Skip to Content

Op bezoek bij…. Francisca en Matthijs

In het Havenkwartier moet niet alleen maar gewoond maar ook gewerkt worden.

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we regelmatig bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Buurtbewoner Jan-Willem Seip ging op bezoek bij Francisca (50), Matthijs (52) en hun twee zonen Pepijn (18) en Florian (15). Ze wonen aan de Mr. H.F. de Boerlaan 129 in Deventer.

Matthijs is directeur-bestuurder bij Natuur en Milieu Overijssel en Francisca is zelfstandig logopedist, specifiek voor kinderen. Pepijn studeert Geomedia & Design aan de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch en Florian doet 4 vwo op Het Vlier.

Ze zijn de vierde bewoner van een huis in het Havenkwartier nadat deze getransformeerd werd tot een wijk voor wonen en werken. Matthijs: “Aan het begin waren wij nog buren van Ingeborg. Sindsdien zijn er meerdere huizen tussen gezet.”

1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Bergwandelen, zeilen en (moderne) bordspellen spelen.

2. Lievelingseten?

Pepijn houdt van pasta. Schotel Francisca en Matthijs maar Aziatisch of Thais voor.

3. Favoriete vakantie?

In de natuur zijn. Rondtrekken. Bergwandelen. Matthijs combineert dit graag met een stedentrip, bijvoorbeeld aan Venetië.

4. Mooiste liedje?

Florian luistert graag naar Adèle (albums 21 en 25). Francisca luistert en maakt graag het Portugese levenslied: Fado.

5. Jouw guilty pleasure.

Lang en warm douchen.

6. Favoriete plek om naar toe te gaan binnen Deventer

Spelletjeswinkel Koning Willem

7. Wat zou je doen met één miljoen?

Francisca geeft het weg. Pepijn koopt een huis in Den Bosch. Matthijs wil de jongens zonder studieschuld hun studie laten afronden. Verder wil hij een deel stoppen in een nieuwe stichting die mensen helpt die het minder hebben. Denk als voorbeeld hierbij aan de mensen die werken bij Matz Carwash.

8. Wat is je toekomstdroom?

Matthijs wil met zijn zeilboot de Oostzee afvaren. Pepijn wil leuk werken in zijn vakgebied en Francisca stelt haar huis open om samen met anderen te koken en te eten. Maar ook wil zij kinderen opvangen, uit welk nest zij ook komen.

9. Waar woonden jullie hiervoor?

Negen jaar lang in Voorstad; een huis uit het eind van de negentiende eeuw aan de Kolkweg in Deventer.

10. Mooiste huis in het Havenkwartier?

Francisca kiest voor het vriendelijke en speels gebouwde pand op de hoek van de Mr. H.F. de Boerlaan en de Stokvisstraat. Pepijn kiest voor zijn ouderlijk huis en Matthijs voor een huis wat er industrieel uitziet met van die mooie raampartijen: Mr. H.F. de Boerlaan 147.

11. Waarom voor Havenkwartier gekozen?

Francisca vond de ruimte die beschikbaar was op het braakliggende terrein in het Havenkwartier aantrekkelijk. Francisca: “Ook dat we zo dicht bij de IJssel zitten in een huis met van die hoge ramen is fijn.”

Haar man vult aan dat het prettig is dat Francisca praktijk aan huis heeft, en ook het industriële karakter van het Havenkwartier. Tot slot zijn ze blij dat ze op het goede moment gebouwd hebben; in het staartje van de bouwcrisis.

12. Favoriete plek in de wijk

De kade en het groene stuk waar de populieren staan tussen de Oosterkim en de Zwarte Silo.

13. Fijnste plek in het huis

Voor Florian is dat de groene bank. Voor het hele gezin geldt het dakterras met het torentje.

14. Onmisbaar in het Havenkwartier?

Industrie, ambacht en horeca. Maar ook dat er goedkope mogelijkheden zijn voor creatieve ondernemers om zich in het Havenkwartier te vestigen.

15. Grootste ergernis?

Voor Matthijs is dit halfslachtigheid. Een voorbeeld: de politiek heeft ambities en stelt zich doelen. Als het op uitvoering uitkomt, dan stagneert het. Denk aan het klimaatbeleid.

“Gebrek aan sociale cohesie en dat we weinig omzien naar elkaar”, vult Francisca aan. Voor Pepijn geldt dat de rauwe randjes van het Havenkwartier eraf gaan en dat het te aangeharkt wordt.

16. Die mag wel in de wijk komen wonen.

Iedereen en divers.

17. Jouw bijdrage aan het Havenkwartier?

Matthijs’ rol in het bestuur van de buurtvereniging, maar ook het nadenken over deelmobiliteit in de wijk. Hij doet graag mee aan interessante initiatieven. Francisca heeft een boekenclub opgezet. Ook heeft ze meerdere malen de deur opengezet voor buurtbewoners om te komen eten aan hun keukentafel.

18. Hoe ziet jouw ideale Havenkwartier eruit?

Matthijs: “Het gevaar kan ontstaan dat in het Havenkwartier alleen maar gewoond en niet gewerkt wordt. En het mag rauw blijven. Neem nou Uwe Dobberstein die in een loods zat die naast het voormalige terras van PIKNIK stond.

Pepijns ideale Havenkwartier lijkt op de Spoorzone in Den Bosch: de Tramkade. Een plek waar een leuke sfeer heerst, met festivals, LOS en Burgerhaven.

Het gezin houdt van zwemmen in de haven, zeilen in de haven en een straatbarbecue.

Interview door Jan-Willem Seip

Sinds aanvang 2020 heeft het Havenkwartier een heuse buurtvereniging. Vele bewoners en tientallen bedrijven werden al lid. Zij zullen elkaar ongetwijfeld ontmoeten op de buurtvergaderingen en op (informele) bijeenkomsten. Maar je spreekt daar vast niet iedereen. Misschien vraag je je wel eens af… Wie is die persoon? Wat is zijn/haar gezinssamenstelling? Hoe staat diegene in het leven? Wat voor werk doet hij/zij? Wat voor bedrijf heeft hij/zij? En hoe ziet voor hem of haar het ideale Havenkwartier eruit?

Om elkaar wat beter te leren kennen, interviewen we maandelijks bewoners en ondernemers van het Havenkwartier. Wie weet, ben jij de volgende Havenkwartierder die zichzelf mag voorstellen!

Gepubliceerd op: 30 december 2021