Skip to Content

Op bezoek bij … Dennis en Lot van Kommotiv

“De industriële sfeer van de Kofferloods is goed verweven in werken en wonen”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip is in gesprek geraakt met Dennis Hunneman (49) en Lot Hunneman (47). Ze zijn de ondernemers/eigenaar van het bedrijf Kommotiv. In april 2015 kregen ze de kans om een deel van de Kofferfabriek in het Havenkwartier te kopen. Die zomer hebben ze dit eigenhandig verbouwd tot een sfeervol, industrieel kantoor. Hiervoor zaten ze in het (oude) Kunstenlab aan het Laboratoriumplein.

In 2008 is Dennis voor zichzelf begonnen als grafisch ontwerper/webdesigner (toen nog onder een andere naam: Sitestorm). Lot heeft na haar creatieve studie een omzwerving in de zorg gemaakt voordat ze bij Kommotiv kwam. Als manager in de zorg heeft ze de transitie in de zorg van dichtbij meegemaakt en toen er een klant bij Kommotiv kwam met een soortgelijke communicatievraag rond de transitie heeft Dennis Lot gevraagd mee te denken. De energie die in de samenwerking tussen Lot en Dennis ontstond, maakte dat ze besloten samen verder de toko te bestieren. Want als je elkaar privé al zo goed aanvult, dan moet dat zakelijk toch ook kunnen, dachten ze. Met een goed plan op zak en een bak enthousiasme konden alle goedbedoelde adviezen (Begin nóóóóit een zaak met je partner, dat is het einde van je huwelijk) in de wind worden geslagen. Nu, bijna 10 jaar later, blijkt deze samenwerking nog steeds een succes en werkt Kommotiv met een team van acht professionals voornamelijk voor de sectoren overheid, zorg en onderwijs.

1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Dennis: “Ik vind het heerlijk om met mijn MTB door de bossen te crossen, muziek maken (drummen en basspelen) en ik houd er ook van om met mijn handen te werken en dan vooral met hout. Ook mag ik graag met vuur spelen en daarop koken, bakken en grillen.”
Lot: “Sinds kort ben ik weer bezig met het maken van vrij werk onder de naam OntwerpBij. Ik merk dat ik het heerlijk vind om te werken aan mijn eigen concepten, eisen en vertalingen. Daarnaast ben ik graag maatschappelijk betrokken (bestuurslid van Christoforus) en maak ik me hard voor verbinding tussen mensen en organiseer ik graag een feest of huiskamerrestaurant: @vlot&gretig”

2. Lievelingseten?

Dennis: “Ik lust werkelijk alles maar waar je me echt voor wakker mag maken is sarma (Géén shoarma, sarma: Kroatisch gerecht met zuurkoolbladeren, rundergehakt, spekjes en rijst.)”
Lot: hahahah wat niet? Maar vooral vind ik het heel lekker om samen te eten (en te koken).”

3. Favoriete vakantie?

Dennis hoeft daar niet lang over na te denken. Als kind van een Nederlandse vader en Kroatische moeder is hij bevooroordeeld over vakanties in Kroatië en dan vooral de kust en het cultureel erfgoed dat teruggaat tot de Romeinen.
Lot: “Maar met stip op twee is kamperen in eigen land met ons gerenoveerde, vintage caravannetje uit 1968 en uiteraard Frankrijk met zijn brocantes.”

4. Mooiste liedje?

Dennis: ‘Almost Cut My Hair’ van Crosby, Stills, Nash & Young.

5. Jouw guilty pleasure.

Lot kan heerlijk zwijmelen (lees: mee blèren) bij Dolly Parton.

6.Favoriete winkeltje

Lot: “Oei, ik hou heel erg van Deventer zelf, de fijne afstand waarin alles bereikbaar is (van binnenstad tot stadsstrand) en de enorme afwisseling die er is… maar chocolade van Sjokolaa is wel mijn verwennerij.”

7. Wat zou je doen met één miljoen?

Dennis: “Een hutje op de hei en een vaatje goede whisky kopen en daar eens goed over nadenken…”

8. Wat is je toekomstdroom?

Lot: “Weten wat te doen met dat miljoen :-)”

9.  Mooiste huis in het Havenkwartier? En waarom?

Beiden: “Lastig, want alle huizen zijn tof in al hun diverse verschijningen. Maar wij kiezen toch (heel onbescheiden) voor de Kofferfabriek in z’n geheel. Aan de buitenzijde zijn de oorspronkelijke looks behouden en aan de binnenzijde hebben de eigenaren de ruimte verder zelf mogen ontwerpen en indelen. Toch is er veel eenheid tussen de units in bestaande elementen, modern ontwerp, wat je terugziet in materiaalgebruik. Zo is de industriële sfeer goed verweven in werken en wonen.”

10. Waarom voor Havenkwartier gekozen?

Uiteraard sprak het rauwe en creatieve van het Havenkwartier hun aan, maar het was niet eenvoudig om hier wat te vinden en uiteindelijk was het een opeenvolging van toevalstreffers dat ze er terecht kwamen: ze moesten binnen een jaar uit hun oude kantoor (het oude Kunstenlab) en vlak daarna hoorden ze dat er nog een deel van de Kofferfabriek weer in de verkoop kwam omdat een koper zich teruggetrokken had. Ze waren de eerste op de reservelijst, dus dat was dikke mazzel voor hen.

11. Favoriete plek in de wijk?

Ze genieten erg van de horeca in het gebied.
Voor Lot is haar bureau vlakbij de achterdeur van kantoor ook een favoriete plek: ze kijkt uit op de binnentuin en ze kan dan genieten van de spelende kinderen.

12. Onmisbaar in het Havenkwartier?

Het water (duh), het industrieel erfgoed en de ronkende binnenvaartschepen en die voor het oorspronkelijke havengevoel zorgen. Maar ook zeker de reuring van festivals en bouwprojecten.

13. Fijnste plek in het gebouw?

Dat is hun lunchtafel (binnen of buiten). Dat is de plek waar ze met het hele team lunchen en het dan hebben over allesbehalve werk. Dat is erg waardevol.

14. Grootste ergernis?

Dennis: “Als ik Bingo! heb met het koffieapparaat net als ik koffie wil halen. Dit betekent achtereenvolgens: water vullen, bonen vullen en afvalbak legen.”

15. Die mag wel in de wijk komen wonen.

Beiden: “Ik denk wij zelf. Als we ooit gaan verhuizen met Kommotiv of met pensioen gaan, kunnen we zo in ons kantoor wonen. Die is namelijk al levensloopbestendig ingericht :-)”

16. Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

Ze gaan graag lunchen, dineren en borrelen bij de horeca in het Havenkwartier en Lot is graag betrokken bij de organisatie van evenementen zoals HK Los en ze organiseert HK bruist en binnenkort organiseert ze weer een huiskamerrestaurant in hun kantoor.

17. Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Het oorspronkelijke rauwe, antikraak- festivalsfeertje mag wat hun betreft meer terugkomen. Anders bestaat het gevaar dat er dadelijk alleen maar woningen overblijven. Dit het liefst in combinatie met werken in de creatieve sector en meer naar buiten gerichte activiteiten door/voor meer aanloop bij horeca, retailers en exposities.

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 27 maart 2022