Skip to Content

Op bezoek bij… Elise van der Linden en Dirk Zegel

Meer rommelhoekjes, meer kunstenaars, meer groen en een beeldentuin in het Havenkwartier

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip ging op bezoek bij beeldend kunstenaar Elise van der Linden (38) en haar man Dirk Zegel (49). Ook hij is kunstenaar. Ze zijn 21 jaar bij elkaar en zitten sinds 2012 met hun atelier aan de Mr H.H. de Boerlaan 107 in Deventer. Daarvoor zat Elise in het voormalige DAVO-gebouw.

1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Elise gaat samen met Dirk graag op expeditie naar spookdorpen, bijvoorbeeld in Oost-Duitsland. Ze maakt foto’s van leegstaande huizen en gebouwen in verlaten dorpen. Ze heeft vroeger de kunstacademie gedaan en geeft tegenwoordig ook les in nieuwe media en fotografie aan kinderen en jongeren.

Dirk maakt graag kunst. Dat vindt hij ultieme vrijheid. Daarnaast is hij wetenschapper. Dirk: “Als er maar een systeem achter zit. Wiskunde bijvoorbeeld, wat in feite gewoon logische afspraken zijn.”

2. Lievelingseten?

Lekker (vegetarisch) eten bestellen bij de Kohinoor of India.

3. Favoriete vakantie?

Beiden gaan ze graag op expeditie naar die verlaten dorpen.

4. Mooiste liedje?

Elise houdt van de elektronische muziek van Orbital – In Sides

Dirk luistert graag naar Carbon Based Lifeforms

5. Jouw guilty pleasure.

“Wij schamen ons niet; als het pleasure is, is het niet guilty”, vinden beiden.

6. Favoriete plek om naar toe te gaan binnen Deventer

Voor Elise is dat de Oude begraafplaats aan de Diepenveenseweg in Deventer.

Dirk gaat graag naar Huis Vermeer in Deventer.

7. Wat zou je doen met één miljoen?

Met ‘slechts’ 1 miljoen lukt Dirks plan niet, want daar is meer geld voor nodig. Hij zou dan de voormalige tapijtfabriek aan de Smyrnastraat in Deventer opkopen en er een museum van maken. Met één miljoen zouden ze een klein museum willen beginnen. In dat museum wil hij de bezoeker een totaalervaring laten opdoen, zodat ze met nieuwe ideeën naar huis gaan. Een museum met installaties waar je als mens deel van uitmaakt. Denk aan De Pont museum in Tilburg of Museum Voorlinden in Wassenaar, maar natuurlijk nog veel gaver.

8. Wat is je toekomstdroom?

Dirk wil een museum beginnen.

“Gelukkig en gezond zijn in een lichaam waar je je lekker in voelt”, geeft Elise aan. Dirk vult hierop aan dat je gelukkig en gezond voelen, afhangt van je genen, het nest waar je uit komt en het stel hersens wat je hebt. Dirk: “En we hebben de mazzel dat we elkaar hebben”.

9. Mooiste huis in het Havenkwartier?

Voor Dirk is dat de grijze silo. Elise vindt de zwarte silo esthetisch het mooist, maar vindt de grijze filmisch mooi.

10. Waarom voor Havenkwartier gekozen?

Bij toeval kwam Elise in 2009 terecht in het voormalige DAVO-gebouw. Ze zat daar met andere kunstenaars in het pand. Dat was in de tijd dat kunstenaarscollectief WILLIE culturele activiteiten programmeerde in het Havenkwartier.

11. Favoriete plek in de wijk

Waar PIKNIK vroeger zat. Het is daar nog lekker rommelig.

12. Fijnste plek in het gebouw

Voor Dirk geldt dat dit afhankelijk is van wat hij doet. Als hij gipsen werk maakt, dan zit hij in de ene hoek van het pand. Als hij televisieprogramma’s monteert, dan zit hij in zijn studio boven. Dirk maakt de kijkcijferhit Chateau Meiland. Elise heeft ook haar eigen plekken in het pand waar ze haar kunst creëert. Ook zitten ze graag op hun bank die in hun atelier staat. De onderdoorgang in de loods waar ze zitten is ook zo’n mooi plekje. Daar is de wisseltentoonstelling van Elise en Dirk te vinden.

13. Onmisbaar in het Havenkwartier?

Hun eigen atelier.

14. Grootste ergernis?

Elise: “Mensen die niet lief voor elkaar zijn of denken alles te weten. Alles waar oorlog uit voortkomt. ”

Dirk: “Overheden die niets doen tegen ijskoude evolutionaire systemen als religies of bedrijven die maar 1 motivatie hebben; koste wat het kost blijven bestaan.”

15. Die mag wel in de wijk komen wonen.

Al onze vrienden.

16. Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

Elise geeft rondleidingen in het Havenkwartier. En het feit dat Dirk en Elise in het Havenkwartier zitten.

17. Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Meer rommelhoekjes en de rafelrandjes weer terug met bijbehorende kunstenaars. Ook meer groen en oh ja… een beeldentuin!

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 28 november 2021