het vuur van de smid blijft branden.

“Ik ben er zeker trots op. Het is zwaar werk. In het verleden werkte ik als ingenieur, dat was heel rationeel werk, nu moet ik andere zintuigen aanboren. Gevoelsmatig aanpakken. Compromis is gevoel tussen klant en mezelf. Daarom vind ik sieraden zo leuk om te maken.  Je geeft mensen een stukje gevoel. Ik gebruik wel de technieken van edelsmeden. Ik hou van een hamer, wat je daarmee met een materiaal weet te maken. Hout heeft een eigen wil, metaal dat wordt wat ik wil. In metaal zit heel veel energie, kracht en je wil moet sterker wezen. Ik heb een sterke wil. Maar je kan je sterke wil kapot maken als je met iets bezig bent wat niet wil. Je moet werken met je sterke kanten.

Ik ben nu voor mezelf bezig. Ik heb collega’s die mij gunnen te slagen met mijn bedrijf. Ik krijg de kans om te zijn wie ik ben. Ik ben afgelopen twee jaar bezig geweest met de bouw van mijn werkplaats. Sinds een week ben ik klaar!”

Waar ben je het momenteel mee bezig?

“Ik heb een plan voor duurzaam siervuurwerk. Wat me dwarszat met siervuurwerk is dat je er weken mee bezig bent en na een paar seconden is het weg. Je bent de tijd kwijt. Kan je niet hetzelfde spektakel van vuurwerk maken, maar dan herbruikbaar? Dit vergt al mijn kennis van alle niveaus, handwerk, chemisch, elektrisch, programmeren, smeden, metaal. Alomvattend.

Ook ben ik bezig met een reeks muziekinstrumenten, spectaculaire apparaten: de cannondrum, een basinstrument en een melodieinstrument. Zo lomp dat het leuk is, de reacties zijn positief. Dit is mijn autonome werk, ik wil graag muziek maken. Ik doe het omdat ik denk dat het leuk en mooi is en dat het een meerwaarde is. Kijk anders even naar http://youtu.be/gikqnwvW9xQ.”

Wat vind jij het allerleukste aan het Havenkwartier?

“Ik ben bevoorrecht dat ik mensen om me heen heb die me helpen, niet alleen financieel, maar ook in kennis en kunde. Kleurvolle mensen. Ik heb nog niet echt een netwerk hier, maar ik wil iedereen graag leren kennen. En ik nodig je alvast uit om op 20 april naar het Paasvuur in Middel te komen. Daar ga ik een alternatief paasvuur organiseren met een twist.”

Wie bewonder je of wat brengt jou inspiratie?

“Ik heb een paar vrienden, Freerk Wieringa, beeld- en robotbouwer. Douwe Dijkstra van Doordouwe, theaterbouwer. Roderick Sonderdijk, inspirerende persoon qua mensen. De eerste twee zijn technisch, de derde is begaafd in het lezen van mensen, Marten Hafkamp, steenhouwer. Anton aan de Stegge, aannemer, heel slimme man. Gepensioneerd, maar nog steeds nieuwsgierig.“

Wie of wat ga jij bezoeken tijdens de open dag op 5 april?

“Ik ga zo druk zijn, dat ik weinig tijd heb. Ik ga beeldhouwen met heet ijzer. Experimentele verwerking van ijzer met beitels en hamer.”

Op zaterdag 5 april openen deuren die voorheen gesloten waren. Alles wat er in dit prikkelende havengebied te vinden is wordt je aangeboden op een presenteerblaadje. Van zingende fotografen tot Italiaanse worst, van een rondvaart in de haven tot een theatervoorstelling op een schip, van open ateliers tot presentaties en onthullingen. We hebben concerten, dj’s, workshops, eten & drinken, theater en vooral: voor ieder wat wils. Proef de sfeer en ontdek de inspiratie van het Havenkwartier.

Gepubliceerd op: 25 maart 2014