Skip to Content

Op bezoek bij… Femke Teussink

“Het Havenkwartier mag van mij wel een beetje ‘rauw’ zijn en hopelijk blijven kunst en cultuur een belangrijke rol spelen.”

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip is in gesprek geraakt met Femke Teussink (44). Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie: Autonoom met specialisatie fotografie en heeft in 2004 Femke Teussink Fotografie opgericht. Ze woont samen met Gijs in de Walstraat in Deventer

“Mijn naam is Femke Teussink en ik ben fotograaf. Mijn studio zit al 14 jaar in het Havenkwartier, eerst in het voormalig DAVO-gebouw en na 4 jaar kon ik verhuizen naar de Bodenloods, Scheepvaartstraat 7b.”

1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Dansen, gitaar spelen, liedjes maken, wandelen.

2. Lievelingseten?

Zalmschotel met veel groenten.

3. Favoriete vakantie?

Thailand.

4. Mooiste liedje?

Ik heb niet 1 mooiste liedje maar Cirrus van Bonobo vind ik heel fijn.

5. Klein geluk?

Vorig jaar heb ik een bus gekocht en Gijs is er een camper van aan het maken. Ik help zoveel mogelijk mee en kijk ernaar uit om samen veel te reizen en te fotograferen op nieuwe plekken.

6. Jouw geheim genoegen / guilty pleasure?

Abonnement op Tijdschrift.nl ;)

7. Favoriete winkel

Koffie van Roemar in de Walstraat is een traktatie.

8. Wat zou je doen met één miljoen?

Een zelfvoorzienend huis bouwen ergens in Zuid-Europa waar de zon altijd schijnt. Verder zou ik niet veel anders doen dan hoe het nu gaat.

9. Wat is je toekomstdroom?

Reizen, op andere plekken dan Nederland fotograferen en een zelfvoorzienend huis bouwen op een mooie natuurlijke plek het liefst ergens aan de rand van Deventer.

10. Mooiste huis in het Havenkwartier? En waarom?

De grijze silo van Anjo en José, waanzinnig gebouw, uitzicht en interieur.

11. Waarom voor Havenkwartier gekozen?

Omdat 14 jaar geleden alle leuke kunstenaars daar zaten! Is wel heel lang geleden haha. Op dit moment verandert alles snel en hoop ik dat door al die veranderingen er veel frisse nieuwe toeloop naar het Havenkwartier komt.

12. Favoriete plek in de wijk?

In het voormalig DAVO-gebouw zitten nog steeds ateliers/studio’s van creatieven, zoals Harco (De perifeer, Esc.rec), Jeanette (Kunstgoud), Camiel en Sander (Wonderboys), Sebiha Demir (kunstenaar) en Deltabeats (geluidsstudio). Daar zijn, is inspirerend en ik krijg er een fijn (ietwat nostalgisch) gevoel.

13. Onmisbaar in het Havenkwartier?

Boten :-)

14. Fijnste plek in het gebouw?

Mijn eigen studio.

15. Grootste ergernis?

Geen grote ergernis, maar ik hoop wel dat er een focus blijft liggen op kunst en cultuur en dat het niet allemaal te commercieel wordt.

16. Die mag wel in de wijk komen wonen

Iedereen.

17. Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

Ik deed altijd mee met exposities en evenementen in het Havenkwartier. Nu ben ik er vooral als er studioklussen zijn. Er zijn natuurlijk samenwerkingen in het Havenkwartier. Laatst nog een fijne fotografie-klus voor het Theaterschip (mijn buren in de Bodenloods) waar de Wonderboys het grafisch ontwerp voor hebben gemaakt. En voor het Kunstenlab in samenwerking met Bestwerk (ontwerpbureau Havenkwartier) de fotografie voor de poster voor de IJsselbiënnale. Gelukkig trekt alles weer een beetje aan maar door Covid was het een jaar, zoals voor zoveel mensen, heel stil.

18. Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Het mag van mij wel een beetje ‘rauw’ zijn en hopelijk blijven kunst en cultuur een belangrijke rol spelen.

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 29 april 2021
Femke Teussink